Προς νομοθετούντες και υπηρέτες της Θέμιδος

Δημοκρατία η οποία δεν ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα, δεν είναι δημοκρατία.

Η έννοια της δημοκρατίας είναι, ή τουλάχιστον πρέπει να είναι, απόλυτα συνυφασμένη με την έννοια της δικαιοσύνης˙ πόσο μάλλον όταν συζητάμε για σύγχρονες δημοκρατίες του σήμερα. Η δικαιοσύνη, ως θεσμός, είναι ο ανώτατος κριτής. Ουδείς έχει το δικαίωμα αποκαθήλωσης ή αλλοίωσης αυτής της θεμελιώδους αρχής, για οποιονδήποτε λόγο. Ουδείς έχει την εξουσία να στερήσει το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη στο οποιοδήποτε πρόσωπο.

Αλίμονο, εάν τα ίδια τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία νομοθετούν μέσω των

εκλελεγμένων/εντεταλμένων εκπροσώπων τους - οι οποίοι είναι επί της ουσίας εκπρόσωποι ολόκληρου του λαού, για "ίδιον όφελος", δε διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού τις αρχές του δικαίου, τα δημοκρατικά και τα συνταγματικά θέσμια.

Αλίμονο, εάν μετατρέψουμε τα πολιτικά κόμματα από πεδία πολιτικής έκφρασης - που κανονικά πρέπει να είναι - σε κλειστές κάστες που εξυπηρετούν αλλότρια και ιδιοτελή συμφέροντα. Από την άλλη, διερωτόμαστε γιατί η κοινωνία και ειδικότερα οι νέοι αποστρέφονται την πολιτική και τα κόμματα.

Ενός κακού... πάντα μύρια έπονται.

Παραπέμπω στο Συμβούλιο της Ευρώπης:

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, στις κατευθυντήριες οδηγίες του (ημερομ., 14 Δεκ., 2020) που αφορούν στους κανονισμούς και τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων, καθιστά σαφές ότι στις καταστατικές διατάξεις των κομμάτων πρέπει να συμπεριλαμβάνονται πρόνοιες που να επιτρέπουν την πρόσβαση των μελών σε πολιτικά δικαστήρια όταν θεωρούν ότι παραβιάζονται καταστατικές πρόνοιες, αφού έχουν εξαντλήσει τις εσωκομματικές διαδικασίες (που πρέπει να παρέχονται) και τις προσπάθειες εσωτερικής διευθέτησης.

Σίγουρα, αυτό που θα ήταν λογικό και επωφελές, με στόχο την όσο το δυνατό απρόσκοπτη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων, είναι αν η εκδίκαση και/ή εξέταση αυτού του είδους των υποθέσεων γινόταν με ταχείες διαδικασίες. Αυτό είναι κάτι που χρήζει θεσμοθέτησης και μπορεί να επιτευχθεί, μαζί με άλλα πολλά, μέσα από την απόλυτα αναγκαία και πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

Link to EC Guidelines:

https://www.venice.coe.int/webforms/documents/default.aspx?pdffile=CDL-AD(2020)032-e#page45.

Νικόλας Χρίστου, Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προς, Θέμιδος,pros, themidos