Προειδοποιήσεις εταιρειών Φ.Α για έλλειψη εγκαταστάσεων σε Κύπρο

Ένα άκρως ενδιαφέρον άρθρο για το κατά πόσο η Κύπρος μπορεί ή όχι να καταστεί περιφερειακό κέντρο ενέργειας δημοσίευσε το Petroleum Economist. Στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, ημερομηνίας 29 Απριλίου 2019, παραθέτουν, μεταξύ άλλων, τις απόψεις τους οι εκπρόσωποι των ενεργειακών εταιρειών και εταιρειών διαχείρισης εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Το

ρεπορτάζ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η κυπριακή κυβέρνηση ενέκρινε την ανάπτυξη του Βασιλικού, της περιοχής όπου έγινε πρόταση για κατασκευή σταθμού LNG, ως αποκλειστικού ενεργειακού λιμανιού. Αλλά αυτό δεν θα είναι έτοιμο μέχρι το 2023. Μέχρι τότε, οι εταιρείες του ενεργειακού τομέα θα μοιράζονται χώρο στο κύριο εμπορικό λιμάνι του νησιού στη Λεμεσό.

Ο Alessandro Barberis, διευθύνων σύμβουλος της Eni Κύπρου, δήλωσε ότι «σήμερα, εμείς, ως φορείς εκμετάλλευσης, αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τον μοναδικό διαθέσιμο χώρο πετρελαίου και φυσικού αερίου στο λιμάνι της Λεμεσού, όπου δεν αρκεί να ξεκινήσουμε ταυτόχρονα τις εργασίες γεώτρησης για το 2023, αλλά πρέπει να σκεφτούμε μεσοπρόθεσμα».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Dalio Vitale της Halliburton δήλωσε: "Το Βασιλικό είναι σημαντικό, αλλά είναι πέντε χρόνια μακριά. Χρειαζόμαστε κάτι συντομότερα».

Ο Βαρνάβας Θεοδοσίου, επικεφαλής της ExxonMobil στην Κύπρο, επαινεί το σταθερό επενδυτικό κλίμα του νησιού, το σαφώς καθορισμένο νομικό σύστημα και το ισχυρό φορολογικό καθεστώς. Αλλά και αυτός είναι απογοητευμένος από τις περιορισμένες συνθήκες εργασίας. "Ίσως η Κύπρος να μπορέσει να επεκτείνει το λιμάνι της Λεμεσού, ίσως να χρησιμοποιήσουμε τη Λάρνακα", είπε. "Αλλά η τρέχουσα κατάσταση λιμένων δεν είναι βιώσιμη για τους φορείς εκμετάλλευσης".

Σύμφωνα με τον Yves Grosjean, γενικό διευθυντή της Total, η Κύπρος θα πρέπει να θέσει κατά μέρος κάθε ιδέα να γίνει ενεργειακός κόμβος - κάτι που θα απαιτούσε πέντε έως 10 χρόνια για να επιτευχθεί. "Ωστόσο, όταν μιλάμε για κέντρο εξυπηρέτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, μιλάμε για επείγουσα ανάγκη που δεν θα πάει μακριά", προσέθεσε. Απαιτείται χώρος χωρίς καθυστέρηση, επειδή "σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν μέχρι 20 διαφορετικές εταιρείες που συνεργάζονται με έναν φορέα εκμετάλλευσης για τη γεώτρηση ενός κοιτάσματος".

Ο διευθύνων σύμβουλος της Schlumberger, Jorgen Berg, δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να εκτιμήσουμε τις ανάγκες της βιομηχανίας και σίγουρα ένα από τα λιμάνια είναι μια από αυτές τις ανάγκες». Αν το θέμα δεν αντιμετωπιστεί επαρκώς, τότε «εμείς, ως φορείς εκμετάλλευσης, θα μεταφέρουμε τα δικά μας συμφέροντα αλλού, σε άλλα λιμάνια όπως η Μάλτα. Η πλεονεκτική θέση της Κύπρου δεν θα διαρκέσει για πάντα".

Η έλλειψη χώρου φαίνεται να καθυστερεί τα χρονοδιαγράμματα των Διεθνών Εταιρειών Πετρελαίου, με την ENI-ΤΟΤΑL να προγραμματίζει πέντε γεωτρήσεις στο τέλος του τρέχοντος έτους και την ExxonMobil να έχει προγραμματισμένη μια γεώτρηση για το επόμενο έτος.

«Είναι δύσκολο να μην δείτε μια ουρά να σχηματίζεται στο λιμάνι της Λεμεσού», σημειώνει το δημοσίευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα