Προκοπίου: Άμεσες οι κινήσεις ΠτΔ για Κυπριακό ενόψει καθόδου Γέτζια

Τις άμεσες ενέργειες εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδης για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, σημείωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσια Τάξης Άννα Κουκκίδη Προκοπίου. Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι σήμερα Κυριακή επισκέπτεται την Κύπρο ο βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μίροσλαβ Γέτζια.

Η κα. Κουκκίδη Προκοπίου μιλούσε στο μνημόσυνο που

τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο συνοικισμό Αγ. Γεωργίου Αχερίτου, για τους ήρωες, και πεσόντες της Αχερίτου. Αναπέμφθηκε επίσης δέηση  για τη διακρίβωση της τύχης του αγνοουμένου της κοινότητας.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυπριακή Κυβέρνηση κινήθηκαν αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου τόσο προς την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και προς την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών παρά την αδιάλλακτη στάση της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς. Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε τον αγώνα, παρά τις δυσκολίες, μέχρι την τελική δικαίωση», ανέφερε η Υπουργός.

Αναφερόμενη στα πρόσφατα γεγονότα στην Πύλα, σημείωσε ότι έδειξαν για μία ακόμη φορά το πραγματικό πρόσωπο του κατακτητή. Τόνισε ότι η άμεση αντίδραση της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη έφερε καθολική διεθνή καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες  και τη διεθνή κοινότητα. Ο στόχος, πρόσθεσε, παραμένει πάντοτε η επανέναρξη της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, κατοχύρωση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και απαλλαγή από τις εγγυήσεις και τα κατοχικά στρατεύματα.

Μίλησε επίσης για τη δέσμευση της Κυβέρνησης για συνέχιση του αγώνα για μια λύση στην οποία θα διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες του συνόλου του κυπριακού λαού, ώστε να μπορεί να συμβιώνει ειρηνικά και σε συνθήκες ασφάλειας στη γη των προγόνων του. Είπε ακόμα ότι δεν θα σταματήσει ποτέ η επιδίωξη της πολιτείας για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων.

Η Αχερίτου με τον αμιγώς ελληνικό πληθυσμό μέχρι το τραγικό καλοκαίρι του 1974, σημείωσε η Υπουργός, βρίσκεται μόλις δέκα χιλιόμετρα δυτικά της Αμμοχώστου στην αρχή της μεγάλης πεδιάδας της Μεσαορίας. Το πρωινό της 31ης Αυγούστου του 1974, οι Τούρκοι στρατιώτες εισέβαλαν στο χωριό με τους κατοίκους του και άλλους πρόσφυγες από την γύρω περιοχή να φεύγουν έντρομοι και πανικόβλητοι για να σωθούν, είπε.

Όσοι δεν κατάφεραν να εγκαταλείψουν, συνέχισε η Υπουργός, έρχονται αντιμέτωποι με την τουρκική βαρβαρότητα. «Αιχμαλωτίζονται από τους κατακτητές, κακοποιούνται, ενώ δύο από αυτούς εκτελούνται εν ψυχρώ» ανέφερε. Πρόσθεσε ότι οι άλλοι εγκλωβισμένοι Αχεριώτες φροντίζονται για μερικές μέρες από άνδρες των Ηνωμένων Εθνών και ακολούθως εγκαταλείπουν και αυτοί τα σπίτια τους.

«Το όμορφο χωριό της Αχερίτου, αδύναμο και χωρίς καθόλου ενισχύσεις από την προδομένη Εθνική Φρουρά, έγινε αναπόφευκτα λεία στις ορδές του Αττίλα που έσπειραν κι εκεί τον όλεθρο και την καταστροφή. Νεκροί, αγνοούμενοι, πρόσφυγες συνθέτουν την πονεμένη εικόνα που έφερε η ολοκλήρωση της τουρκικής εισβολής», είπε.

Σημείωσε ακόμα ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της κοινότητας που μένουν στον συνοικισμό του Αγίου Γεωργίου Αχερίτου και αντικρίζουν καθημερινά, λίγο πιο πέρα, τα σπίτια τους να κατοικούνται και τις περιουσίες τους να σπαταλούνται από Τούρκους έποικους, ανήμποροι να αντιδράσουν, βιώνουν τον ξεριζωμό ακόμα πιο βασανιστικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα