Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων: Ευλογία ή κατάρα τελικά; Ανάλυση Οικονομολόγου

Στο επίκεντρο βρίσκεται εδώ και μέρες το πολυσυζητημένο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων που εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για παραχώρηση υπηκοοτήτων σε πρόσωπα κατά παραβίαση των κριτηρίων.

Ευλογία ή κατάρα λοιπόν το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων; Ήταν μία καλή μέθοδος για να βγάλει τη χώρα από την κρίση και την οικονομική ύφεση ή προκάλεσε περαιτέρω προβλήματα; Μπορεί να «καθαρίσει» το όνομα της Κύπρου

ή η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη; Το Sigmalive επικοινώνησε με τον οικονομολόγο Γιάννη Τελώνη και παραθέτει τη δική του εκτίμηση:

«Το πρόγραμμα αποδείχτηκε, δυστυχώς, κατάρα. Σε καμία περίπτωση ευλογία. Αποδείχτηκε ότι μακροπρόθεσμα, αυτό το πρόγραμμα εξελίχτηκε σε κατάρα», τόνισε αρχικά ο κ. Τελώνης και συμπλήρωσε:

«Είχαμε ένα άτομο με πρόβλημα στον αλκοολισμό και ήταν υπό ανάρρωση. Τι του προτείναμε; Του προτείναμε ακόμα ένα ποτηράκι ουίσκι».

Ο κ. Τελώνης σε συνέχεια της ανάλυσής του στο Sigmalive, τόνισε ότι η Κύπρος βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα με φόντο το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Έγιναν τεράστιες προσπάθειες για να «καθαρίσουμε» το όνομα της χώρας μας και το πετύχαμε. Ήρθε τώρα όλη αυτή η ζημιά που προκαλείται με τις κατά παραβίαση κριτηρίων υπηκοότητες και είναι το κερασάκι στην τούρτα.

Ερωτηθείς ο κ. Τελώνης εάν αναμένει να αυξηθεί ο αριθμός αποστερήσεων υπηκοοτήτων από άτομα που διαφαίνεται ότι δεν πληρούν τα κριτήρια, εκτίμησε ότι ο αριθμός «ναι θα αυξηθεί. Μόνο από πλευράς στατιστικής να το δούμε, τότε ναι – υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εντοπιστούν κι άλλες κατά παραβίαση παραχωρήσεις υπηκοοτήτων».

Ο Γιάννης Τελώνης διατράνωσε την άποψη ότι «είναι μύθος ότι το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων έβγαλε την Κύπρο από την κρίση. Το μόνο που έγινε ήταν να βοηθηθεί ένας συγκεκριμένος κλάδος του κατασκευαστικού τομέα, ο οποίος όντως τότε ήταν σε δυσχερέστατη θέση. Για αυτόν τον κλάδο, όντως ήταν ένα σωσίβιο το εν λόγω πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα δεν υπήρξε διάχυση των οφελών στην Οικονομία. Η ανάπτυξη της οικονομίας στηρίζεται πάνω στην κατανάλωση καθώς και στην εγχώρια κατανάλωση και όχι στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων», είπε. 

Ο οικονομολόγος κ. Τελώνης εκτιμά ότι θα υπάρξει μία απότομη και δραστική ανέγερση πύργων. «Είναι ένα πρόγραμμα με ημερομηνία λήξεως σε χώρες που είναι ανέτοιμες να το διαχειριστούν», τόνισε.

Παράλληλα, μίλησε για χώρες που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια συγκεκριμένα προγράμματα πολιτογραφήσεων, χωρίς να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα. «Αγγλία, Καναδάς, ΗΠΑ, έχουν εδώ και χρόνια τέτοια προγράμματα. Όμως γίνεται σοβαρή εξέταση των εν λόγω υποθέσεων και αφορά μόνο σοβαρές επενδύσεις».

Κλείνοντας την ανάλυσή του στο Sigmalive, ο Γιάννης Τελώνης υπέδειξε ότι θα πρέπει να δοθεί λήξη στο εν λόγω πρόγραμμα. «Για να έχουμε μια απειροελάχιστη πιθανότητα να μην μας στήσουν στη γωνιά, αυτό το πρόγραμμα πρέπει να λήξει τώρα. Επίσης, θα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα των απούλητων διαμερισμάτων ή και των ακυρώσεων πύργων που πιθανόν να προκύψουν», κατέληξε. 
 

Keywords
Τυχαία Θέματα