Πρώην Πρωθυπουργός Λιβάνου: «Ύποπτη» η χρονική συγκυρία της φονικής έκρηξης

Μια έρευνα για τις εκατοντάδες τόνους νιτρικής αμμωνίας που έμειναν στο λιμάνι της Βηρυτού ξεκίνησε λίγες ώρες πριν η τεράστια έκρηξη πλήξει την περιοχή, αφήνοντας περισσότερους από 200 νεκρούς και κατέστρεψε την πρωτεύουσα του Λιβάνου, δήλωσε ο  πρώην πρωθυπουργός της χώρας Χασάν Ντιάμπ στο CNN την Τρίτη.

Ο Ντιάμπ, ο οποίος παραιτήθηκε από  πρωθυπουργός μετά την έκρηξη

του λιμανιού στις 4 Αυγούστου, αλλά παρέμεινε ως υφυπουργός, ισχυρίστηκε ότι το απόγευμα πριν συμβεί η έκρηξη, ανέθεσε στον υπουργό Δημοσίων Έργων και τον Υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας να διερευνήσει περίπου 2.750 τόνους της

χημικής ουσίας. που έφτασε στην πόλη με πλοίο το 2013.

Έγγραφα που διαβιβάστηκαν στα υπουργεία κατέστησαν σαφές πόσο επικίνδυνο θα μπορούσε να είναι το νιτρικό αμμώνιο και προειδοποίησε ότι «ο τρόπος που στοιβάχτηκε  θα προκαλέσει μεγάλη έκρηξη και το αποτέλεσμα θα είναι η σχεδόν πλήρης καταστροφή του λιμένα».

Το CNN έχει δει, όπως ισχυρίζεται,  μερικά από τα έγγραφα που εσωκλείονται σε ένα αρχείο που είχαν αποσταλεί τότε  στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων.

Ο υπουργός Δημοσίων Έργων του Λιβάνου Michel Najjar εξέτασε τα έγγραφα αργά στις 3 Αυγούστου και έδωσε εντολή σε υπαλλήλους του υπουργείου να παρακολουθήσουν το θέμα, σύμφωνα με το γραφείο του υπουργού. Μια σφραγίδα στα έγγραφα που έλαβε το υπουργείο χρονολογείται στις 4 Αυγούστου 2020 - την ίδια ημέρα που το λιμάνι της Βηρυτού διαλύθηκε  έγινε η φονική έκρηξη

Το CNN ζήτησε σχόλιο από τον Najjar και δεν έλαβε απάντηση.

Τέσσερεις και πλέον μήνες μετά, αυτό που πυροδότησε την έκρηξη του υλικού παραμένει ασαφές, αλλά κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι δεν έχουν αποκλείσει το σαμποτάζ.

«Όλα όσα συμβαίνουν είναι ύποπτα», δήλωσε ο Diab στο CNN. «Υπάρχει κάτι που είναι ανεξήγητο, ο χρόνος που συνέβει το γεγονός», είπε.

Ο Ντιάμπ κατηγορήθηκε για εγκληματική παραμέληση στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας για την έκρηξη. Αρνείται την κατηγορία και λέει ότι το εκρηκτικό υλικό είχε αποθηκευτεί στο λιμάνι για περίπου έξι χρόνια πριν αναλάβει τα καθήκοντά του.

«Πρέπει να θέσετε τις ερωτήσεις: Ποιος έφερε το πλοίο; Ποιος το κατέχει; Ποιος το πλήρωσε; Ποιος ήταν σιωπηλός για επτά χρόνια;», είπε ο Ντιαμπ.

«Η έκθεση του FBI αποκάλυψε ότι το ποσό που εξερράγη είναι μόνο 500 τόνοι», είπε. «Πού πήγαν οι (άλλοι) 2.200 τόνοι;» διερωτήθηκε.

Το AFP δεν μπόρεσε πάντως να επαληθεύσει το περιεχόμενο της αναφοράς FBI που επικαλείται ο Ντιαμπ.

Τρεις πρώην υπουργοί αντιμετωπίζουν επίσης κατηγορίες σχετικά με τη θανατηφόρα έκρηξη.

Ο Ντιάμπ - ο οποίος είχε ήδη υποβάλει εθελοντική κατάθεση - αρνήθηκε να ανακριθεί από τον δικαστή που ηγείται της έρευνας, λέγοντας ότι στερείται συνταγματικής βάσης.

Ένας Λιβανέζος αξιωματούχος πληροφοριών δήλωσε στο CNN ότι 1.300 τόνοι νιτρικού αμμωνίου είχαν εξαφανιστεί από την αποθήκη πριν από την έκρηξη.

Η κυβέρνηση του Diab, η οποία θα αντικατασταθεί όταν δημιουργηθεί ένα νέο υπουργικό συμβούλιο, έχει επανειλημμένα αναγνωρίσει ότι έχει λάβει προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους που δημιουργεί η αποθήκευση του εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι.

Προηγούμενες κυβερνήσεις ενημερώθηκαν επίσης για την αποθήκη, αλλά κανείς δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα.

Ο Ντιάμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «ήταν μια ευκαιρία για τον Λίβανο να ανακτήσει μερικές από τις απώλειές σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο».

«Με την υποστήριξη των πολιτικών κομμάτων, με την υποστήριξη του (Αραβικού) Κόλπου (χωρών), με την υποστήριξη των Ευρωπαίων και των Αμερικανών, θα είχαμε κάνει μια μεγάλη, τεράστια διαφορά και δεν προκαλούσαμε κανέναν», είπε.

«Σε μια χώρα όπως ο Λίβανος ... χρειάζεστε συναίνεση και χρειάζεστε υποστήριξη και από τη διεθνή κοινότητα, καθώς και τον Κόλπο. Κανένα από αυτά δεν ήταν επικείμενο.»

Keywords
Τυχαία Θέματα