Προειδοποιήσεις Κομισιόν σε Κύπρο για πρόληψη πλημμυρών

Αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο και ακόμα 14 κράτη μέλη για την μη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο διατάξεων σε σχέση με τη βιοποικιλότητα και την πρόληψη και διαχείριση της εισαγωγής και εξάπλωσης χωροκατακτητικών ξένων ειδών αποστέλλει η Κομισιόν, σύμφωνα με το πακέτο παραβιάσεων Φεβρουαρίου που έδωσε στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη.

Εκτός από την αιτιολογημένη γνώμη, που αποτελεί το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει πριν από μια ενδεχόμενη παραπομπή στο Δικαστήριο της ΕΕ,

το πακέτο περιλαμβάνει και δύο προειδοποιητικές επιστολές για την Κύπρο.

Η πρώτη, που στάλθηκε σε ακόμα έξι χώρες, αφορά την μη επικαιροποίηση των χαρτών που αφορούν τους κίνδυνους πλημμύρας, και η δεύτερη, που στάλθηκε σε ακόμα τέσσερις χώρες, αφορά τους ενωσιακούς κανόνες για την καταπολέμηση της απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Το πακέτο περιέχει επίσης αναφορές σε δύο ανοικτές διαδικασίες επί παραβάσει κατά πολλαπλών κρατών μελών (μεταξύ άλλων και της Κύπρου), στις οποίες προστίθενται ακόμα ορισμένες χώρες, και αφορούν την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και το Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Διατάξεις για χωροκατακτητικά ξένα είδη

Ειδικότερα, η Κομισιόν έχει στείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο και ακόμα 14 κράτη μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία) καλώντας τις να μεταφέρουν στο εθνικό δίκαιο σειρά διατάξεων του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1143/2014 για την πρόληψη και διαχείριση της εισαγωγής και εξάπλωσης χωροκατακτητικών ξένων ειδών.

Η αιτιολογημένη γνώμη αποτελεί το τελευταίο στάδιο πριν την πιθανή παραπομπή μιας διαδικασίας επί παραβάσει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως σημειώνεται, «τα χωροκατακτητικά ξένα είδη είναι φυτά και ζώα τα οποία, ως αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης, εισάγονται τυχαία ή σκοπίμως σε φυσικό περιβάλλον στο οποίο δεν απαντώνται κανονικά», επηρεάζοντας αρνητικά το νέο περιβάλλον τους. Τα χωροκατακτητικά ξένα είδη, προστίθεται, αποτελούν μία από τις πέντε κύριες αιτίες απώλειας βιοποικιλότητας στην Ευρώπη και παγκοσμίως, και η αντιμετώπιση τους «αποτελεί σημαντική πτυχή του στόχου της ΕΕ για ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας» στο πλαίσιο και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Η Επιτροπή σημειώνει πως τα πιο πάνω 15 κράτη μέλη δεν εκπόνησαν, δεν εφάρμοσαν και δεν κοινοποίησαν στην Επιτροπή σχέδιο δράσης (ή δέσμη σχεδίων δράσης) για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων διαδρομών εισαγωγής και εξάπλωσης χωροκατακτητικών ξένων ειδών (κάτι που σε μεγάλο ποσοστό γίνεται ακούσια) που προκαλούν ανησυχία στην ΕΕ. Μεγάλο ποσοστό των χωροκατακτητικών ξένων ειδών εισάγονται στην Ένωση ακούσια.

Από τις πιο πάνω χώρες, η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Ρουμανία δεν έχουν ακόμη θεσπίσει σύστημα επιτήρησης των χωροκατακτητικών ξένων ειδών ενωσιακού ενδιαφέροντος, ούτε το έχουν συμπεριλάβει στο υφιστάμενο σύστημά τους, μολονότι όφειλαν να το πράξουν μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.

Τον Ιούνιο του 2021, η Επιτροπή έστειλε προειδοποιητική επιστολή σε 18 συνολικά κράτη μέλη. Οι απαντήσεις 15 από αυτά τα κράτη μέλη δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές, οδηγώντας την Επιτροπή στην απόφαση να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες. Τα 15 κράτη μέλη έχουν προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, διαφορετικά η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χάρτες επικινδυνότητας και κινδύνων πλημμύρας

Η Κομισιόν αποστέλλει επίσης προειδοποιητική επιστολή στην Κύπρο και σε ακόμα έξι χώρες (Βουλγαρία, Ελλάδα, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ρουμανία και Σλοβακία) καλώντας τις να επικαιροποιήσουν τους χάρτες που αφορούν τους κινδύνους πλημμύρας, όπως προβλέπεται από την οδηγία για την αξιολόγηση και την διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας (2007/60/ΕΚ).

Η προειδοποιητική επιστολή αποτελεί το πρώτο στάδιο μιας διαδικασίας επί παραβάσει της Κομισιόν.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, οι χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας (flood hazard maps) πρέπει να καλύπτουν τις γεωγραφικές περιοχές που θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν, ενώ οι χάρτες κινδύνων πλημμύρας (flood risk maps) πρέπει να αποτυπώνουν τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που συνδέονται με αυτά τα σενάρια πλημμύρας. Οι εν λόγω χάρτες αποτελούν την βάση για την κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας.

Η Κομισιόν υπενθυμίζει τις επιπτώσεις των πλημμυρών σε Γερμανία και Βέλγιο τον περασμένο Ιούλιο για να υπογραμμίσει την ανάγκη αξιολόγησης και διαχείρισης των εν λόγω κινδύνων.

Σύμφωνα με την διαδικασία, τα κράτη μέλη όφειλαν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 να κοινοποιήσουν τις επικαιροποιήσεις που πραγματοποίησαν στους πρώτους σχετικούς χάρτες. Η προθεσμία έληξε τον Μάρτιο του 2020.

Η Κομισιόν αναφέρει πως «δεν έλαβε καμία πληροφορία σχετικά με την διαδικασία» από τις επτά αυτές χώρες, οι οποίες πλέον έχουν δύο μήνες να απαντήσουν στην προειδοποιητική επιστολή και να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν.

Καταπολέμηση απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού

Στην Κύπρο έχει αποσταλεί επίσης προειδοποιητική επιστολή με την οποία καλείται να μεταφέρει ορθά στο εθνικό της δίκαιο τους ενωσιακούς κανόνες για την καταπολέμηση της απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Προειδοποιητική επιστολή για το ίδιο θέμα έχει σταλεί επίσης στο Βέλγιο, την Σλοβακία, την Σλοβενία και την Σουηδία.

Οι κανόνες για καταπολέμηση, μέσω του ποινικού δικαίου, της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης [οδηγία (ΕΕ) 2017/1371] αποτελούν, όπως σημειώνεται, μέρος της συνολικής στρατηγικής της Επιτροπής για την καταπολέμηση της απάτης, προστατεύουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ μέσω της εναρμόνισης των ορισμών, των κυρώσεων, των κανόνων δικαιοδοσίας και των προθεσμιών παραγραφής που σχετίζονται με την απάτη και άλλα αδικήματα εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Η ορθή μεταφορά των εν λόγω κανόνων στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών είναι απαραίτητη προκειμένου η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να μπορεί να διεξάγει αποτελεσματικές έρευνες και διώξεις, τονίζει η Κομισιόν.

Η προθεσμία για μεταφορά της οδηγίας έληξε στις 6 Ιουλίου 2019. Ήδη, τον Δεκέμβριο του 2021 στάλθηκαν προειδοποιητικές επιστολές και στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Κροατία, την Λετονία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, την Ρουμανία και την Φινλανδία.

Τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στα επιχειρήματα της Επιτροπής, η οποία στην συνέχεια μπορεί να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη αν κρίνει πως τα ζητήματα συμμόρφωσης δεν έχουν επιλυθεί.

Προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος

Στην δέσμη παραβάσεων Φεβρουαρίου υπενθυμίζεται ακόμα πως η Κύπρος βρίσκεται μεταξύ των 24 χωρών στις οποίες στάλθηκαν προειδοποιητικές επιστολές στις 27 Ιανουαρίου 2022 λόγω μη μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας (ΕΕ) 2019/1937, της 23ης Οκτωβρίου 2019 για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Στο πλαίσιο του πακέτου Φεβρουαρίου η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητικές επιστολές σε ακόμα δύο χώρες, την Πορτογαλία και την Σουηδία. Η προθεσμία που είχαν τα κράτη μέλη για να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό δίκαιο ήταν η 17η Δεκεμβρίου 2021.

Τα άλλα 23 κράτη μέλη που έχουν λάβει προειδοποιητική επιστολή είναι: Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Φινλανδία.

Μετά την παραλαβή των προειδοποιητικών επιστολών, τα δύο κράτη μέλη έχουν προθεσμία δύο μηνών για να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Σε αντίθετη περίπτωση, η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει να προχωρήσει στο στάδιο της αποστολής αιτιολογημένης γνώμης.

Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης

Στην δέσμη παραβάσεων Φεβρουαρίου υπενθυμίζεται επίσης πως η Κύπρος βρίσκεται μεταξύ των 22 χωρών στις οποίες στάλθηκαν προειδοποιητικές επιστολές μεταφοράς της απόφασης-πλαισίου για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης (2002/584/ΔΕΥ) στο εσωτερικό τους δίκαιο, αν και όπως προστίθεται «ορισμένα από αυτά τα κράτη μέλη έχουν ήδη τροποποιήσει την νομοθεσία μεταφοράς».

Στο πλαίσιο του πακέτου Φεβρουαρίου η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητικές επιστολές σε ακόμα δύο χώρες για το θέμα, και ειδικότερα στην Βουλγαρία και τη Σλοβενία, λόγω της εσφαλμένης μεταφοράς της απόφασης στο εσωτερικό τους δίκαιο.

Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης αποτελεί απλουστευμένη διασυνοριακή δικαστική διαδικασία σύλληψης και παράδοσης καταζητούμενου προσώπου προς τον σκοπό της άσκησης ποινικής δίωξης ή της εκτέλεσης ποινής ή μέτρου στερητικού της ελευθερίας, με βάση την αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης, σημειώνεται.

Τα άλλα 21 μέλη που έχουν λάβει προειδοποιητικές επιστολές είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα