«Πρόκληση για την Κύπρο η επιστήμη της αστρονομίας»

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του τομέα
Ο κ. Αναστασιάδης, μιλώντας στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε για 2η φορά στην Κύπρο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αστρονομίας, είπε ότι «ο ουρανός μας αποτελεί αναπόσπαστο και είναι ίσως το πιο όμορφο και ενδιαφέρον μέρος του περιβάλλοντός μας χώρου»

Η πρόκληση της επιστήμης της αστρονομίας δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη στην Κύπρο,

όσο μικρή και αν είναι η χώρα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε για 2η φορά στην Κύπρο, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αστρονομίας. «Έχουμε παράδοση στον πολιτισμό και στην παιδεία και μπορούμε να αυξήσουμε την επιστημονική μας γνώση και να ενθαρρύνουμε νέους να καταξιωθούν μέσω αυτής», ανέφερε.

Εμπλουτισμός τουριστικού προϊόντος
Ο κ. Αναστασιάδης είπε, ακόμα, ότι «ο ουρανός μας αποτελεί αναπόσπαστο και είναι ίσως το πιο όμορφο και ενδιαφέρον μέρος του περιβάλλοντός μας χώρου. Παρ' όλ' αυτά, οι άνθρωποι με τη φωτορύπανση, ιδιαίτερα στις πόλεις, δεν επιτρέπουν σε αυτή την ομορφιά να αναδειχθεί».

Η αστρονομία, είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, συμβάλλει και σε αυτό, δηλαδή στην ανάδειξη της ομορφιάς του Σύμπαντος της αγάπης για τον κόσμο. Επιπρόσθετα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος, μπορεί να προωθηθεί η ιδέα της Κύπρου ως τουριστικού θέρετρου για την ομορφιά και τον πλούτο του ουρανού της, κάτι που θα βοηθήσει στο να γίνει ευρύτερα γνωστή, συμβάλλοντας έτσι στον ποιοτικό εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος.

Ο ρόλος της Ακαδημίας
Ο Πρόεδρος χαιρέτισε την ίδρυση, από έξι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, της Κυπριακής Ακαδημίας Αστρονομίας και Διαστήματος, η οποία έχει αποκλειστικό στόχο και σκοπό την ανάπτυξη της επιστήμης της Αστρονομίας στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι πολύτιμη στήριξη στην Ακαδημία έχει αποφασίσει να προσφέρει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με την εμπλοκή ερευνητικών του τμημάτων.

Ανέφερε, ακόμη, ότι η Ακαδημία έχει επίτιμο Πρόεδρο τον πυρηνικό αστροφυσικό της NASA Θανάση Οικονόμου, έναν εξαίρετο επιστήμονα, ο οποίος για τρίτη συνεχή χρονιά επισκέπτεται την Κύπρο για να βοηθήσει στην κατασκευή ενός εκπαιδευτικού Αστεροσκοπείου στο Τρόοδος.

«Παράθυρο προτάσεων»
Ο Πρόεδρος σημείωσε, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει από τον περασμένο Σεπτέμβριο συμφωνία Συνεργαζόμενου Μέλους με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, γνωστός ως ESA, που είναι το ευρωπαϊκό αντίστοιχο της αμερικάνικης NASA.

«Η πιο πάνω συμφωνία ανοίγει ένα τεράστιο παράθυρο για ανάπτυξη πολλών καινοτόμων προτάσεων με πολύ ισχυρή χρηματοδότηση από την ΕSA. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ένα εκατομμύριο και εκατό χιλιάδες ευρώ τον χρόνο μοιράζεται σε κυπριακές οργανώσεις και φορείς, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Αστρονομίας και του Διαστήματος», είπε.

Το Αστεροσκοπείο Τροόδους
Σε ό,τι αφορά το Αστεροσκοπείο του Τροόδους, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι παρακολουθεί με προσωπικό ενδιαφέρον το θέμα και τα σχέδια έχουν τελειώσει και η ολοκληρωμένη πρόταση έχει κατατεθεί εδώ και τρεις μήνες. «Παρακολουθούμε τη δράση της ομάδας πρωτοβουλίας για το Αστεροσκοπείο Τροόδους, τη στηρίζουμε και ευχόμαστε σύντομα να αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες», είπε.

Χαιρέτισε επίσης την ίδρυση του Παγκύπριου Συλλόγου «Φίλοι του Αστεροσκοπείου Τροόδους», γεγονός που αποδεικνύει πως σε όλη την Κύπρο γίνεται κατανοητή η ανάγκη γι’ αυτό το έργο, το οποίο θα συμβάλει στην προώθηση καινοτόμων αναπτύξεων στην ευρύτερη περιοχή του Τροόδους.

Keywords
Τυχαία Θέματα