Πρόεδρος ΔΗΚΟ: Επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου

Την επαναδιαπραγμάτευση «προβληματικών προνοιών» του κυπριακού μνημονίου επαναφέρει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος σημειώνει πως ενδεχόμενη βελτίωση των όρων στήριξης της Ελλάδας θα βοηθούσε και την Κύπρο.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Παπαδόπουλος εισηγήθηκε επαναδιαπραγμάτευση

του μνημονίου σε τρεις άξονες.

Για την επιστροφή κεφαλαίων «που κλάπηκαν», την προσέλκυση επενδύσεων και τη διαμόρφωση αποτελεσματικών μέτρων ανάπτυξης. Ο δεύτερος άξονας αφορά στα μέτρα για την προώθηση των αναδιαρθρώσεων και τη μείωση των επιτοκίων και ο τρίτος στην δημιουργία εταιρείας διαχείρισης προβληματικών δανείων.

«Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες του μοντέλου ανάπτυξης που εμείς εισηγούμαστε», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και εξέφρασε την ελπίδα όπως «οι κυβερνώντες αντιμετωπίσουν επιτέλους την πραγματικότητα που ζουν καθημερινά οι πολίτες και να πάψουν να ζουν στον κόσμο τους».Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στα τελευταία στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία η κυπριακή οικονομία συρρικνώθηκε με μεγαλύτερους ρυθμούς το δ` τρίμηνο του 2014 απ` ό,τι το προηγούμενο τρίμηνο.«Με άλλα λόγια η ύφεση επιδεινώνεται και δεν μειώνεται όπως προέβλεπε η Κυβέρνηση», είπε.Λέγοντας ότι η επίδοση αυτή παρουσιάζεται πριν ληφθούν υπόψη οι αρνητικές συνέπειες στην κυπριακή οικονομία από την κρίση και τις κυρώσεις στη Ρωσία ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ συμπλήρωσε πως «είναι πλέον αμφίβολο αν θα έχουμε ανάπτυξη το 2015».Σε ερώτηση αν οι αλλαγές ή εκπόνηση νέου προγράμματος για την Ελλάδα ανοίγουν το δρόμο για αλλαγές στο πρόγραμμα της Κύπρου, ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε πως αυτό που εισηγείται το ΔΗΚΟ δεν είναι ακριβώς το ίδιο που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως πρόσθεσε, επιθυμεί τη διακοπή του ελληνικού προγράμματος.«Εμείς αυτό που εισηγούμαστε είναι την επαναδιαπραγμάτευση για τη βελτίωση προνοιών του κυπριακού μνημονίου που προφανώς έχουν αποδεχθεί λανθασμένες», είπε, προσθέτοντας πως «αν η Ελλάδα καταφέρει να βελτιώσει τα δικά της δεδομένα και τους όρους της δικής της στήριξης, ναι, πιστεύω ότι αυτό θα βοηθήσει και την Κύπρο».Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η Κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύεται μόνο τους τους όρους του μνημονίου που η ίδια επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί και όχι τους βασικούς προβληματικούς όρους που εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξουν.«Για παράδειγμα επαναδιαπραγματεύεται την παράταση για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, αρνείται όμως να επαναδιαπραγματευτεί για να ζητήσουμε πίσω στα χρήματα του κόσμου», κατέληξε.ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα