Πρόεδρος: Σε καθοριστική καμπή η διαπραγματευτική διαδικασία

Βελτίωση κρίσιμων παραμέτρων "σχεδίων που στο παρελθόν απέρριψε ο κυπριακός λαός", αποκάλυψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στο πλαίσιο του Εθνικού Μνημόσυνου των ηρώων Ιωνά Νικολάου- Κυριάκου Κολοκάση και Κυριάκου Κακουλλή, στην εκκλησία Αγίου Μηνά, στο Γέρι ο Πρόεδρος, Εξέφρασε, ακόμη, την πεποίθηση, ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να δοθεί ένα τέλος στα χρόνια των εντάσεων και της ανασφάλειας για να δώσουμε τα χέρια και να "οδηγήσουμε τη χώρα μας σε πορεία ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας, καθώς θεωρώ πως δεν υπάρχει άλλη από την

επιλογή της συνέχισης και εντατικοποίησης της προσπάθειας, ώστε το συντομότερο να απαλλαγούμε από την κατοχή και να επανενώσουμε την πατρίδα μας».

«Εάν οι επόμενες συναντήσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αποδώσουν αυτά που προσδοκούμε και ελπίζουμε θα αποδώσουν, τότε θα μπορούμε με περισσότερη βεβαιότητα να μιλήσουμε για θετική κατάληξη αυτής της μακροχρόνιας διαπραγματευτικής διαδικασίας», είπε.

Την ίδια ώρα επισήμανε ότι «τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι».

Γι' αυτό, εξήγησε, «και αν δεν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και δεν μπουν στο χαρτί όλα όσα έχουν συμφωνηθεί ως συγκλίσεις αλλά και όσα θα πρέπει να συμφωνηθούν δεν θα μπορούμε να μιλήσουμε για πλαίσιο λύσης».

Και αυτό, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «που θέλουμε να παρουσιάσουμε στον κυπριακό λαό, είναι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο λύσης το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες, προσδοκίες, αλλά και ελπίδες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και να μπορεί να εφαρμοστεί από την πρώτη μέρα της συμφωνίας».

«Εκείνο που θέλω με έμφαση να τονίσω αλλά και να επαναλάβω είναι πως ο λαός θα έχει τον πρώτο αλλά και τελευταίο λόγο στην αποδοχή ή απόρριψη της τυχόν λύσης και όχι ο όποιος ηγέτης», σημείωσε.

Επανέλαβε, παράλληλα, ότι «εάν πιστεύω ότι το σχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, δεν θα δεχθώ να έρθει ενώπιον του λαού». «Για να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι», πρόσθεσε.

Αναφορά έκανε και στο γεγονός, ότι δεν αποκαλύπτει όλα όσα συζητούνται στις διαπραγματεύσεις, λέγοντας, ότι αν το έπραττε δεν θα συνέβαλλε θετικά στη διαπραγματευτική προσπάθεια.

Εξέφρασε σεβασμό για τις ανησυχίες που εκφράζονται, σημειώνοντας ότι «οι αρχικές θέσεις στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων δεν σημαίνει ότι θα είναι και οι τελικές». «Αμοιβαίες υποχωρήσεις γίνονται και από τους δύο προκειμένου με σεβασμό στις ανησυχίες της μιας να μην πλήττονται τα συμφέροντα της άλλης», είπε.

Σε ότι αφορά την παρούσα διαδικασία ανέφερε ότι «στις 14 του μηνός το απόγευμα και πριν αναχωρήσω για τη Νέα Υόρκη, αφού έδωσα την ευκαιρία σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να παρακολουθούν ανελλιπώς τα πρακτικά των συναντήσεων, και αυτών που προηγήθηκαν και αυτών που ακολουθούν μέχρι τις 14 του μηνός, θα ενημερώσω με κάθε λεπτομέρεια τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα και αυτών των συναντήσεων, όπως έπραξα με συνέπεια μέχρι σήμερα όποτε είχαμε σημαντικές εξελίξεις».

Αναφέρθηκε στην εμπλοκή της ΕΕ, και στην κατοχύρωση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου και στον τερματισμό του εποικισμού με τη συμφωνία για αναλογία πληθυσμού 4 προς 1. «Με αυτό θέλω να πω πως κανένας Τούρκος δεν θα γίνεται υπήκοος αν δεν προηγηθούν τέσσερις εξ Ελλάδος καταγόμενοι», διευκρίνισε.

Μίλησε επίσης για προώθηση της οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης, αναγνώριση εμπράκτως του σεβασμού στο δικαίωμα του ιδιοκτήτη περιουσίας με πέντε επιλογές ως θεραπεία, διαμόρφωση συστήματος διακυβέρνησης όπου δεν θα υπάρχουν αδιέξοδα και μείωσης στον ελάχιστο βαθμό των κινδύνων ρήξης.

«Συμφωνήσαμε να εφαρμόζεται σε όλη την έκταση του κράτους μας το ευρωπαϊκό κεκτημένο», είπε. Αναφορά έκανε και στην κατοχύρωση μιας και μόνης διεθνής προσωπικότητας, της μιας και μόνης κυριαρχίας και της μιας και μόνης υπηκοότητας.

«Επιβεβαιώνουμε σε κάθε σημείο σύγκλισης το σεβασμό μας στις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα, διασφαλίζοντας το κοινό μας μέλλον σε μία ενωμένη Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε.

Τέλος, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός πως έχει γίνει αποδεκτό και από την τουρκοκυπριακή πλευρά να μειώσουμε στο ελάχιστο δυνατόν τις μεταβατικές περιόδους εφαρμογής της λύσης, ενώ από την πρώτη ημέρα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα δουν χειροπιαστά οφέλη».

«Δεν θα κάνω αναφορά σε δύο ουσιώδη κεφάλαια: των εδαφικών αναπροσαρμογών αλλά και των εγγυήσεων ή των τυχόν ή των προβαλλομένων ως αξίωση ειδικών δικαιωμάτων», είπε, προσθέτοντας ότι «οι θέσεις μας είναι καλά γνωστές. Αποφεύγω την οποιαδήποτε αναφορά για ευνόητους λόγους».

Αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στην ρευστή κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο και ιδιαίτερα στην περιοχή αλλά και στο γεγονός ότι ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος όλων.

«Η πλήρης αποκατάσταση της κυριαρχίας σε όλο το νησί και η πραγματική ανεξαρτησία θέτει τις βάσεις έτσι ώστε με τη μορφή της λύσης που προωθούμε να διαχειρίζονται οι Κύπριοι από μόνοι τους τις τύχες τους, και αυτό μόνο όφελος μπορεί να έχει για όλους μας», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η σημερινή κατάσταση μπορεί να φαντάζει για κάποιους ιδανική, η αδράνεια, όμως, το μόνο που αλλάζει είναι τα δεδομένα επί του εδάφους, δημιουργώντας συνθήκες που επιβαρύνουν τη μελλοντική προοπτική».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να γίνει σε όλους, μα όλους συνείδηση – και μιλώ για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους - πως οι συνθήκες μεταβάλλονται πολλές φορές ανεξέλεγκτα».

Για αυτό, προειδοποίησε, «και όσο ζούμε κάτω από το σημερινό καθεστώς θα κινδυνεύουμε να καταστούμε θύματα των εκάστοτε συμφερόντων και ισορροπιών σε τρίτες χώρες. Θα βρισκόμαστε πάντα υπό την επίδραση απρόβλεπτων γεγονότων και ισορροπιών μεταξύ χωρών της περιοχής και όχι μόνον». Προς αυτό έδωσε τα παραδείγματα το πολέμου στη Συρία αλλά και της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση πως «η επίλυση του Κυπριακού είναι πια ώριμο αίτημα του κυπριακού λαού στο σύνολο του καθώς διαπιστώνω πως και στα κατεχόμενα δημιουργήθηκε και ενισχύεται ένα κίνημα διεκδίκησης της λύσης, παρά τις προσπάθειες αρνητικών στοιχείων που συνυπάρχουν στην κοινότητα».

«Για να φτάσουμε στο σημείο που όλοι επιθυμούμε θα πρέπει συνάμα να συνειδητοποιήσουμε πως όλοι θα πρέπει να συμβάλουμε έτσι ώστε οι όποιες διαφορετικές απόψεις να γίνονται σε πλαίσια αλληλοσεβασμού», είπε, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο πατριώτες».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι μόνο μέσα από την ενότητα, μια ενότητα που υπαγορεύεται από τους στόχους που έχουμε θέσει ως Εθνικό Συμβούλιο, όχι με διαφωνίες αλλά με ομοφωνία».

«Εάν υπάρχουν σήμερα διαφορετικές απόψεις είναι απόλυτα σεβαστές και οι ανησυχίες εξίσου σεβαστές», ανέφερε. Όμως, πρόσθεσε, «αυτό δεν πρέπει να επιτρέψει σε κανένα το να καλλιεργηθεί κλίμα διχασμού ή κλίμα που θα μας οδηγήσει αντί στο να πετύχουμε τα επιδιωκόμενα να επιτρέψουμε στην άλλη πλευρά να επιτύχει αυτά που η Άγκυρα θέλει».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα