Πρόεδρος ΚΟΤ: Ο Τουρισμός ανέβηκε μόλις έκλεισε η Cyprus Airways

Την άποψη ότι ο κυπριακός Τουρισμός άρχισε να ενισχύεται σημαντικά μετά από μια περίοδο ύφεσης, όταν χρεωκόπησαν οι Cyprus Airways, την ώρα που λίγα χρόνια νωρίτερα λουκέτο είχε βάλει η εταιρία Eurocypria Airlines, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) Άγγελος Λοΐζου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κος Λοΐζου εξήγησε ότι με το κλείσιμο

των δύο εταιριών αερομεταφορών, οι δυνάμεις της αγοράς αυτορυθμίστηκαν, μπήκαν στην αγορά νέες εταιρίες, το κόστος από αρκετούς προορισμούς μειώθηκε, αλλά κυρίως άνοιξε ο δρόμος για έναν καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στους φορείς του κυπριακού Τουρισμού.

«Δίνεται η ευκαιρία σε νέες εταιρίες να μπουν στην αγορά οι οποίες έχουν νέα συστήματα, νέες και φθηνότερες μεθόδους, καλύτερο τρόπο εξυπηρέτησης. Επίσης, τις όποιες ζημιές της Cyprus Airways, φεύγουν από τις πλάτες των φορολογούμενων», είπε.

Όπως είπε, ο Τουρισμός είχε ακολουθήσει μια καθοδική πορεία από το 2001 μέχρι την οικονομική κρίση του 2013.

«Εκείνο που κάναμε ως Διοικητικό Συμβούλιο όταν αναλάβαμε, ήταν να εξετάσουμε τους λόγους που δεν βοηθούσαν την ανάπτυξη του Τουρισμού. Το κυριότερο που κάναμε ήταν να κερδίσουμε την αξιοπιστία που είχαμε ως κράτος και ως οργανισμός με του ξένους και τους εγχώριους εταίρους μας, οι οποίοι είναι οι μεγάλες αεροπορικές εταιρίες, οι διοργανωτές ταξιδιών και διάφοροι άλλοι που ασχολούνται με τον Τουρισμό. Είδαμε τα δεδομένα τους, είδαν κι εκείνοι τις ανάγκες μας και σύντομα αποφασίσαμε να δουλέψουμε μαζί και να δημιουργήσουμε την αναγκαία αξιοπιστία. Φαίνεται ότι από το 2014 και μετά, χρόνο με το χρόνο, είχαμε τις αυξήσεις που είχαμε με κορυφαίο το 2017, όταν και φτάσαμε σε πολύ υψηλούς αριθμούς με 3.650.000 επισκέπτες, αλλά και τα αποτελέσματα για το επτάμηνο του 2018, τα οποία δείχνουν ότι έχουμε αύξηση της τάξεως του 9,6%», τόνισε.

Ερωτηθείς γιατί πριν το 2014 ο Τουρισμός ακολουθούσε πτωτική πορεία, ο κος Λοΐζου απάντησε ότι ευθύνεται μια σειρά από λόγους.

Καταρχάς, άρχισαν να αναπτύσσονται ανταγωνιστικοί προορισμοί στην περιοχή, όπως η Τουρκία, η Τυνησία, το Μαρόκο, η Κροατία, αλλά και αρκετά νέα νησιά της Ελλάδας. Οι εν λόγω περιοχές απορρόφησαν περίπου 70 εκ. της ευρωπαϊκής τουριστικής κίνησης η οποία έχει δυναμική στα 300 εκ. τουρίστες. Από αυτή την αλλαγή η Κύπρος έχασε περίπου 350.000 επισκέπτες το χρόνο οι οποίοι πήγαν σε ανταγωνιστικούς προορισμούς.

Σημαντικό σημείο που έπαιξε ρόλο, σύμφωνα με τον κο Λοΐζου, υπήρξε το γεγονός ότι η Κύπρος, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις της στερούν ευελιξία.

Επίσης, η Κύπρος είχε «παρασυρθεί» από δύο άλλες βιομηχανίες: τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την αγορά ανάπτυξης γης, ρίχνοντας το βάρος εκεί. Εκεί, σύμφωνα με τον ίδιο, φάνηκε ότι υπήρχε «φούσκα», καθώς οι εν λόγω τομείς έδωσαν μεν αρκετά εισοδήματα την περίοδο 2004-2008, ωστόσο δημιουργήθηκε τόσο μεγάλη «υπερθέρμανση» στην οικονομία, με την Κυβέρνηση να εισπράττει πολύ πιο εύκολα φόρους, με αποτέλεσμα να μην δοθεί η πρέπουσα σημασία στον Τουρισμό. Ερωτηθείς αν ο Τουρισμός υπήρξε «φούσκα» στην Κύπρο, απάντησε ότι όχι μόνο δεν υπήρξε, αλλά από το 1974 κι έπειτα έγιναν σοβαρά βήματα από τον Τουρισμό ώστε να στηριχθεί η οικονομία.

Κληθείς να σχολιάσει την λειτουργία και το ρόλο που παίζει το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στα κατεχόμενα, ο κος Λοΐζου ανέφερε ότι εκείνο που παρατηρείται είναι ότι, από πλευράς εισερχόμενου Τουρισμού, δεν υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις, καθώς σύμφωνα με τις στατιστικές που εκδίδονται στα κατεχόμενα, οι επισκέψεις ξένων, μη Τούρκων τουριστών, δεν έχουν αυξηθεί.

«Εκείνο που έχει αυξηθεί είναι ακριβώς οι επισκέψεις από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα, αλλά επ’ αυτού δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Όσον αφορά στη χρήση του παράνομου αεροδρομίου από Κύπριους πολίτες, αυτό επαφίεται στην γενική συνείδηση και κουλτούρα του κόσμου. Αλλά και πάλι δεν βλέπω ότι λόγω αυτού επηρεάζεται ο εισερχόμενος Τουρισμός», είπε.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στο σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα