Πρόεδρος: Να μην θεωρείται δεδομένος ο κυπριακός ελληνισμός

Η Κυβέρνηση συνεχίζει με ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα και τόλμη να εργάζεται για την επίτευξη λύσης του εθνικού προβλήματος, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Προέκρινε μια ειρηνική λύση που θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, που θα δίνει την

ευκαιρία σε όλους όσους είναι «καταδικασμένοι από τη γεωγραφία και την ιστορία» να συμβιώνουν στο νησί, Ε/κ και Τ/κ.

Πρόσθεσε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει κάτω από συνθήκες ασφάλειας, δημοκρατίας, διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απαλλαγής του κινδύνου να επαναληφθούν τα όσα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα από πλευράς κατοχικής Τουρκίας.

Μίλησε για την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας και της Ευρώπης στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, την εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, ενώ αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στη Μόσχα, ως μια κίνηση ότι ο κυπριακός Ελληνισμός δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος.

Μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση για την 60η επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 της ΕΟΚΑ, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος είπε ότι «η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, θεωρούμε ότι το Κυπριακό ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση».

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς δεν επέτρεψε τα τελευταία δύο χρόνια να γίνει ένας γόνιμος διάλογος για το Κυπριακό, ενώ υπεραμύνθηκε άλλη μια φορά την απόφασή του να αναστείλει τη συμμετοχή του στις συνομιλίες, λέγοντας ότι ήταν αδιανόητο στον ίδιο να παραμείνει σε ένα διάλογο υπό την απειλή των τουρκικών όπλων, των πλοίων ή του στρατού.

Παράλληλα, είπε ότι με την κίνησή του αυτή εξέφραζε το σύνολο το λαού.

«Για αυτό και θεώρησα πως αν δεν αποκαθίστατο η προτέρα τάξη, δεν θα μπορούσα να συμμετάσχω σε ένα διάλογο» είπε.Υπογράμμισε εξάλλου ότι η απόφαση για διάλογο και ειρηνική επίλυση του Κυπριακού ήταν μια συνειδητή απόφαση του Κυπριακού και ευρύτερου Ελληνισμού και «μια αδήριτη ανάγκη».

«Μέσω αυτής της ειρηνικής οδού προσπαθούμε με κάθε τρόπο, επιστρατεύοντας όχι μόνο τις δικές μας δυνάμεις αλλά και όσες των δυνάμεων μπορούν να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκιά» είπε, ενώ αναφέρθηκε και στην αλλαγή του δόγματος της εξωτερικής μας πολιτικής.

Όπως είπε, η Κυβέρνηση φρόντισε να εμβαθύνει τις σχέσεις με την Αμερική, ενώ επιδίωξή της είναι να συστρατευτεί η Ευρώπη στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού, κάτι που όπως είπε «θα το επιτύχουμε».

Παράλληλα, είπε ότι δεν παραγνωρίστηκαν οι άλλοι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας. «Για αυτό και η επίσκεψή μου στη Μόσχα ήταν μια συνειδητή πράξη, έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν πρέπει να θεωρούν τον κυπριακό Ελληνισμό δεδομένο» είπε.

Διαβεβαίωσε, εξάλλου, πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια για απαλλαγή από τον κατοχικό στρατό και για επανένωση της πατρίδας, μέσα από την ενότητα που πρέπει να υπάρχει σε κρίσιμες ώρες και μακριά από όποιες σκοπιμότητες.

Απευθυνόμενος στους αγωνιστές και τους συγγενείς των πεσόντων ηρώων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε εξάλλου ότι θα πρέπει να νιώθουν περήφανοι, καθώς υπήρξαν «πρωταγωνιστές της παγκόσμιας ελευθερίας και όχι μόνο της ελευθερίας της πατρίδας μας».

Αν το απελευθερωτικό κίνημα του 1955-59 δεν έδινε τα πρώτα στίγματα ελευθερίας και ανατροπής της αποικιοκρατίας, δεν θα ακολουθούσαν τα απελευθερωτικά κινήματα των άλλων χωρών, είπε.

Συνεχάρη εξάλλου το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ, τους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ και το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-1959, για την εκδήλωση, λέγοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είναι αναγκαίες για να συντηρείται η μνήμη και να αντλούμε διδάγματα από τη θυσία των ηρώων.

«Με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ένδοξη εποποιία του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, 1955-1959, παίρνουμε την ευκαιρία να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να ορθώσουμε το ανάστημα και το εθνικό μας φρόνημα απέναντι στις σημερινές δοκιμασίες που περνά ο τόπος μας» κατέληξε.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο «Αίθουσα Ηρώων» του οικήματος, μίλησε και ο Πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ Θάσος Σοφοκλέους, ο οποίος είπε ότι ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας υπήρξε η πιο μεγάλη και βαρυσήμαντη απόφαση του κυπριακού Ελληνισμού, με την οποία κατέγραψε σελίδες δόξας στην ιστορία της πατρίδας.

Ανέφερε ότι ο κυπριακός λαός επισφράγισε με το αίμα του την ωραιότερη και πιο γενναία σελίδα της ιστορίας του, ενώ η ΕΟΚΑ επιτέλεσε το έργο της στο ακέραιο. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να αλλοιώσει την ιστορία, είπε.

Εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, τον χαιρετισμό ανέγνωσε ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγορίος, ο οποίος είπε ότι παρήλθαν εξήντα ολόκληρα χρόνια χωρίς να δικαιωθούν οι θυσίες, ενώ οι οραματισμοί για την ελευθερία «καταβαραθρώθηκαν από τους ισχυρούς και αδίστακτους άρχοντες τού αιώνος τούτου σε μία τελματώδη εθνική τραγωδία, την οποία όλοι μας βιώνουμε, εδώ και σαρανταένα ολόκληρα χρόνια».

Ανέφερε ότι η Εκκλησία της Κύπρου «ίσταται και τώρα στην εμπροσθοφυλακή του αγώνα για τη σωτηρία της Κύπρου», συνεχίζοντας να εμπνέει τον λαό της με την πίστη προς τη θεία Δικαιοσύνη τού Κυρίου και τη δικαίωση των αγώνων του.

Ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Κύπρο Παναγιώτης Αντωνάτος μίλησε για τις παρακαταθήκες των αγωνιστών του έπους του 1955-59, ενώ αναφέρθηκε στην ενότητα και την καθολική συστράτευση «στον αγώνα που όλοι μαζί, Ελλαδίτες και Κύπριοι διεξάγουμε» για ανατροπή των τετελεσμένων της κατοχής και της αποκατάστασης της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο εκπαιδευτικός και επίτιμος Πρόεδρος του Ιδρύματος Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 Μιχαλάκης Μαραθεύτης, ο οποίος είπε στην ομιλία του ότι επιβάλλεται για τη λύση του Κυπριακού να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας από όλους, καθώς Ε/κ και Τ/κ καλούνται να αντικαταστήσουν τον παλιό εθνικισμό, θέτοντας το κοινό συμφέρον πάνω από κομματικές και εθνικές επιδιώξεις.

«Οι αγώνες ποτέ δεν τελειώνουν, αλλάζουν μόνο μορφή» είπε ο κ. Μαραθεύτης.

Ανέφερε ότι το διεθνές δίκαιο εξακολουθεί να παραμερίζεται από το συμφέρον και δύναμη ισχυρών ενώ διερωτήθηκε μέχρι ποτέ θα συνεχίσουν ο ΟΗΕ και η διεθνής πολιτική να κλείνουν τα μάτια και να επιτρέπουν στα ισχυρά κράτη να θέτουν το δικό τους συμφέρον πάνω από το εθνικό δίκαιο.

Είπε τέλος ότι η επίλυση του Κυπριακού θα επέλθει μόνο με υπέρβαση του εθνοκεντρισμού και τον διάλογο Ε/κ και Τ/κ για ένα κράτος πλήρως ανεξάρτητο από μητέρες πατρίδες και με δική του πολιτική υπόσταση.

Στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, παρόντες ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, βουλευτές και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα