Πρόξενος Κύπρου ΗΠΑ: «Άγγελος ο Λουκασένκο μπροστά στον Ερντογάν» (ΒΙΝΤΕΟ)

Τους λόγους για τους οποίους η Κύπρος στηρίζει την επιβολή κυρώσεων τόσο σε Λευκορωσία όσο και Τουρκία εξήγησε ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στις ΗΠΑ Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ σε Λευκορώσους διαδηλωτές που πήγαν να διαμαρτυρηθούν για την στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι μετρημένοι στα δάχτυλα Λευκορώσοι

διαδηλωτές κρατούσαν μάλιστα και πλακάτ με συνθήματα «Κύπρος! Σε παρακαλώ βοήθησε την Λευκορωσία στο να καταπολεμήσουμε την δικτατορία»

«H Kύπρος ήταν υπέρ των κυρώσεων εναντίων της Λευκορωσίας και δεν έθεσε veto, αλλά αντιθέτως ήταν υπέρ της επιβολή διευρυμένων κυρώσεων με συμπερίληψη του κ. Λουκασένκο. Δεν είχαν όλα τα κράτη μέλη τόσο προχωρημένες θέσεις όπως η Κύπρος. Ωστόσο στη σύσκεψη στο Gymnich συμφωνήθηκε πακέτο κυρώσεων τόσο σε Λευκορωσία όσο και Τουρκία και τώρα είμαστε σε θέση να στηρίξουμε αυτή την απόφαση. Ωστόσο κάποιες άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε είπαν ότι ήθελαν μόνο κυρώσεις για Λευκορωσία.», δήλωσε ο Κύπριος Πρέσβης σε δηλώσεις του στην Natallia Bandarenka της Λευκορωσικής Αμερικανικής Ένωσης.

 

23 September 2020: The Consul General warmly welcomed Mrs. Natallia Fedarenka of the Belarusian American Association, to discuss the difficult situation in Belarus as well as issues of common concern. pic.twitter.com/5kAbKlFoTA

Cyprus Consulate NY (@CyprusinNewYork) September 24, 2020

 

«Εμείς είπαμε ότι αυτό που συμφωνήθηκε είναι συμπερίληψη. Επομένως δεν είναι η Κύπρος που δεν επιδιώκει κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας αλλά κάποια άλλα κράτη μέλη που δεν θέλουν να προωθήσουν το πακέτο», είπε.

 

«Υπάρχει έλλειψη αξιοπιστίας από κάποια κράτη μέλη που δεν θέλουν να εφαρμόσουν τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν για κυρώσεις σε Τουρκία-Λευκορωσία», είπε 

«Αντιλαμβανόμαστε, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Λευκορωσία», είπε, και επεσήμανε ότι η Κύπρος  ζητήσαμε ακόμη πιο εκτεταμένες κυρώσεις, αλλά επικρατεί μια παρανόηση για τα πραγματικά γεγονότα.

 

Μεταξύ άλλων ο Πρέσβης της Κύπρου είπε πως «ο Λουκασένγκο είναι ένας άγγελος μπροστά στον Ερντογάν». «Γιατί να μπουν κυρώσεις στον Λουκασένγκο, τις οποίες στηρίζουμε, αλλά όχι στην Τουρκία;», διερωτήθηκε.

 

«Εισβολή, κατοχή, εθνοκάθαρση , εποικισμός, ισλαμοποίηση και δεν αρκούν αυτά τώρα βρίσκονται στην υφαλοκρηπίδα  για να κλέψουν τους υποθαλάσσιους πόρους. Όλα αυτά και να μην υπάρξουν κυρώσεις; Mόνο στην Λευκορωσία;»

 

O κ. Φαίδωνος εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι μέχρι την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής θα υπάρξουν συζητήσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα