Προδρόμου: Αναμένει πρόσκληση από τον ΓΓ ΟΗΕ ο ΠτΔ

Απολύτως έτοιμος για επανέναρξη των συνομιλιών είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος αναμένει πρόσκληση από το Γενικό Γραμματέα Αντώνιο Γκουτέρες, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σε επιμνημόσυνο του λόγο στο ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο του ήρωα,  Ευαγόρα Παπαχριστοφόρου που τελέστηκε το πρωί στον Αμίαντο της Λεμεσού.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι απολύτως έτοιμοι σήμερα, αναμένοντας πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα  Αντόνιο Γκουτέρες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι Όροι Αναφοράς στη βάση της συνεννόησης

που υπήρξε από τις 9 Αυγούστου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί. Ελπίζουμε ότι και η άλλη πλευρά θα ανταποκριθεί, παρά την προφανή απροθυμία της Άγκυρας», ανέφερε.

Ταυτόχρονα, είπε, «ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία και απόλυτο συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση, κινείται σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να αξιοποιήσουμε τη διεθνή συμπαράσταση και ειδικότερα τη θέση της Ε.Ε. δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να αναχαιτίσουμε τις κατακτητικές βλέψεις της Τουρκίας στη θάλασσά μας».

Έκανε λόγο για πρωτοφανή επίθεση που δέχεται αυτές  τις μέρες αυτές η Κύπρος και στη θάλασσα, με την Τουρκία να καταπατά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να επιχειρεί να υφαρπάξει τον υποθαλάσσιο ενεργειακό πλούτο.  «Δεν μπορεί παρά και σήμερα να αγωνιστούμε για τη χώρα και για την ελευθερία μας. Με ειρηνικά μέσα, αξιοποιώντας όλα τα διεθνή ερείσματα και τις συμμαχίες που έχουμε χτίσει, αλλά κυρίως την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε. Είναι δύσκολος ο αγώνας αυτός. Είναι αγώνας με διπλωματικά, νομικά και πολιτικά μέσα, απέναντι στην Τουρκία που προτάσσει την ισχύ των όπλων και την απειλή της βίας. Είναι αγώνας του δικαίου απέναντι στην αναλγησία και την άκρατη αυθαιρεσία της Τουρκίας, η οποία κινείται μόνο με τη λογική της υφαρπαγής και με σχεδόν πρωτόγονα ένστικτα βουλιμίας».

Όσο και αν ακούγεται κοινός τόπος, συνέχισε, πρέπει να το εμπεδώσουμε και να το βιώσουμε. «Σε αυτό τον αγώνα για να αναχαιτίσουμε την νέα τουρκική επίθεση χρειάζεται να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις μας. Γιατί πρέπει να διεκδικήσουμε την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων του Ο.Η.Ε. και των αρχών και κανόνων της Ε.Ε., την ώρα που η Τουρκία είτε υπεκφεύγει είτε και το αρνείται ανερυθρίαστα. Γιατί πρέπει να διεκδικήσουμε την ισχύ του διεθνούς δικαίου και στη θάλασσα απέναντι στην πολιτική της κανονιοφόρου που αναπτύσσει η Τουρκία».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις κινήσεις στις οποίες προβαίνει ο ΠτΔ, για αντιμετώπιση των προσκλήσεων.  Όπως είπε, διεκδικεί ανελλιπώς, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου είχαν φτάσει, «προκειμένου να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι για πρώτη φορά τόσο καθαρά τέθηκαν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων τα ζητήματα της ασφάλειας, δηλαδή του τερματισμού του αναχρονιστικού και απαράδεκτου καθεστώτος κηδεμόνευσης μέσω εγγυήσεων, καθώς και η αποχώρηση του κατοχικού τουρκικού στρατού. Συνεργαζόμενος πρόσφατα με ξεκάθαρη πολιτική βούληση με τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συνομολογηθούν Όροι Αναφοράς που απαιτούνται για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων».

Σε ό,τι αφορά τον ήρωα, ο Πρόδρομος Προδρόμου, αναφέρθηκε στην πλούσια δράση, το θάρρος και τον αλτρουισμό του Ευαγόρα Παπαχριστοφόρου. Για την αφοσίωση στον αγώνα που έκαναν τη μορφή του να «λαμπρύνει ανάμεσα στον Νοέμβριο του 1955 μέχρι και τον Οκτώβριο του 1957, μας εμπνέουν και σήμερα και μπορεί να μας δώσουν το κουράγιο, την εγκαρτέρηση αλλά και την αποφασιστικότητα, όπως βέβαια και τη φρόνηση που μας χρειάζονται για να συνεχίσουμε ανυποχώρητα τον αγώνα της ελευθερίας και για να αποτινάξει η Κύπρος την κατοχή και τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας».

«Μέρα Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 1957, δεν είχε ακόμα κλείσει τα 20 του χρόνια και τη ζωή του πήρε ύπουλα χέρι συντρόφου που εγίνηκε επίορκος και προδότης. Και όμως... ο Ευαγόρας Παπαχριστοφόρου, που πυροβολήθηκε μέσα στο κρησφύγετό του, είχε προλάβει και μέσα στη σύντομη ζωή του έκλεισε όλο το μεγαλείο, τον μεγάλο άθλο, αλλά και τα τραγικά επεισόδια του περίπλαμπρου αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.  Ήταν ένας λεβέντης και στη φυσική ρώμη, αλλά κυρίως στη ψυχή. Ένα γνήσιο τέκνο της Πιτσιλιάς που, παρά το νεαρό της ηλικίας του, επέδειξε στον Αγώνα όχι μόνο θάρρος, παλληκαριά και αγωνιστικότητα, αλλά και πνευματική συγκρότηση, οξυδέρκεια, αυτοπειθαρχία, υπευθυνότητα, ταπεινοφροσύνη» ανέφερε μεταξύ άλλων.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα