Πρόεδρος ΣΕΛΚ: Ανάγκη για εγρήγορση χωρίς εφησυχασμό

Στο έντονα μεταβαλλόμενο οικονομικό, θεσμικό και κοινωνικό παγκόσμιο περιβάλλον στο οποίο ζούμε και στην ανάγκη για συνεχή εγρήγορση χωρίς εφησυχασμό, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), Δημήτρης Βάκης, από το βήμα της 56ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι «στη σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποίησης, τα σύνορα των χωρών έχουν καταστεί απλοί γεωγραφικοί προσδιορισμοί και δεν αποτελούν ούτε προστασία ούτε εμπόδιο για τυχόν παρεισφρήσεις

από το εξωτερικό», σημειώνοντας πως «οι νέοι κανόνες του παιχνιδιού και οι διεθνείς εμπορικοί, φορολογικοί και ρυθμιστικοί κανόνες έχουν πλέον οικουμενική εφαρμογή».

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε χθες στο συνεδριακό κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία και την τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Υπουργοί και μέλη της κυβέρνησης, αρχηγοί και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, βουλευτές, θεσμικοί φορείς της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, καθώς και μέλη του Συνδέσμου.

Χαιρετισμό στη συνέλευση απηύθυνε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ στις νέες υποχρεώσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Σύνδεσμος στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του και σε αναθεώρηση της οργανωτικής του δομής με την εκπόνηση νέου στρατηγικού σχεδιασμού για την περίοδο 2017 – 2020, ο οποίος αποτελείται από τέσσερις στρατηγικούς άξονες είναι η ενδυνάμωση της οργανωτικής δομής και αποτελεσματικότητας της λειτουργίας του Συνδέσμου, η ενδυνάμωση του ρόλου, του κύρους και της αξιοπιστίας του Συνδέσμου, η ενδυνάμωση του λογιστικού επαγγέλματος, στην Κύπρο και στο εξωτερικό και η ενίσχυση της οικονομίας τη χώρας και της θέσης της ως ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό κέντρο.

Ο κ. Βάκης υπογράμμισε την αναγκαιότητα για καταρτισμό ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την οικονομία βάθους τουλάχιστον δεκαετίας, στο οποίο να αποτυπώνεται η εκτίμηση για το πώς θα είναι η οικονομία τότε και ποιοι αναμένεται να είναι οι τομείς της.
Ακολούθως, δήλωσε με έμφαση ότι ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, του εκ του μακρόθεν επιχειρείν, της ψηφιοποίησης, της άυλης αγοράς και της κατάργησης ή υποβάθμισης των φυσικών συνόρων.

«Συνεπώς», δήλωσε, «οι δυνατότητες της Κύπρου για να δράσει δεν περιορίζονται στα στενά της γεωγραφικά όρια, στην ακτογραμμή της ή στην ΑΟΖ της. Οι δυνατότητες της φτάνουν ώσπου φτάνουν και τα όρια της τεχνολογίας.»

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος παραμένει η αιχμή του δόρατος για την οικονομία και ότι είναι απαραίτητη η λήψη όλων αναγκαίων ενεργειών για να εδραιωθεί η Κύπρος ως ένα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο αξίας.

Πρόσθετα, έγινε αναφορά στη διαχρονική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ ΣΕΛΚ και πολιτείας και στην υποστήριξη και βοήθεια που προσφέρει ο Σύνδεσμος, καθώς και στην τεχνική και εκπαιδευτική υποστήριξη που παρέχει στα μέλη του.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η προσπάθεια που καταβάλλει ο ΣΕΛΚ για να γίνει περισσότερο εξωστρεφής και στη συνομολόγηση συνεργασιών με διακεκριμένους επαγγελματικούς οργανισμούς από το εξωτερικό, ενεργώντας ταυτόχρονα και ως πρεσβευτής της χώρας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα