Πρέσβης Κίνας στην Κύπρο: Η Ουκρανία να γίνει γέφυρα Ανατολής και Δύσης

Η Ουκρανία πρέπει να λειτουργήσει ως μια γέφυρα μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης, όχι ως ένα σύνορο σε μια μεγάλη αντιπαράθεση δυνάμεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο, Liu Yantao, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να εγκαταλειφθεί πλήρως η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου.



Ανέφερε πως «η Κίνα είναι έτοιμη να συνεχίσει να διαδραματίζει έναν εποικοδομητικό ρόλο για διευκόλυνση

του διαλόγου για την ειρήνη και να εργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για την απαραίτητη διαμεσολάβηση, εάν αυτή χρειάζεται».

Ερωτηθείς για τη θέση της Κίνας σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και για τον ρόλο του Πεκίνου στην αντιμετώπιση της κατάστασης, ο κ. Liu ανέφερε πως «αυτό που χρειάζεται για να επιλυθούν τα περίπλοκα θέματα είναι ψυχραιμία και λογική, να μην προστίθεται λάδι στη φωτιά, κάτι που μόνο εντείνει την κατάσταση».

«Η Κίνα πιστεύει ότι για να επιλυθεί η κρίση πρέπει να προασπιστούμε τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και να σεβαστούμε και να προστατέψουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών. Πρέπει να προασπιστούμε την αρχή της αδιαίρετης ασφάλειας και να ανταποκριθούμε στις θεμιτές ανησυχίες ασφάλειας των ενδιαφερόμενων μερών», πρόσθεσε.



Ο Κινέζος Πρέσβης σημείωσε πως «πρέπει να επιλύσουμε τις διαφορές με ειρηνικά μέσα, μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης». «Πρέπει έχουμε κατά νου την μακροπρόθεσμη ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή και να δημιουργήσουμε ένα ισορροπημένο, αποτελεσματικό και βιώσιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό ασφάλειας», είπε.

Επεσήμανε πως η κινέζικη πλευρά πάντα προβαίνει σε μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της κατάστασης και έκανε ξεκάθαρη τη θέση της, βασισμένη στην κατάσταση πραγμάτων, κατά ένα αντικειμενικό τρόπο.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία έχει εξελιχθεί όπως είναι σήμερα λόγω διαφόρων πολύπλοκων αιτιών. Η Κίνα υποστηρίζει μια κοινή, συνολική, συνεταιριστική και βιώσιμη ασφάλεια», είπε ο κ. Liu.

Ανέφερε πως «η Κίνα πιστεύει ότι η ασφάλεια μιας χώρας δεν πρέπει να αποβαίνει εις βάρος της ασφάλειας άλλων χωρών, ούτε η περιφερειακή ασφάλεια να τυγχάνει εγγύησης από την ενδυνάμωση ή ακόμα την επέκταση των στρατιωτικών συνασπισμών. Η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου πρέπει να εγκαταλειφθεί τελείως», ανέφερε.

Σημείωσε πως όπως είναι τα πράγματα, η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει συνεχείς προσπάθειες έχοντας δυο προτεραιότητες.

Η μια προτεραιότητα, ανέφερε, είναι η διευκόλυνση του διαλόγου για την ειρήνη. Η Κίνα έχει κάνει ορισμένες προσπάθειες σε σχέση με αυτό και είχε στενή επικοινωνία με τα ενδιαφερόμενα μέρη, πρόσθεσε.

Ο κ. Liu είπε πως τη δεύτερη ημέρα της διαμάχης, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, μίλησε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, τηλεφωνικά, και εξέφρασε την επιθυμία της Κίνας να δει τη Ρωσία και την Ουκρανία να διεξάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό.

Ο Πρόεδρος Πούτιν απάντησε καταφατικά, και η Ρωσία και η Ουκρανία είχαν από τότε τρεις γύρους συνομιλιών. Ελπίζουμε ότι οι δυο πλευρές θα ξεκινήσουν ένα νέο γύρο συνομιλιών για ουσιαστική πρόοδο, πρόσθεσε ο Κινέζος Πρέσβης.

Ανέφερε πως στις 8 Μαρτίου, ο Πρόεδρος Σι είχε τηλεδιάσκεψη με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Εκτός από τη στάση αρχών της Κίνας, υπογράμμισε ότι αυτό που επείγει αυτή τη στιγμή είναι να αποφευχθεί η κλιμάκωση της τεταμένης κατάστασης ή ακόμα να αποφευχθεί να τεθούν τα πράγματα εκτός ελέγχου, ανέφερε.

Είπε ακόμη πως ο Κινέζος Πρόεδρος έκανε έκκληση να υπάρξει η μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση και παρότρυνε να γίνουν προσπάθειες για να στηριχτούν από κοινού οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και να ενθαρρυνθούν οι δυο πλευρές να διατηρήσουν το μομέντουμ των διαπραγματεύσεων, να υπερπηδήσουν τις δυσκολίες, να προχωρήσουν με τις συνομιλίες και να επιτύχουν την ειρήνη.

Ο Πρόεδρος Σι επαίνεσε τις προσπάθειες της Γαλλίας και της Γερμανίας να μεσολαβήσουν για την κατάσταση στην Ουκρανία και κάλεσε τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας να εργαστούν από κοινού για μείωση του αρνητικού αντίκτυπου της κρίσης, προσθέτοντας πως οι σχετικές κυρώσεις θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία, τα ενεργειακά, τις μεταφορές και τη σταθερότητα των εφοδιαστικών αλυσίδων, και θα επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομία, η οποία έχει ήδη πληγεί από την πανδημία, και πως αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ανέφερε ο κ. Liu.

Σημείωσε πως ο Κινέζος Κρατικός Σύμβουλος και Υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, επίσης επικοινώνησε κατά ένα εντατικό τρόπο τις θέσεις του Πεκίνου σε Υπουργούς Εξωτερικών, υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών, καθώς και στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας.

Ο Πρέσβης της Κίνας επεσήμανε πως «η κατάσταση όπως εξελίσσεται στην Ουκρανία είναι σπαρακτική», και είπε πως «τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να κάνουν προσπάθειες για να μειώσουν τις συγκρούσεις. Η Κίνα πιστεύει ότι όσο πιο τεταμένη είναι η κατάσταση τόσο πιο σημαντικό είναι να συνεχιστούν οι συνομιλίες. Όσο ευρύτερη είναι η διαφωνία, τόσο πιο μεγάλη είναι η ανάγκη να καθίσουν και να διαπραγματευτούν», πρόσθεσε.

Ανέφερε πως «η άλλη προτεραιότητα είναι να αποφευχθεί μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση», σημειώνοντας πως η χώρα του έχει υποβάλει μια πρωτοβουλία έξι σημείων προς αυτό τον σκοπό.

Πρώτον, να διασφαλιστεί ότι οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις είναι σύμφωνες με την αρχή της ουδετερότητας και της αμεροληψίας, και να αποφευχθεί η πολιτικοποίηση των ανθρωπιστικών θεμάτων.

Δεύτερον, να δοθεί πλήρης προσοχή στους εκτοπισμένους εντός και από την Ουκρανία και να τους παρασχεθούν τα κατάλληλα καταφύγια.

Τρίτον, να διασφαλιστεί η προστασία των αμάχων και να αποφευχθούν παρεπόμενες ανθρωπιστικές καταστροφές στην Ουκρανία.

Τέταρτον, να υπάρξει πρόνοια για ασφαλείς και ομαλές δραστηριότητες που αφορούν την ανθρωπιστική βοήθεια, περιλαμβανομένης της παροχής γρήγορης, ασφαλούς και ανεμπόδιστης πρόσβασης.

Πέμπτον, να υπάρξει πρόνοια για την ασφάλεια ξένων υπηκόων στην Ουκρανία, να τους επιτραπεί η ασφαλής αναχώρηση και να βοηθηθούν να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Έκτον, να υποστηριχθούν ο συντονιστικός ρόλος των ΗΕ στη διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας και η εργασία του συντονιστή των ΗΕ για την κρίση στην Ουκρανία.

Ο κ. Liu ανέφερε επίσης πως η Κίνα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για ανακοπή της ανθρωπιστικής κρίσης, και πως ο Ερυθρός Σταυρός της χώρας θα παράσχει στην Ουκρανία ανθρωπιστικές προμήθειες το συντομότερο δυνατόν.

Πηγή: ΚΥΠΕ 
 

Keywords
Τυχαία Θέματα