Προπέτασμα καπνού ή λύσεις;Η Βρετανία παρουσίασε τις ιδέες της για το Brexit

Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι διεργασίες για το Brexit με την ΕΕ και τη Βρετανία να ανοίγουν τα χαρτιά τους εν όψει της προθεσμίας που λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

Ενώ τις τελευταίες ημέρες τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για προσπάθεια της ΕΕ άρσης του αδιεξόδου μέσω «τελεσίγραφου», στο οποίο έδινε προθεσμία 12 ημερών στον Μπόρις Τζόνσον, ώστε να παρουσιάσει νέα συμφωνία για το «διαζύγιο», τελικά οι Βρυξέλλες διέψευσαν τις πληροφορίες

αναφέροντας ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε η Βρετανία θα πρέπει να καταθέσει επίσημη πρόταση για την άρση του αδιεξόδου του Brexit, αλλά υποστηρίζει ότι η πρόταση αυτή θα πρέπει να παρουσιαστεί πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Οκτωβρίου, την οποία θεωρεί «ορόσημο».

«Εάν δεν υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, αυτό δεν αποτελεί προθεσμία, διότι μια προθεσμία υπονοεί μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Σε αυτή την περίπτωση, όπως έχω επαναλάβει, κάθε μέρα μετράει», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Πάντως, η Βρετανία κατέθεσε γραπτώς προτάσεις αναφορικά με πώς επιθυμεί να τροποποιηθεί η συμφωνία για το Brexit που καθυστερεί, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα.

«Έχουμε λάβει έγγραφα από το Ηνωμένο Βασίλειο και σε αυτή τη βάση θα έχουμε τεχνικές συζητήσεις σήμερα και αύριο για κάποια θέματα των συνόρων, των προϊόντων μεταποίησης και των υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών κανόνων», επεσήμανε η Αντρέεβα.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι διαπραγματευτές της ευρωπαϊκής και της βρετανικής πλευράς για το Brexit, οι Μισέλ Μπαρνιέ και Στίβεν Μπάρκλεϊ, θα συζητήσουν το θέμα του Brexit αύριο στις Βρυξέλλες. «Αυτά είναι έγγραφα προς το παρόν. Έως ότου να τα δούμε με λεπτομέρεια, δεν θα τα χαρακτηρίσω κάτι άλλο πέρα από έγγραφα», δήλωσε η Αντρέεβα.

Η Βρετανία κοινοποίησε «τεχνικού χαρακτήρα non-papers που αποτυπώνουν τις ιδέες που προωθεί το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε εξάλλου και ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το Λονδίνο έσπευσε να σχολιάσει ότι οι προτάσεις του δεν είναι οριστικές και δεν δέχεται πιεστικά τελεσίγραφα σχετικά με την τροποποίηση της συμφωνίας εξόδου, όπως είχαν διαρρεύσει χθες (18.9.2019) ευρωπαϊκές πηγές.

«Θα καταθέσουμε επίσημες γραπτές λύσεις όταν είμαστε έτοιμοι, όχι με βάση μια τεχνητή προθεσμία, και όταν η ΕΕ είναι ξεκάθαρη ότι θα ασχοληθεί εποικοδομητικά με αυτές για να αντικαταστήσουν το backstop», διαμήνυσε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Παραμένουν υψηλοί οι τόνοι

«Εάν δεν παρουσιαστούν προτάσεις, τότε τέλος. Τώρα είναι η στιγμή που θα εργαστούμε πάνω σε καθαρές λύσεις», τόνισε από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Άντι Ρίνε.

Ο Τζόνσον έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει νέες προτάσεις που θα αντικαστήσουν το ιράνδικό backstop. Οι Βρυξέλλες έκλειναν, αρχικά, την πόρτα σε οποιαδήποτε συζήτηση αντικατάστασης του backstop.

Από την ΕΕ, πάντως, εκφράζεται – εμμέσως πλην σαφώς – η πεποίθηση ότι ο Τζόνσον «τρώει» τον χρόνο τους χωρίς να παρουσιάζει σοβαρές προτάσεις για το Brexit.

Χθες, κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι, ο Άντι Ρίνε δήλωσε ότι «η όποια πρόταση» του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει «να παρουσιαστεί πολύ σύντομα, εάν είναι να συζητηθεί». «Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να προετοιμαστούμε για ένα Brexit χωρίς συμφωνία», πρόσθεσε ύστερα από συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Νωρίτερα, ο Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία για το Brexit, δεν θα «έπρεπε να παριστάνουμε ότι διαπραγματευόμαστε. Θα πρέπει να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα».

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διεμήνυαν, μιλώντας στον βρετανικό Independent, ότι άρχισαν να χάνουν την υπομονή τους, με τον Γάλλο πρωθυπουργό Εμανουέλ Μακρόν να διατηρεί την πιο σκληρή στάση απέναντι στη Βρετανία.

Ενδεικτικές είναι και οι προειδοποιήσεις του προέδρου της της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, ότι «Ο κίνδυνος» αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία «παραμένει πολύ αληθινός».

«Αυτή ίσως να είναι επιλογή της Βρετανίας, όμως δεν ήταν ποτέ της ΕΕ», τόνισε ο Γιούνκερ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, δύο ημέρες μετά την άκαρπη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στο Λουξεμβούργο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι ο Τζόνσον του είπε τη Δευτέρα ότι το Λονδίνο εξακολουθεί να επιθυμεί μια συμφωνία, όμως σκοπεύει να αποχωρήσει από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Ευρωβουλευτές υπέρ του Brexit χειροκρότησαν και ζητωκραύγασαν μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Έχει μείνει πολύ λίγος καιρός (…) Ο κίνδυνος της μη συμφωνίας είναι πολύ αληθινός», υπογράμμισε ο Γιούνκερ, επαναλαμβάνοντας ότι το Λονδίνο πρέπει να παρουσιάσει ρεαλιστικές προτάσεις για την αντικατάσταση του backstop για τα ιρλανδικά σύνορα.

«Δεν είμαι συναισθηματικά δεμένος με το backstop», επεσήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει εναλλακτικές γραπτώς», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας το δίκτυ ασφαλείας προκειμένου να μην υπάρξει μία χωρισμένη Ιρλανδία μετά το Brexit.

Πάντως, φαίνεται ότι δεν «ιδρώνει το αυτί» της Βρετανίας, αφού ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει ευελιξία και δημιουργικότητα αναφορικά με το Brexit, λέγοντας ότι η διευθέτηση για τα ιρλανδικά σύνορα, το λεγόμενου backstop, «πρέπει να φύγει» και ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία εάν χρειαστεί.

Ο Μπάρκλεϊ μιλούσε στη Μαδρίτη μόλις έξι εβδομάδες πριν την ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου κατά την οποία ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευθεί να οδηγήσει την Βρετανία εκτός της ΕΕ. Η Βρετανία επιθυμεί μια συμφωνία αλλά και οι δύο πλευρές πρέπει να εργαστούν για την επίτευξή της, δήλωσε ο Μπάρκλεϊ.

«Το έπαθλο μιας συμφωνίας θα πρέπει να ωθήσει και τις δύο πλευρές να επικεντρωθούν σε αυτή την ανάγκη για δημιουργικότητα και ευελιξία» δήλωσε.

«Άρα ας εργαστούμε δημιουργικά για να διασφαλίσουμε μια συμφωνία, μια συμφωνία που το Ηνωμένο Βασίλειο είναι δεσμευμένο να συνάψει, μια συμφωνία χωρίς backstop … μια συμφωνία που όντως θα περάσει από το βρετανικό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα