Προειδοποιήσεις Λευκωσίας ενόψει Crans-Montana

To Προεδρικό αναμένει το τελικό έγγραφο που θα ετοιμάσει ο κ. Έιντε μετά τις παρατηρήσεις που έλαβε από όλους τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη.

Ωστόσο μετά τα όσα είδαμε στο προσχέδιο που παρουσίασε ο Νορβηγός Διπλωμάτης δεν αποκλείεται να μην έχουμε τελικώς έγγραφο κατά την έναρξη της συζήτησης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, το έγγραφο Έιντε θα είναι στο τραπέζι, μόνο εάν γίνει αποδεκτό από την Λευκωσία. Πηγές του προεδρικού ανέφεραν στο ΣΙΓΜΑ

ότι για να έχουμε έγγραφο την Τετάρτη θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από την πλευρά μας. Εάν δεν γίνει αποδεκτό δεν θα παρουσιαστεί.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα ξεκινήσει η συζήτηση από όσα καταγράφηκαν στις τεχνικές επιτροπές του Μοντ Πελεράντ μετά τη Γενεύη 1.

Μέχρι αυτή την ώρα, κανείς δεν γνωρίζει πότε ο κ. Έιντε θα στείλει το τελικό έγγραφο. Δεν αποκλείεται αυτό τελικώς να μην γίνει αύριο αλλά την Τρίτη, όταν όλες οι αντιπροσωπείες θα βρίσκονται στο Κραν Μοντανά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει η σκέψη που επικρατεί είναι να έχουμε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τρίτη στην Ελβετία, την παραμονή δηλαδή της έναρξης.

Αύριο πάντως είναι μια πολύ σημαντική ήμερα, με σημαντικές συσκέψεις και της Ομάδας διαπραγμάτευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις τελευταίες διαδικαστικές λεπτομέρειες.

Αθήνα και Λευκωσία την ίδια ώρα βρίσκονται σε διαρκή ανοικτή γραμμή για κοινό συντονισμό.

Διπλωματικές πηγές στην Ελληνική πρωτεύουσα με τις οποίες μίλησαν το ΣΙΓΜΑ σημείωναν ότι η Άγκυρα θεωρεί το Κυπριακό και οι ευρωτουρκικές σχέσεις συνιστούν ένα πακέτο.

Κρίσιμη παράμετρος είναι, σε αυτό το πλαίσιο, η στάση της Γερμανίας.

Ο κ. Ερντογάν αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επισκεφθεί το Βερολίνο στις 7 και 8 Ιουλίου όπου θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ. Η συνάντηση αυτή θα περιλαμβάνει και το Κυπριακό στην ατζέντα της σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Στο παρασκήνιο γίνονται προσπάθειες να βρεθεί μια νέα κοινή γραμμή μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών.

Η πλευρά μας έχει ζητήσει από την Κομισιόν να καταστήσει σαφές προς την Άγκυρα ότι η στάση που θα τηρήσει στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα λειτουργήσει ως καθρέφτης για τις δικές της διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Ως προς αυτό, αναβαθμισμένο ρόλο φαίνεται πως θα παίξει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος θα είναι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στη διάσκεψη της Ελβετίας.

Ο Τίμερμανς δεν είναι άγνωστος στην τουρκική πλευρά, αφού είναι το πρόσωπο που έχει «χρίσει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρμόδιο να συντονίσει τις διαβουλεύσεις για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα