Πρόεδρος ΔΗΣΥ: Να παραμείνουμε σοβαροί και στοχοπροσηλωμένοι

Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, η οικονομία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα καλυτερεύσουν τη θέση τους εάν παραμείνουμε σοβαροί και στοχοπροσηλωμένοι στον δρόμο που επιλέξαμε τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά τη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για το θέμα που προέκυψε μετά τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις αποκοπές μισθών υπαλλήλων του δημοσίου.

Σημειώνοντας πως θα υπάρξει μια νέα

σύσκεψη στην οποία θα είναι παρών και ο Γενικός Εισαγγελέας, γιατί παρόλο που είναι ένα οικονομικό ζήτημα σε αυτή τη φάση είναι κατ’ εξοχήν νομικό, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως «εάν θέλουμε ως κοινωνία και μιλώ για το σύνολο – εργαζόμενοι στο δημόσιο, στον ημιδημόσιο τομέα, στον ιδιωτικό τομέα, οι επιχειρήσεις και οι πάντες – σταδιακά να υπάρξει επούλωση των πληγών και αποκατάσταση των μισθών και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και στους αυτοεργοδοτούμενους και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να συνεχίσουμε με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που μας διέκρινε όσο καιρό είμαστε κάτω από το μνημόνιο για να γίνει η πλήρης αποκατάσταση».

Όλοι οι νούσιμοι γνωρίζουν ότι εάν πάμε πίσω στο 2012 είναι ωσάν να μην έχουμε διορθώσει τίποτα. «Έχει κανένα που δεν θέλει να δίδει αυξήσεις, δεδομένου ότι μπορεί να τις αντέξει η οικονομία;" διερωτήθηκε.

Θεωρώ ότι εάν δείξουμε όλοι υπευθυνότητα, θα μπορούμε μέχρι το το 2023 να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση σε όλους τους τομείς και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είπε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας πως χρειάζεται σύνεση και σωφροσύνη.

Απευθυνόμενος στους δημόσιους υπαλλήλους, ο κ. Νεοφύτου είπε πως κατανοεί πως είχαν μια μείωση στους μισθούς τους, όμως περισσότερη μείωση είχαν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Είπε, ακόμη, πως σχεδόν ένας στους πέντε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα το 2013 και το 2014 έχασε τη δουλειά του.

Ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε αν περιουσιακό στοιχείο είναι μόνο ο μισθός αν προέρχεται από το δημόσιο. Αν ο μισθός είναι κατά την ερμηνεία τους περιουσιακό στοιχείο, γιατί δεν είναι περιουσιακό στοιχείο και ο μισθός στον ιδιωτικό τομέα, διερωτήθηκε.

Ανέφερε πως οι καταθέσεις, που είναι περιουσία, κουρεύτηκαν. Δεν κρίνεται ότι πρέπει να αποκατασταθούν; Και τι θα γίνει, έχουμε σήμερα τη δυνατότητα – και μακάρι να την είχαμε – να δώσουμε 7,8 δις στους κουρεμένους, να δώσουμε άλλα 2 δις στους κατόχους αξιογράφων, να δώσουμε άλλα 2 δις περίπου στους δημόσιους υπαλλήλους και να δώσουμε κάποια δις και στον ιδιωτικό τομέα και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, διερωτήθηκε.

Είπε πως για τον ίδιο οι πιο σκληρές αποφάσεις αφορούσαν τις κοινωνικές παροχές. Σημείωσε πως το 2011-2012 υπήρξαν συνολικές αποκοπές στο πακέτο των κοινωνικών παροχών που έφθαναν τα 400 εκατομμύρια ετησίως.

Δεν είχαμε επιλογή. Ήταν για να σώσουμε τον τόπο. Αν θα πάμε να αποκαταστήσουμε τα πάντα με βάση το τι προϋπήρχε το 2012 και το 2011, θα πάμε σε ένα βατερλό, ανέφερε.

