Πρόεδρος Eurogroup: Συνέχιση ελλειμμάτων μέχρι 2022 -H πανδημία δεν τελείωσε

Οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορούν να τρέχουν δημοσιονομικά ελλείμματα μέχρι και το 2022, προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες τους, καθώς η πανδημία δεν έχει τελειώσει, τονίζει ο Πρόεδρος του Eurogroup, Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Πασκάλ Ντόνοχιου, σημειώνοντας πως μετά το καλοκαίρι θα υπάρξει συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, με αφορμή την επίσκεψή του

στην Κύπρο, ο κ. Ντόνοχιου, είπε πως δεν ανησυχεί για την αύξηση του δημόσιου χρέους στην ΕΕ σε σύγκριση με τη προ πανδημίας εποχή. Μπορεί το χρέος να είναι υψηλότερο, ωστόσο, λόγω των ενεργειών (νομισματικής πολιτικής) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κυβερνητικών αποφάσεων, όπως αυτές που έλαβε η Κύπρος, το χρέος θα είναι διαχειρίσιμο με την έναρξη της προσεκτικής μείωσης των ελλειμμάτων, καθώς θα βελτιωθεί η υγειονομική κατάσταση.

Εξάλλου, ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ τόνισε πως η επίδοση της κυπριακής οικονομίας ήταν πολύ ισχυρή κατά την πανδημία λόγω των κυβερνητικών αποφάσεων, αναμένεται να παρουσιάσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2021 και 2022, ενώ το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα στηρίξει επιπλέον την ικανότητα της οικονομίας να ανακάμψει. Ταυτόχρονα, ενώ η Κύπρος βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση για το νέο μοντέλο ανάπτυξης, ο κ. Ντόνοχιου υπενθυμίζει την κρίση που κτύπησε τη χώρα του πριν μια δεκαετία και σημειώνει πως δεν πρέπει να υπάρχει υπερβολική εξάρτηση από έναν τομέα και να υπάρξουν κεφαλαιουχικές επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς.

«Πιστεύω πως η κυπριακή οικονομία απέδωσε πολύ σθεναρά κατά την πανδημία και πιστεύω ότι η κυβέρνησή σας και ο Υπουργός Οικονομικών έχουν κάνει μια εξαιρετική δουλειά για στήριξη της οικονομίας κατά την πανδημία του κορωνοϊού», είπε.

Αναφερόμενος στις προβλέψεις για ρυθμό ανάκαμψης στην Κύπρο άνω του 4% το 2021 και λίγο κάτω του 4% το 2022, είπε πως πρόκειται για «επιδόσεις που είναι πραγματικά ισχυρές δεδομένου του πόσο καταστροφική ήταν η πανδημία πέρσι».

«Η άποψή μου είναι ότι η κυπριακή οικονομία αποδίδει πολύ ισχυρά δεδομένου του μεγέθους των προκλήσεων που αντιμετώπισε και θεωρώ πως η κυβέρνησή σας έχει κάνει πολύ καλή δουλειά σχετικά με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα κάνει την επιπλέον διαφορά για την ικανότητα της οικονομίας να ανακάμψει», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Ντόνοχιου υπενθύμισε την κρίση που έπληξε τη χώρα την προηγούμενη δεκαετία κυρίως λόγω της υπερβολικής εξάρτησης από τον τομέα των ακινήτων και επεσήμανε τη ανάγκη διαφοροποίησης της οικονομίας και αύξησης των τομέων που συνεισφέρουν στην παραγωγή, αλλά και τη διοχέτευση κεφαλαιουχικών επενδύσεων σε τομείς, όπως μεταφορές και εκπαίδευση.

«Και πιστεύω πως οι σταθερές ετήσιες αυξήσεις σε κεφαλαιουχικές επενδύσεις, ενώ δεν είναι πάντα ελκυστικές, στην ουσία θέτουν τα θεμέλια για την ανάπτυξη της χώρας σε περίοδο δεκαετίας», είπε, ερωτηθείς ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει ενώ η Κύπρος βρίσκεται εν μέσω δημόσιας διαβούλευσης για το μελλοντικό μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας.

Ελλείμματα μέχρι και 2022, επενδύσεις σε περιβάλλον και ψηφιοποίηση

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προτεραιότητες προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάκαμψη μετά την πανδημία, ο κ. Ντόνοχιου τόνισε πως δεν έχουμε τελειώσει με τη νόσο ακόμη και το κρίσιμο πρώτο βήμα είναι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες να προστατέψουμε τους συνανθρώπους μας, έτσι ώστε να προετοιμαστούμε μέχρις ότου η νόσος θα υπάρχει μεν, αλλά δεν θα είναι πλέον πανδημία.

«Συνεπώς, φέτος και του χρόνου θεωρώ το επίκεντρο παραμένει πώς θα στηρίξουμε και θα προστατέψουμε τις οικονομίες μας, θα τρέχουμε με ελλείμματα φέτος και του χρόνου, ίσως μικρότερο έλλειμμα τον επόμενο χρόνο αν βελτιωθεί η υγειονομική κατάσταση».

Σε σχέση με τη μετά την πανδημία εποχή, ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι τα καθοριστικά χαρακτηριστικά θα είναι οι επενδύσεις στην ψηφιοποίηση και στην ψηφιακή μετάβαση.

«Θα πρέπει να ξοδέψουμε και να επενδύσουμε περισσότερα στη μετάβαση σε ένα μέλλον χαμηλού άνθρακα και μηδενικού άνθρακα ακολούθως και το δεύτερο θα αφορά το πώς το ψηφιακό μας μέλλον να είναι. Πώς αλλάζουν οι οικονομίες μας λόγω της αύξησης του ρυθμού στην ψηφιοποίηση», είπε, για να προσθέσει πως η μετάβαση αυτή μπορεί να είναι δύσκολη και να συνοδεύεται από προκλήσεις, εντούτοις αυτό σημαίνει ότι το μέγεθος και γεωγραφική θέση εντός της ΕΕ δεν θα είναι πλέον τα χαρακτηριστικά, που θα καθορίζουν την απόδοση της οικονομίας.

«Διότι θα υπάρξουν τεράστιες ευκαιρίες για τις χώρες που θα πετύχουν τη μετάβαση στο μέλλον χαμηλών ρύπων και στην ψηφιοποίηση, είτε είναι η Κύπρος είτε μεγαλύτερες οικονομίες», πρόσθεσε.

Πολύπλοκο το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά επέτρεψε ευελιξία

Σε ερώτηση αν ήρθε η ώρα επανεξέτασης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που καθορίζει τους δημοσιονομικούς κανόνες για τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης, ο κ. Ντόνοχιου είπε πως η απόφαση της Κομισιόν να ενεργοποιήσει τη ρήτρα αποφυγής, απενεργοποιώντας τους δημοσιονομικούς κανόνες μέχρι και τον επόμενο χρόνο, ήταν μια εύλογη απόφαση, η οποία βοήθησε στη δημιουργία ευελιξίας έτσι ώστε τα κράτη – μέλη να ανταποκριθούν στην κρίση του κορωνοϊού.

«Και μετά το καλοκαίρι θα έχουμε μια συζήτηση (σε ευρωπαϊκό επίπεδο) σε σχέση με το μέλλον των δημοσιονομικών κανόνων, αλλά θα πάρει χρόνο», πρόσθεσε.

Αν και αναγνώρισε πως έννοιες όπως το παραγωγικό κενό (output gap) δεν είναι ευρέως κατανοητές, ο κ. Ντόνοχιου επεσήμανε πως η πολυπλοκότητα των κανόνων είναι αυτή που επέτρεψε την ευελιξία.

«Πιστεύω πως όσο πιο απλοί γίνουν οι κανόνες τόσο λιγότερη η ευελιξία», είπε.

Παράλληλα επεσήμανε πως αν δεν βρίσκονταν σε ισχύ οι κανόνες προτού κτυπήσει η πανδημία και αν οι χώρες καλούνταν να αντιμετωπίσουν την κρίση έχοντας ελλείμματα, «ένας Θεός γνωρίζει πού θα βρισκόμασταν τώρα προσπαθώντας να διαχειριστούμε την πανδημία αν όλοι μας εισερχόμασταν στην κρίση τρέχοντας ελλείμματα χρόνια πριν έλθει ο κορωνοϊός». Οπως πρόσθεσε, «συνεπώς, ενώ οι δημοσιονομικοί κανόνες δεν έχουν πολλούς φίλους, πιστεύω ότι είχαν θετικό αντίκτυπο, βοηθώντας μας να προετοιμαστούμε για το άγνωστο».

Δεν ανησυχώ για ενδεχόμενη κρίση χρέους

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες για ενδεχόμενη κρίση χρέους στην ΕΕ λόγω της πανδημίας, ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ είπε πως ο ίδιος δεν ανησυχεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Πιστεύω ότι το επίπεδο του χρέους, ενώ είναι υψηλότερο σε σύγκριση με την προ-πανδημίας εποχή, λόγω των ενεργειών της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρώπης (ΕΚΤ) και των λογικών αποφάσεων που έλαβαν οι κυβερνήσεις, όπως η κυπριακή, αν προχωρήσουμε προσεκτικά στη μείωση των ελλειμμάτων, καθώς βελτιώνεται η κατάσταση της δημόσιας υγείας, πιστεύω ότι θα διαχειριστούμε τα υψηλότερα επίπεδα χρέους», επεσήμανε.

«Και πιστεύω ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε στο μέλλον επιφυλακτικά μεν, αλλά με ελπίδα, μπορούμε να κερδίσουμε τη πανδημία, να επιτρέψουμε στις οικονομίες μας να αναπτυχθούν, να φέρουμε τον κόσμο πίσω στη δουλειά και να αποφύγουμε τις τρομερές δυσκολίες που είχαμε πριν μια δεκαετία».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα