Πρόεδρος ΤΡΑΟ: Στα σκαριά κατασκευή τουρκικoύ γεωτρύπανου

Τα σχέδια της Τουρκίας να προχωρήσει ακόμη και στην κατασκευή γεωτρύπανου για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο αποκάλυψε ο πρόεδρος της Πετρελαϊκής Εταιρείας της Τουρκίας (ΤΡΑΟ), Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, απαντώντας σε ερωτήσεις σε ειδική επιτροπή της βουλής σχετικά με τις οικονομικές δραστηριότητες της εταιρείας το διάστημα 2015-2016 και για το πού δαπανήθηκαν τα ποσά του προϋπολογισμού, τα οποία δόθηκαν στην ΤΡΑΟ.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία Μαρία

Ζαχαράκη, ο Μπιλγκίν αναφέρθηκε στο γεωτρύπανο ‘Πορθητής’, που από σήμερα ξεκινά τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, αναφέροντας παράλληλα ότι η Τουρκία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο κι ενός δεύτερου γεωτρύπανου και μάλιστα εγχώριας κατασκευής.

«Το πλοίο μας έχει μήκος 229 μέτρα και το ύψος του πύργου 103 μέτρα, μπορεί να φτάσει σε βάθος 3.600 μέτρα και αποτελεί ένα από τα πιο εξελιγμένα τεχνολογικώς πλοία στον κόσμο. Με την κίνηση αυτή θα αλλάξει το παιχνίδι για την Τουρκία στο θέμα των θαλάσσιων ερευνών», επισήμανε.

Στη συνέχεια ο Μπιλγκίν εξήγησε στην επιτροπή της βουλής το σκεπτικό και τα σχέδια της εταιρείας για την ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι:

«Η ανατολική Μεσόγειος είναι μία σημαντική ενεργειακή λεκάνη, μία σημαντική πετρελαϊκή λεκάνη. Μόνο με ένα εθνικό πλοίο και μόνο με τις δικές μας εθνικές δυνατότητες θα μπορούσαμε να δηλώσουμε παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό κάνουμε. Οι γεωτρήσεις μας θα αποτελέσουν μία κίνηση αλλαγής του παιχνιδιού για την Τουρκία. Φυσικά ως κρατική εταιρεία πετρελαίου έχουμε και καινούρια σχέδια υπόψη για το μέλλον. Και τώρα είμαστε στη φάση του σχεδιασμού αυτής της κίνησης αλλαγής του παιχνιδιού για την Τουρκία με τις θαλάσσιες έρευνες. Ένα ένα σχεδιάζονται αυτή τη στιγμή τα βήματα για έρευνες που πρέπει να λάβουν χώρα στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Για το σκοπό αυτό και στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής, υπό το πρίσμα της ανάπτυξης της εγχώριας βιομηχανίας, εξετάζεται ώστε αυτά τα πλοία να μπορούν να κατασκευάζονται στην Τουρκία, καθώς επίσης και τα υποστηρικτικά πλοία. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να σας θέσουμε υπόψη τα νέα αυτά σχέδια».

Keywords
Τυχαία Θέματα