Πρώην αξιωματούχοι ΟΗΕ αναζητούν νέο πλαίσιο για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Μία ομάδα διπλωματών, πρώην πολιτικών και πρώην αξιωματούχων του ΟΗΕ, άρχισαν να αναζητούν πολιτική στήριξη αυτή τη βδομάδα για ένα ειρηνευτικό πλαίσιο, με σκοπό να σχηματίσουν νέα πρότυπα για την επίλυση διαφορών, τα οποία, λένε, θα δώσουν τη δυνατότητα να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος, όπως στο Μάλι και στο Αφγανιστάν.

Υπάρχουν πάνω από 50 ενεργές συγκρούσεις στον κόσμο στον κόσμο, από τη Λαϊκή Δημοκρατία

του Κογκό μέχρι την Ουκρανία, που επηρεάζουν πάνω από 2 δισ. ανθρώπους, αριθμός ρεκόρ για την περίοδο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αλλά οι υποστηρικτές του πλαισίου, οι οποίοι μόλις ολοκλήρωσαν μία διετή συμβουλευτική περίοδο σε δεκάδες χώρες, λένε ότι οι σημερινοί μεσολαβητές εφαρμόζουν λανθασμένη στρατηγική.

"Μπορείς να πεις 'Γιατί οι άνθρωποι μιλούν για ειρήνη όταν το όλο πράγμα καταρρέει;' Αλλά δεν υπάρχει πιο σημαντική στιγμή για να μιλήσεις για την ειρήνη", είπε στο περιθώριο συνάντησης με διάφορες χώρες στη Γενεύη ο Bert Koenders, πρώην απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Μάλι, ο οποίος είναι Συμπρόεδρος των Αρχών για την Ειρήνη. Πρόσθεσε ότι σήμερα οι μεσολαβητές για την ειρήνη εφαρμόζουν λανθασμένες ιδέες σταθεροποίησης και στη συνέχεια γρήγορα απόσυρση. "Το βλέπετε στο Αφγανιστάν, το βλέπετε στο Μάλι. Αυτό είναι λάθος".

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, καθώς τα στρατεύματα των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών αποσύρονταν, εν μέσω σκηνών χάους. Η απόσυρση της Γαλλίας από το Μάλι πέρσι έχει προκαλέσει ευρύτερη αποχώρηση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ εκεί, που αγωνίζεται συνεχώς να εκπληρώσει την εντολή της εν μέσω εντάσεων με τη στρατιωτική κυβέρνηση και μιας συνεχιζόμενης ισλαμιστικής εξέγερσης.

Ο Yves Daccord, της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και επίσης Συμπρόεδρος των Αρχών για την Ειρήνη, δήλωσε στο Reuters ότι είναι κρίσιμο οι ειρηνευτικές διαδικασίες να μετατοπιστούν από το να καθοδηγούνται από τρίτους ξένους στο να "ριζώσουν τοπικά".

Μέχρι στιγμής, το νέο σύμφωνο έχει πέντε κρατικούς χορηγούς - τη Γερμανία, τη Δανία, τη Σουηδία, την Ελβετία και την Ολλανδία - και οι υποστηρικτές του βρίσκονται σε συνομιλίες με άλλα κράτη καθώς και με ιδιώτες χορηγούς. Περισσότερες από 100 ΜΚΟ το υποστηρίζουν.

Ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Ben Moeling έκανε γενικά υποστηρικτικά σχόλια σε μια συνάντηση της Γενεύης, λέγοντας ότι η καινοτομία στις πολεμικές τακτικές και την τεχνολογία πρέπει να συνοδεύεται από «τα ίδια επίπεδα δημιουργικότητας, πόρων και δέσμευσης» στην ειρήνη.

Αν και βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, οι υποστηρικτές λένε ότι οι αρχές, οι οποίες περιλαμβάνουν "ενίσχυση της νομιμότητας" και "υπεύθυνη ασφάλεια", θα μπορούσαν να επεξεργαστούν ένα σύνολο κανόνων και προτύπων, όπως αυτά που υπάρχουν για τα ανθρωπιστικά πρότυπα.

«Αυτή τη στιγμή ο χώρος δημιουργίας ειρήνης μοιάζει με την Άγρια Δύση», δήλωσε ο Hiba Qasas, εκτελεστικός διευθυντής της Πρωτοβουλίας Αρχών για την Ειρήνη, ο οποίος είναι Παλαιστίνιος και πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Οι τρέχουσες ελλείψεις αναγνωρίζονται ευρέως και ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εργάζεται φέτος πάνω σε μια λεγόμενη «Νέα Ατζέντα για την Ειρήνη». Οι υποστηρικτές του συμφώνου βρίσκονται σε συζητήσεις για την εφαρμογή του σε μια χώρα της Ανατολικής Αφρικής σύντομα, είπαν.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα