Προετοιμασίες Lockheed Martin και Raytheon για κρίση με Τουρκία

Οι αμερικανικές αμυντικές εταιρείες Lockheed Martin και Raytheon ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν τεράστιες προσαρμογές στις διαδικασίες παραγωγής τους, καθώς οι Η.Π.Α. προσπαθούν να πιέσουν την Τουρκία να μην αγοράσει το ρωσικό σύστημα πυραύλων S-400, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNBC επικαλούμενο αξιόπιστες πηγές. Υπενθυμίζεται ότι η Lockheed Martin κατασκευάζει τα F-35, ενώ η Raytheon παράγει το σύστημα Patriot.

Εάν η Τουρκία εγκρίνει τη συμφωνία, η Lockheed Martin

θα πρέπει να επανασχεδιάσει την αλυσίδα εφοδιασμού της με εξαρτήματα για το μαχητικό αεροσκάφος F-35, ενώ ταυτόχρονα θα κάνει αλλαγές στο πρόγραμμα παραγωγής του. Αν όμως η Τουρκία εγκαταλείψει τη συμφωνία της με τη Ρωσία, η Raytheon θα αναδιοργανώσει το πρόγραμμα παραγωγής του πυραυλικού αμυντικού συστήματος Patriot, για να εγγυηθεί ότι η Τουρκία θα μπορέσει να λάβει το σύστημα πυραύλων σε ταχύτερο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Τεντώνει το σχοινί ο Πομπέο - Δεν αλλάζουν στάση οι ΗΠΑ για S-400

Σήμερα, η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ακύρωσης της παράδοσης αεροσκαφών F-35 που υποσχέθηκαν, την ακύρωση μιας συμφωνίας για τους πυραύλους Patriot, αλλά και την επιβολή κυρώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και ενδεχόμενη έξοδο από το ΝΑΤΟ, εάν προχωρήσει στη συμφωνία με τη Ρωσία.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδό τους», δήλωσε ένας αξιωματούχος Άμυνας των ΗΠΑ στο CNBC, προσθέτοντας «Διακυβεύονται πάρα πολλά και η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι δεν πρόκειται για αβάσιμες απειλές».

Η Τουρκία βοήθησε στη χρηματοδότηση του προγράμματος F-35 του Lockheed Martin, του πιο ακριβού συστήματος όπλων της Αμερικής και του πιο εξελιγμένου αεριωθούμενου αεροσκάφους στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, για την Lockheed Martin, οι προσαρμογές περιλαμβάνουν την αντικατάσταση του ρόλου της Τουρκίας σε κατασκευαστικά μέρη, για τον σκελετό και το σύστημα προσγείωσης του F-35. Ως εκ τούτου, ένας νέος προμηθευτής θα πρέπει να αναλάβει την κατασκευή αυτών των συγκεκριμένων εξαρτημάτων.

Την Πέμπτη, ο επικεφαλής του προγράμματος F-35 στο Πεντάγωνο δήλωσε στους νομοθέτες ότι τυχόν απομάκρυνση της Τουρκίας θα επηρεάσει τον ρυθμό παραγωγής αεροσκαφών και θα επιβαρύνει την περίπλοκη παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

«Η αξιολόγηση της διακοπής της Τουρκίας θα έχει επιπτώσεις μεταξύ 50 και 75 αεροπλάνων σε διάστημα δύο ετών», δήλωσε ο Αντιναύαρχος Mat Winter, κατά τη διάρκεια ακρόασης της υποεπιτροπής House Armed Services.

«Από ένα χρονοδιάγραμμα θα δούμε μέσα σε 45 έως 90 ημέρες την επίδραση της επιβράδυνσης ή διακοπής αυτών των τμημάτων στις τρεις γραμμές παραγωγής», δήλωσε o Winter, προσθέτοντας ότι η Τουρκία παράγει περίπου το 7% των τμημάτων του αεροσκάφους.

Keywords
Τυχαία Θέματα