Πρόεδρος ΔΕΟΚ: Η ΑΤΑ να επεκταθεί ώστε να καλύπτονται και οι εργαζόμενοι

Η ΑΤΑ όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί ή να αποδυναμωθεί αλλά θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να καλύπτονται και οι εργαζόμενοι με κατώτατο μισθό, όπως επίσης και αυτοί που σήμερα δεν καλύπτονται από ρυθμίσεις των συλλογικών συμβάσεων, διαμήνυσε από το βήμα της παγκύπριας συνδιάσκεψης της ΔΕΟΚ, που έγινε σήμερα Τετάρτη, στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρός της, Ιωσήφ Αναστασίου. Η συνδιάσκεψη, με ψήφισμα που ενέκρινε, θέτει σειρά αιτημάτων που άπτονται

της ασφάλειας και υγείας, της ελάχιστης εθνικής σύνταξης, της επέκτασης του ανεργιακού, της κατάργησης του πέναλτι του 12% για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων κ.ά.

Η συνδιάσκεψη ασχολήθηκε με την πορεία και τις διεκδικήσεις της ΔΕΟΚ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυσή της, το 1962.

Διαβάστε ακόμη: Κούσιος: Απαισιοδοξία, στο παρόν στάδιο, για συναινετική συμφωνία επί της ΑΤΑ

Χαιρετισμό στη συνδιάσκεψη απηύθυναν ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, και ο τέως Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ, Διομήδης Διομήδους, ενώ ομιλητής ήταν ο νυν Πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι η συνδιάσκεψη αποτελεί επαναβεβαίωση της συνεχούς και σταθερής συνεργασίας της ΕΔΕΚ με τη ΔΕΟΚ, κάνοντας λόγο για «πολλές προκλήσεις» για το προοδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα και τα προοδευτικά κόμματα. Ανέφερε ότι «η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων από το 2008 και μετά, στην ουσία έχουν οδηγήσει σε επικίνδυνη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και στην παραβίαση δικαιωμάτων που είχαν κατοχυρωθεί τα προηγούμενα χρόνια».

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι την τελευταία 15ετία έχουμε βιώσει τη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι το 25% του πληθυσμού μας βρίσκεται κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας. «Γι’ αυτό η εποικοδομητική συνεργασία ΕΔΕΚ-ΔΕΟΚ πρέπει να συνεχιστεί για να επέλθει η επίλυση των προβλημάτων των πολιτών», είπε ο κ. Σιζόπουλος. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ τόνισε πως ΕΔΕΚ και ΔΕΟΚ είχαν αγαστή συνεργασία με την αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου, καθώς και με τον νυν Υπουργό Εργασίας, Κυριάκο Κούσιο, για επίλυση των προβλημάτων του πληθυσμού.

Ακόμη, είπε πως συμπορευόμενες η ΕΔΕΚ και η ΔΕΟΚ πέτυχαν τη θέσπιση της κατώτατης σύνταξης, τη σύνταξη χηρείας στους άνδρες, την παραχώρηση πρόωρης σύνταξης στους πάσχοντες με θαλασσαιμία χωρίς περικοπές, την επιδότηση των εργαζόμενων μητέρων για τη φύλαξη των παιδιών τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, την επέκταση της άδειας μητρότητας, την πληρωμένη γονική άδεια, το επίδομα διακίνησης των εργαζομένων κατοίκων της υπαίθρου, την αύξηση του επιδόματος στέγης και τη συμπερίληψη 294 κοινοτήτων σε αυτό, την άδεια πατρότητας κ.ά.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου, επεσήμανε ότι στα 60 χρόνια της ζωής και της δράσης της η ΔΕΟΚ άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στη συνδικαλιστική πολιτική και κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου μας. «Νιώθουμε υπερήφανοι γιατί ποτέ δεν διαψεύσαμε τις προσδοκίες των εργαζομένων. Κερδίσαμε αλλά και χάσαμε μάχες», πρόσθεσε.

Ο κ. Αναστασίου σημείωσε περαιτέρω ότι η ΔΕΟΚ κέρδισε το στοίχημα για το ΓεΣΥ, αποτελεί την πρώτη οργάνωση που διεκδίκησε τη θεσμοθέτηση Γενικού Κατώτατου Μισθού και άνοιξε δρόμους για την ισότητα των φύλων στην εργασία με τη δημιουργία του παρατηρητηρίου Ισότητας Κύπρου. Ακόμη, είπε ότι η ΔΕΟΚ συνέβαλε σημαντικά στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του συνταξιοδοτικού συστήματος και πάλεψε για τη διατήρηση της ΑΤΑ στο σύστημα εργασιακών σχέσεων. «Διεκδικήσαμε ισχυρές συλλογικές συμβάσεις, με κατοχύρωση αξιοπρεπών μισθών και δικαιωμάτων των εργαζομένων. Παλέψαμε και συνεχίζουμε να παλεύουμε για ισχυρό κράτος κοινωνικής πρόνοιας για δίκαια κατανομή του εθνικού εισοδήματος, για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία, για καταπολέμηση της άτυπης απασχόλησης και αξιοπρεπείς όρους εργασίας για τους νέους μας», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ είπε ότι «η ΑΤΑ όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί ή να αποδυναμωθεί, αλλά θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να καλύπτονται και οι εργαζόμενοι με κατώτατο μισθό αλλά και αυτοί που σήμερα δεν καλύπτονται από ρυθμίσεις των συλλογικών συμβάσεων». Ακόμη, δήλωσε ότι πιστώνει την κυβέρνηση με την υιοθέτηση του Γενικού Κατώτατου Μισθού, και παράλληλα την επέκρινε «για τις απαράδεκτες ρυθμίσεις που επιβλήθηκαν χωρίς ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην απουσία ρυθμισμένου ωραρίου και στη μη συμπερίληψη εργατικών δικαιωμάτων.

Στον χαιρετισμό του, ο τέως Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ, Διομήδης Διομήδους, εξήρε την πρωτοβουλία του αείμνηστου Βάσου Λυσσαρίδη για την ίδρυση της ΔΕΟΚ και πραγματοποίησε σύντομη αναδρομή στην πορεία της ΔΕΟΚ, αναφερόμενος στην ίδρυσή της το 1962 και στην επανασύστασή της το 1982 από τον Ρένο Πρέντζα, ο οποίος το 1997 παρέδωσε την ηγεσία της συντεχνίας στον Διομήδη Διομήδους. Ακόμη, ο κ. Διομήδους απηύθυνε ευχαριστίες στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη και στον πρώην Υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Μουσιούττα, ενώ εξέφρασε παράπονα για τη στάση των συντεχνιών ΠΕΟ και ΣΕΚ απέναντι στη ΔΕΟΚ.

Στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης, προβλήθηκε βίντεο με αφιέρωμα στα 60 χρόνια της ΔΕΟΚ, την οποία ίδρυσαν οι Βάσος Λυσσαρίδης, Πέτρος Στυλιανού και Ιάκωβος Κατσουνωτός. Τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή εις μνήμην των αποθανόντων πρωτεργατών της ΔΕΟΚ.

Τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν

----------------

Κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν ψηφίσματα. Στα ψηφίσματα σημειώνεται ότι η ΔΕΟΚ «θεωρεί αναγκαία την άμεση λήψη μέτρων για περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης και εξάλειψη των κινδύνων στην εργασία». Μεταξύ άλλων, «η ΔΕΟΚ απαιτεί τη στελέχωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στα επίπεδα που απαιτεί η οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη του τόπου, με άμεση πρόσληψη Επιθεωρητών/τριών, και ενίσχυσή τους με σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό ούτως ώστε να μπορεί το Τμήμα να ανταποκριθεί στις νέες και σύνθετες απαιτήσεις που επιβάλλουν τα νέα δεδομένα».

Για το συνταξιοδοτικό, η ΔΕΟΚ ζητεί -μεταξύ άλλων- τη θεσμοθέτηση ελάχιστης εθνικής σύνταξης, την αναπροσαρμογή και επέκταση του ανεργιακού επιδόματος από τους 6 στους 9 μήνες, καθώς και την άμεση κατάργηση του πέναλτι του 12% για εργαζόμενους/ες σε βαριά χειρωνακτικά επαγγέλματα και σε γυναίκες με ασφαλιστικά κενά που οφείλονται στη μητρότητα. Καλεί το Υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις για τον Γενικό Κατώτατο Μισθό που θα περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- τον καθορισμό ωριαίας απόδοσης στη βάση των 38 ωρών εργασίας, τον υπολογισμό του Γενικού Κατώτατου Μισθού με βάση τη μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας στο ύψος των 1.036 ευρώ.

Επιπρόσθετα, η Συνδιάσκεψη διεκδικεί μεταξύ άλλων νομοθετική ρύθμιση που να υποχρεώνει τους εργοδότες που παραχωρούν Ταμείο Προνοίας να καλύπτουν το σύνολο του προσωπικού τους, τη μείωση του ΦΠΑ σε καύσιμα και τρόφιμα, τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και ενίσχυση της επιδότησης των νοικοκυριών στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων. Η ΔΕΟΚ προσέρχεται στον κοινωνικό διάλογο για την ΑΤΑ διεκδικώντας διατήρηση της φιλοσοφίας και πλήρη αποκατάσταση του θεσμού που διασφαλίζει την αγοραστική δύναμη των μισθών, την εργατική ειρήνη και ομαλότητα στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και την ενσωμάτωση της ΑΤΑ στον Γενικό Κατώτατο Μισθό και την επέκτασή της σε όλους τους εργαζόμενους και εργαζόμενες που δεν καλύπτονται από συλλογή και συμβάσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα