Προειδοποίηση ΟΟΣΑ: Πτώση παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 7,6% σε ένα δεύτερο κύμα COVID19

Βουτιά της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής κατά 7,6% το 2020, προτού αυξηθεί κατά 2,8% το 2021, αναμένει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε περίπτωση εμφάνισης δεύτερου κύματος λοιμώξεων από τον κορωνοϊό, που θα οδηγήσει σε νέα απαγόρευση της διακίνησης (lockdown).

Ταυτόχρονα, ο ΟΟΣΑ τονίζει πως θα είναι «ιδιαίτερα σκληρός» ο οικονομικός αντίκτυπος των αυστηρών και σχετικά μεγάλων περιόδων απαγόρευσης των διακινήσεων στην Ευρώπη και 

αναμένει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της ευρωζώνης να συρρικνωθεί κατά 11,5% φέτος, στο δυσμενές σενάριο του που αφορά την εκδήλωση ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων, και πέραν του 9% ακόμη και αν αποφευχθεί μια δεύτερη εξάπλωση του κορωνοϊού. Το 2021 η Ευρωζώνη θα παρουσιάσει ανάκαμψη 3,5% στο δυσμενές σενάριο και 6,5% σε περίπτωση πραγματοποίησης του καλού σεναρίου.

«Η πανδημία Covid-19 προκάλεσε την πιο σοβαρή ύφεση κατά τον τελευταίο σχεδόν έναν αιώνα και προκαλεί τεράστια ζημιά στην υγεία, την εργασία και την ευημερία των ανθρώπων», αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην τελευταία έκθεσή του (Ιουνίου 2020) για τις οικονομικές προοπτικές (Economic Outlook) της παγκόσμιας οικονομίας.

Εάν αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να μειωθεί κατά 6% το 2020 και η ανεργία στις οικονομίες του ΟΟΣΑ θα ανέλθει στο 9,2% από 5,4% το 2019.

Στην κορύφωση του, το ποσοστό ανεργίας στις οικονομίες του ΟΟΣΑ θα υπερδιπλασιαστεί το 2020 σε σχέση με το ποσοστό ανεργίας πριν την απαγόρευση της διακίνησης, ενώ θα σημειωθεί μικρή αύξηση των θέσεων εργασίας το επόμενο έτος.

Το ΑΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μειωθεί κατά 8,5% σε περίπτωση δεύτερου κύματος λοιμώξεων και κατά 7,3% εάν αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα, και Ιαπωνία 7,3% και 6%.

«Καθώς οι περιορισμοί αρχίζουν να χαλαρώνουν, η πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη και ευάλωτη σε ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων, τονίζει ο ΟΟΣΑ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ενίσχυση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και η υποστήριξη ατόμων και επιχειρήσεων για να προσαρμοστούν σε έναν κόσμο μετά τον Covid «θα είναι κρίσιμη».

Αναφέρει επίσης ότι τα μέτρα περιορισμού που εισήγαγαν οι περισσότερες κυβερνήσεις ήταν απαραίτητα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού και τον περιορισμό του αριθμού των θανάτων, αλλά έχουν επίσης πλήξει την επιχειρηματική δραστηριότητα σε πολλούς τομείς και προκάλεσαν εκτεταμένη οικονομική δυσχέρεια.

Και στα δύο σενάρια, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ανάκαμψη, μετά από μια αρχική, ταχεία επανέναρξη της δραστηριότητας, θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να επαναφέρει την παραγωγή στα προ της πανδημίας επίπεδα και η κρίση θα αφήσει μακροχρόνια πλήγματα - πτώση του βιοτικού επιπέδου, υψηλή ανεργία και αδύναμες επενδύσεις.

Σημειώνει ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας στους τομείς που πλήττονται περισσότερο, όπως ο τουρισμός, η φιλοξενία και η ψυχαγωγία, θα πλήξουν ιδιαίτερα τους εργαζόμενους με χαμηλή ειδίκευση, τους νέους και τους έκτακτους εργαζόμενους.

Αναφέρει επίσης, ότι η κυβερνητική υποστήριξη στους ανθρώπους και στις επιχειρήσεις στους τομείς που έχουν πληγεί θα πρέπει να εξελιχθεί και να παραμείνει ουσιαστική.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Βραζιλία, η Ρωσία και η Νότια Αφρική, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις από τα υπερφορτισμένα συστήματα υγείας τους, αυξάνοντας τις δυσκολίες που προκαλούνται από την κατάρρευση των τιμών των εμπορευμάτων με τις οικονομίες τους να αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 9,1%, 10% και 8,2% αντίστοιχα στην περίπτωση του δυσμενούς σεναρίου και 7,4%, 8% και 7,5%, αντίστοιχα, στο καλό σενάριο.

Το ΑΕΠ της Κίνας και της Ινδίας θα επηρεαστεί σχετικά λιγότερο, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,7% και 7,3%, αντίστοιχα στο δυσμενές σενάριο και 2,6% και 3,7%, αντίστοιχα, στην περίπτωση που δεν υπάρξει νέο κύμα εξάπλωσης του κορωνοϊού.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα