Προχωρά το θέμα των αγνοουμένων

Η Κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη για τη συνεδρία που αφορά τη 4η Διακρατική Προσφυγή.

Οι διπλωματικές υπηρεσίες και η υπηρεσία αγνοουμένων είναι πανέτοιμες να αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες της Τουρκίας να στρέψει την προσοχή του Συμβουλίου Υπουργών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση της Άγκυρας με την απόφαση του ΕΔΑΔ στη 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας στο θέμα των αγνοουμένων,

διαβεβαίωσαν την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Υπόλογος μόνο η Τουρκία

Κατά την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων για τις εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι υπόλογος στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι μόνο η Τουρκία.

Ο Επίτροπος όσο και το μέλος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι χθες μετέβησαν στην περιοχή Άσσιας - Αφάνειας, και εξέτασαν το χώρο στον οποίο υπέδειξε δημοσιογράφος, ο οποίος συγκέντρωσε πληροφόρηση για την ύπαρξη ομαδικού τάφου.

Ο κ. Νέστορος είπε ότι στην αυριανή συνεδρία της ΔΕΑ θα υποβάλει έγγραφο με το οποίο θα ζητείται η περίληψη του χώρου στους χώρους προς ανασκαφή.

Πρόκειται, όπως είπε, σε αλσύλλιο σε χώρο απέναντι από στρατόπεδο, περιφραγμένο, μήκους περίπου 370 μέτρων και πλάτους 160 μέτρων που εκτιμάται ότι βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τον αρχικό χώρο ταφής. Εξήγησε ότι θα μελετηθούν τα τοπογραφικά σχέδια, με Ασσιώτες σε σχέση με το πώς ήταν προγενέστερα ο χώρος.

Ο κ. Νέστορος είπε πως ο χώρος δεν περιλαμβάνεται στους 30 στρατιωτικούς χώρους στους οποίους θα διενεργηθούν έρευνες, προσθέτοντας ότι για το χώρο υπήρχαν πληροφορίες από τα τέλη του 2014 που δεν ήταν ιδιαίτερα αξιόπιστες. Ανέφερε ότι πρέπει να συνδυαστούν οι πληροφορίες που υπήρξαν με τις νεότερες πληροφορίες, πριν την όποια ανασκαφή.

Δεν ανταποκρίθηκαν οι Ελλαδίτες

Σε ό,τι αφορά τους Ελλαδίτες αγνοούμενος, ο κ. Νέστορος προειδοποίησε ότι θα μείνουν λείψανα στα αζήτητα καθώς συγγενείς Ελλαδιτών αγνοουμένων δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που τους απευθύνθηκε από τον Οκτώβρη για παραχώρηση γενετικού υλικού.

Ο κ. Νέστορος ανέφερε επίσης ότι οι υποθέσεις των αγνοουμένων θα διαχωριστούν σε 8 κατηγορίες και σε υποκατηγορίες ώστε να διευκολυνθεί η διερεύνηση.

Σε ό,τι αφορά τους πεσόντες, ο κ. Νέστορος είπε στην Επιτροπή ότι θα πρέπει να διερευνηθούν οι υποθέσεις από άλλες υπηρεσίες καθώς δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο λειτουργίας της ΔΕΑ.

Όσον αφορά την επιστροφή λειψάνων που λανθασμένα δόθηκαν σε Ελλαδίτες συγγενείς αγνοουμένων το 1980 μετά από εκταφή από το κοιμητήριο Λακατάμιας, είπε ότι φάνηκε από την εμπειρία ότι σε κάθε κασελάκι με οστά που παραδόθηκε περιέχονταν οστά μέχρι και τριών με τεσσάρων διαφορετικών προσώπων.

Κρίσιμα τα επόμενα δύο χρόονια

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Νέστορος ανέφερε ότι στις 30 στρατιωτικές περιοχές για τις οποίες συμφωνήθηκε η έρευνα, πιθανολογείται ο εντοπισμός 130 ατόμων. Πρόσθεσε ότι το τελευταίο διάστημα κατά τις ανασκαφές στα κατεχόμενα υπήρξε χαλάρωση στους χώρους ανασκαφής με μεγαλύτερη ευελιξία στα συνεργεία.

Ο κ. Νέστορος τόνισε ότι τα επόμενα δύο χρόνια είναι κρίσιμα για την ύπαρξη της ΔΕΑ.

Ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανθρωπιστικών Θεμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών Ξενοφών Καλλής εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα με τις 13 υποθέσεις λανθασμένων οστών θα λήξει εντός του 2016, εξηγώντας ότι πιθανόν να αφορά την ταυτοποίηση πέραν των 40 αγνοουμένων.

Ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε ότι παρατηρείται δραματική μείωση στον εντοπισμό λειψάνων και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της ΔΕΑ. Είπε ακόμα ότι ο βαθμός επιτυχίας των εκταφών είναι 18% με 20%, προσθέτοντας πως αν δεν αυξηθούν οι εκταφές και ο βαθμός επιτυχίας τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα δημιουργηθούν προβλήματα στην ύπαρξη της ΔΕΑ.

Ο Επίτροπος τόνισε πως με συγκεκριμένους περιορισμούς από τους Τούρκους στις εκταφές δεν λύνεται το πρόβλημα και διαμήνυσε πως εάν η Τουρκία θέλει να λύσει το πρόβλημα πρέπει να δώσει πληροφορίες από τα αρχεία της τόσο για τους αρχικούς χώρους ταφής όσο και τις μετακινήσεις.

Αναζητούν γενετικό υλικό

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι ενημερώθηκε η Επιτροπή για την επιστροφή των λανθασμένων οστών που δόθηκαν το 1980 σε Ελλαδίτες συγγενείς, προσθέτοντας ότι σε συνεργασία με τον Υπουργό Άμυνας της Ελλάδας η προσπάθεια για επιστροφή των λειψάνων άρχισε να αποδίδει και η πρώτη επιστροφή πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και ετοιμάζεται η δεύτερη.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των οστών τα οποία είχαν καλυφθεί με χημικά, λέγοντας ότι έχουν σταλεί σε εργαστήρι του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ 5 δείγματα με «ψεκασμένα» οστά για να διαπιστωθεί η δυνατότητα εντοπισμού γενετικού υλικού. Εάν καταστεί δυνατή η ταυτοποίηση των πέραν των 40 κιβωτίων ραντισμένων οστών, ανέφερε, λύνεται άλλο διαχρονικό πρόβλημα.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε επίσης ότι η υπόσχεση της Κυβέρνησης για τη δημιουργία κεντρικής τράπεζας δεδομένων με την ενοποίηση των στοιχείων των διαφόρων υπηρεσιών, άρχισε να υλοποιείται με ψηφιοποίηση των αρχείων της Υπηρεσίας Αγνοουμένων.

Ο Επίτροπος ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι θα μεταβεί στη Γενεύη όπου θα υποβάλει γραπτό αίτημα στον Πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού για την παραχώρηση των όποιων στοιχείων διαθέτει ο διεθνής οργανισμός.

Σε ό,τι αφορά τις εκσκαφές στον τύμβο Μακεδονίτισσα για το Νοράτλας, ανέφερε ότι η διαδικασία βρίσκεται προς το τέλος με την ταυτοποίηση 15 με 16 αγνοουμένων.

Η τελευταία υπόθεση πρέπει να ενθαρρύνει και άλλους Ε/κ και Τ/κ να δώσουν πληροφορίες. Να ληφθούν αποφάσεις περιλαμβανομένης της απόφασης για ανασκαφή, να γίνει ότι πρόκειται να γίνει άμεσα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Επιτροπής Προσφύγων μέχρι στιγμής εκκρεμεί ο εντοπισμός 1400 αγνοουμένων και με τις μετακινήσεις τάφων που έγιναν είναι απαραίτητο να ανοίξουν τα στρατιωτικά αρχεία της Τουρκίας.

Να δώσουν οδηγίες οι δύο ηγέτες

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης ζήτησε όπως υπάρξει ειλικρινής συνεργασία των διαφόρων υπηρεσιών που κατέχουν στοιχεία με τη ΔΕΑ, καθώς μόνο ο απλός κόσμος και οι πολίτες έδωσαν πληροφορίες μέχρι σήμερα.

Είπε ακόμα πως οι δύο ηγέτες πρέπει πέρα από τις εκκλήσεις, να δώσουν οδηγίες για παραχώρηση στοιχείων στη ΔΕΑ. Ανέφερε επίσης ότι πέρα από 300 αγνοούμενοι χάθηκαν στην Τουρκία και για εντοπισμό τους πρέπει να ανοίξουν τα τουρκικά αρχεία και ομαδικοί τάφοι.

Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Μαρία Καλπουρτζή που παρέστη στη συνεδρία ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ελιγμοί της Τουρκίας στο Συμβούλιο Υπουργών με το οποίο προσπαθεί να υποβαθμίσει το αποκλειστικά ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων συνδέοντας το με τις πολιτικές εξελίξεις.

Διπλό έγκλημα η μετακίνηση των οστών

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά εξέφρασε λύπη για την παράδοση λανθασμένων οστών στους συγγενείς Ελλαδιτών αγνοουμένων.

Πρόσθεσε ότι στο Συμβούλιο Υπουργών πρέπει να αναδειχθεί η μετακίνηση οστών καθώς αποτελεί διπλό έγκλημα.

Παρατήρησε ότι στις εκκλήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη και τις δικές μας ανταποκρίθηκαν μόνο απλοί άνθρωποι, διατυπώνοντας τη θέση ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα στα μέσα και να ληφθούν όλα τα μέτρα για συγκέντρωση των στοιχείων που αφορούν τους αγνοούμενους.

Ανέφερε επίσης ότι τα τρία χρόνια για εκταφές στις στρατιωτικές περιοχές είναι μακρύς χρόνος, προσθέτοντας ότι αφού δόθηκε η άδεια θα πρέπει να σμικρυνθεί ο χρόνος των ερευνών.

Η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι δεν θα κλείσει καμιά υπόθεση, αν δεν συμπληρωθούν όλα τα οστά έκαστου αγνοουμένου.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι στη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 8 και 10 Μάρτη, η Κυβέρνηση να έχει κάνει σωστή προετοιμασία για να αποτρέψει τα τεχνάσματα και τερτίπια της Τουρκίας να ξεφύγει των ευθυνών της.

«Να διεκδικήσουμε τα αρχεία των φυλακών»

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι στην Τουρκία υπάρχουν πολύ καλά οργανωμένες φυλακές και διαθέτουν αρχεία τα οποία πρέπει να διεκδικήσει επιτακτικά η Κυπριακή Δημοκρατία.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η διασταύρωση των πληροφοριών που περιέχονται σε φακέλους των διαφόρων υπηρεσιών δεν μπορεί να γίνει με δημόσιους υπαλλήλους και ότι αυτοί θα πρέπει να δοθούν σε πανεπιστήμια.

Αν αποκρατικοποιηθεί η πηγή συλλογής και αξιοποίησης των πληροφοριών θα διευκολυνθεί η διερεύνηση, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι η Τουρκία με το έγγραφο της 14ης Ιανουαρίου προς το Συμβούλιο της Ευρώπης συνδέει την υποχρέωση της να δώσει πληροφορίες ένα ακόμα τουρκικό εκβιασμό συνδέοντας το ανθρωπιστικό θέμα της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων με το καλό κλίμα στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι η Κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το μακάβριο ελιγμό της Τουρκίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα