Πρωινή αυχεναλγία – Φταίει πάντα το μαξιλάρι;

Του Άκη Παλλίδη-Φυσιοθεραπευτή/ Akis Pallides Physical Therapist

Αρκετοί μπορούν να ταυτιστούν με τη φωτογραφία του θέματός μας, αφού είναι η πρώτη κίνηση που γίνεται στο πρωινό ξύπνημα όταν υπάρχει η αίσθηση κούρασης, πιασίματος ή σφιγμένου αυχένα.

Φυσικά η εύκολη λύση για όλους είναι να κατηγορήσουμε το μαξιλάρι ή την κακή στάση που είχαμε όταν αποκοιμηθήκαμε στον καναπέ, πριν πάμε στο κρεβάτι για ένα καλό και φυσιολογικό ύπνο ξεκούρασης.

Η αλήθεια είναι ότι τα προβλήματα που αφορούν τον αυχένα ποικίλουν και δεν

μπορούμε να αναφερόμαστε σε ένα από αυτά χωρίς τις απαραίτητες κλινικές εξετάσεις και αξιολογήσεις. Μπορούμε όμως να αναφερόμαστε στη μυϊκή ένταση που υπάρχει στον Τραπεζοειδή μυ, τον ανελκτήρα της ωμοπλάτης, τους σκαληνούς και τους ρομβοειδής μύες που είναι συχνά και οι πρωταγωνιστές στα θέματα που αφορούν τον αυχένα.

Οι συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες μπορεί να δημιουργούν πολλά προβλήματα, από συχνούς πονοκεφάλους, ημικρανίες, έντονες συσπάσεις, κλείδωμα στις κινήσεις του αυχένα και σε μερικές περιπτώσεις μέχρι και ενοχλήσεις στις κινήσεις του ώμου.

Πολλές φορές γίνεται αγορά ορθοπεδικού μαξιλαριού για να τερματιστεί η ταλαιπωρία αυτή, αλλά στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη αγορά πρέπει να γίνει μετά από μετρήσεις και μελέτη ανάλογα με τον σωματότυπο του κάθε ανθρώπου. Ένα μαξιλάρι με το γνωστό ορθοπεδικό σχήμα δεν είναι απαραίτητα και το πιο ιδανικό, γιατί πρέπει να δούμε σε ποια στάση κοιμάται κάποιος, τι απόσταση έχει ο λαιμός από τον ώμο και το αυτί από τον ώμο.

Αν το μαξιλάρι είναι πολύ λεπτό, θα δημιουργήσει πρόβλημα, όπως θα δημιουργήσει επίσης και ένα πιο μεγάλο από το απαραίτητο ύψος μαξιλάρι. Πρέπει να είναι ακριβώς μετρημένο για την ιδανική θέση και στις μετρήσεις του κάθε αυχένα για να καλύπτεται όπως πρέπει και χωρίς κενά.

Εάν όμως έχουμε ένα καλό μαξιλάρι, αλλά ένα στρώμα που δεν αρμόζει στον σωματότυπο και βάρος μας, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να είναι το ίδιο αρνητικό όσο η χρήση ενός λάθος μαξιλαριού.

Αν η ενόχληση δεν οφείλεται σε δυσλειτουργίες του μυοσκελετικού συστήματος αλλά σε μυϊκή αντίδραση και κόπωση, τότε μπορεί κάποιος να επωφεληθεί ακολουθώντας ένα σχετικά απλό πρόγραμμα εκγύμνασης και διατάσεων των επηρεασμένων μυών για να αποκαταστήσει τη μυϊκή σταθερότητα και ελαστικότητα για να τερματιστεί η ενόχληση. Πάντα φυσικά το πρόγραμμα αυτό πρέπει να έχει στόχο τις ανάλογες ασκήσεις για τους επηρεασμένους μύες, διαχωρίζοντας ποιοι χρειάζονται διάταση και ποιοι εκγύμναση.

Αν όμως οι ενοχλήσεις είναι μυοσκελετικές ή αποτέλεσμα χρόνιας δυσλειτουργίας, τότε σίγουρα χρειάζεται φυσιοθεραπευτική παρέμβαση. Οι τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιηθούν μετά από λεπτομερή αξιολόγηση είναι πολλές, αρχίζοντας με ηλεκτροθεραπεία, υπέρηχο, μαλάξεις, σταθεροποίηση με ελαστική ταινία, χειροκίνητη ορθοπεδική αποκατάσταση και διατάσεις. Ο ασθενής θα φύγει από το φυσιοθεραπευτήριο με ένα μικρό αρχικά πρόγραμμα εκγύμνασης για το σπίτι για να βοηθηθεί στη διαδικασία αποκατάστασης του από έμπειρο φυσιοθεραπευτή/τρια.

Η χειροκίνητη ορθοπεδική αποκατάσταση δεν είναι χειροπρακτική, αλλά, αντιθέτως, ακολουθεί μια ήπια, ομαλή εξέλιξη του χειρισμού για γρήγορη αλλά ανώδυνη επαναφορά της ελαστικότητας και λειτουργίας της περιοχής που θα θεραπεύσουμε. Σε συνδυασμό με σταθερές διατάσεις μερικών δευτερολέπτων στη σωστή φορά του αντίστοιχου μυ, τα αποτελέσματα είναι άμεση ανακούφιση και επανάκτηση της κινητικότητας από τις πρώτες κιόλας θεραπείες.

Αργότερα, όταν επιτευχθεί η σωστή λειτουργικότητα, καλό θα ήταν να δημιουργηθεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα εκγύμνασης στο σπίτι ή σε γυμναστήριο, το οποίο θα πρέπει ο ασθενής να ακολουθήσει για τουλάχιστο ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση των φυσιοθεραπειών του για να πετύχει την ολοκληρωμένη αποκατάσταση και σταθεροποίηση της ενοχλημένης περιοχής.

Μπορείτε άνετα να αποταθείτε σε κοντινούς σας φυσιοθεραπευτές για αξιολόγηση και συμβουλές για σωστές διατάσεις και ενδυνάμωση της ενοχλημένης περιοχής του αυχένα χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να μπείτε σε πρόγραμμα φυσιοθεραπευτικής αγωγής και αποκατάστασης αν η δυσλειτουργία δεν είναι σοβαρής μορφής ή πάθησης.

Προσέξτε λίγο τον τρόπο και τόπο που κοιμάστε, κάντε σωστές επιλογές σε στρώμα και μαξιλάρι για να έχετε ένα καλό, απολαυστικό, ξεκούραστο ύπνο, για να ξεκινάτε τη μέρα σας πάντα με κέφι και ζωντάνια. Σίγουρα, όμως, όχι όπως τον τύπο στη φωτογραφία!

Keywords
Τυχαία Θέματα