Ερωτηθείς για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, ο κ. Νεοφύτου είπε πως θέλει να πιστεύει πως η ολότητα των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων, με πρώτους τους εργαζόμενους, κατανοεί πως δεν είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα να πάμε εν μία νυκτί με βάση το 2012.

Θα πληρωθούμε όλοι για ένα μήνα, για δυο μήνες, ανέφερε. Επεσήμανε πως αυτό το κράτος συντηρείται ακόμα με δανεικά και πρόσθεσε πως το δημόσιο χρέος είναι 105%.

"Αν σε 2-3 μήνες δεν μας δανείσουν ή έχουμε δόση και δεν μπορούμε να την πληρώσουμε, έχουμε σκεφτεί σοβαρά τι θα συμβεί σε αυτό τον τόπο;", διερωτήθηκε.

Υπογράμμισε πως είναι εις βάρος των εργαζομένων να υπάρξει αναταραχή και πως η ζημιά που θα πάθει το σύνολο των εργαζομένων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και η οικονομία, είναι δυσανάλογη με το ότι θεωρούμε ότι με αυτή την απόφαση όλοι θα είμαστε σε καλύτερη μοίρα.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως οι νούσιμοι και συνετοί φορολογούμενοι και οι συνεπείς πολίτες που πληρώνουν και τους φόρους τους και τις δόσεις τους στα δάνεια έχουν μειωθεί και δεν μπορούμε να τους φορτώσουμε και άλλα βάρη.

Ήδη συρρικνώθηκε η μεσαία τάξη, δεν αντέχει άλλα βάρη και πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουμε και είναι υπέρ των υπαλλήλων του δημοσίου να τα δούμε όλα με νηφαλιότητα και σωφροσύνη, ανέφερε.

Κυπριακό

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τούς ενημέρωσε για τη συνάντηση με την κ. Λουτ «και θα αναμένουμε τα επόμενα βήματα εκ μέρους του ΟΗΕ».

Είπε πως «στηρίζουμε την προσπάθεια για επανέναρξη του διαλόγου, κατανοώντας και τις δυσκολίες αλλά και τα προβλήματα από την διαιώνιση των τετελεσμένων της εισβολής».

Υπογράμμισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την απόλυτη στήριξη του ΔΗΣΥ στις προσπάθειές του για να άρει το αδιέξοδο.

Κληθείς να σχολιάσει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή» για το ΓεΣΥ, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «είναι ωσάν να ανακάλυψαν κάτι που ήταν επτασφράγιστο μυστικό».

Πρόσθεσε πως ο ΔΗΣΥ αλλά και η κυβέρνηση είχαν τη θέση ότι το ΓεΣΥ είναι αποτελεσματικό εάν είναι πολυασφαλιστικό. Υπέρ του ΓεΣΥ είχαμε πάντα τη θετικότατη θέση. Εμείς είχαμε την άποψη ότι το πολυασφαλιστικό ΓεΣΥ που δίδει τη δυνατότητα σε κάποιον που είναι υποχρεωτική η ασφάλιση υγείας είτε να το κάνει στον κρατικό οργανισμό υγείας είτε σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ανέφερε.

Αυτή η θέση μας είχε εφτά κόμματα ενάντια. Όλοι οι άλλοι ήταν εναντίον. Εμείς δεν προτάξαμε γινάτι και είπαμε πως χρωστάμε ένα σχέδιο υγείας στους ασθενείς και παρόλο που είχαμε αυτή την άποψη θα συναινέσουμε να το κάνουμε μονοασφαλιστικό, είπε, σημειώνοντας πως «στηρίζουμε αυτή την απόφαση του πολιτικού κόσμου και των κοινωνικών εταίρων».

Τα οποιαδήποτε περί συνωμοσιολογιών τα αφήνω ασχολίαστα, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας πως δεν θα μετατραπεί σε αποδιοπομπαίο τράγο.

Είπε πως αν μπορούσε και ήταν μάγος για να περνά νομοσχέδια πάντα και για οποιοδήποτε θέμα, θα περνούσε το πολυασφαλιστικό πριν δυο χρόνια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα