Πρόσφυγες καλλιτέχνες “Aware” για την Παγκόσμια Μέρα Πρόσφυγα

Μηνύματα σεβασμού και εκτίμησης προς τους Κύπριους.

Με μηνύματα αλληλεγγύης προς όλους τους πρόσφυγες στον κόσμο και καταπολέμησης του ρατσισμού που βρίσκεται σε έξαρση, αλλά και με σεβασμό προς την φιλοξενούσα κοινωνία της Κύπρου, πρόσφυγες καλλιτέχνες παρουσίασαν το πρόγραμμά τους με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Πρόσφυγα 2020 στο πλαίσιο της εκστρατεία “AWARE”.

Η εκδήλωση έγινε χθες (Πέμπτη, 18 Ιουνίου) με τη μορφή ζωντανή Διαδικτυακής Πολιτιστικής

Εκδήλωσης, λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, στην Λευκωσία.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η λειτουργός ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας τους Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες στην Κύπρο Αιμιλία Στροβολίδου, τονίζοντας την μεγάλη ανάγκη να ενισχυθεί η αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και τους αιτητές ασύλου, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας όπου τα προβλήματά τους οξύνονται. Επίσης, ανέφερε ότι πολλοί αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που ζουν στην Κύπρο και στον κόσμο, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας, αφού δουλεύουν σε ρόλους νευραλγικούς τομείς ως νοσοκόμοι, φροντιστές, δάσκαλοι.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλάμβανε μουσική, χορό, τραγούδια και ποίηση, όπως μοντέρνα μουσική ραπ, παραδοσιακά τραγούδια από την Παλαιστίνη και άλλες χώρες καταγωγής των προσφύγων, χορούς και μουσικά ακούσματα. Ορισμένοι καλλιτέχνες τραγούδησαν και ελληνικά ποπ τραγούδια ή δικές τους διασκευές στην ελληνική γλώσσα.

Οι συμμετέχοντες έστειλαν μηνύματα ενάντια στον ρατσισμό, έκαναν αναφορά σε γεγονότα φυλετικών διακρίσεων που αυτές τις ημέρες συγκλονίζουν τις ΗΠΑ, μίλησαν για  τις διώξεις στις χώρες καταγωγής τους και κάλεσαν τους Κυπρίους να συνεχίσουν να εκφράζονται με αλληλοσεβασμό και αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Όλοι μίλησαν με λόγια εκτίμησης και σεβασμού προς τον κυπριακό λαό, εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για την βοήθεια που τους προσφέρεται και κάλεσαν τους Κυπρίους πολίτες να τους γνωρίσουν και να μην τους αποκλείουν από την κοινωνική ζωή.

Συμμετείχαν οι Jumana Al Shamι, τραγουδίστρια από την Παλαιστίνη, Da Vini, τραγουδιστής από το Καμερούν, Michael Nwandoh, ποιητής από το Καμερούν, Saanu Douaya, χορευτής από την Γουινέα, Ibrahim Kamara, μουσικός από την Γκάμπια, Tiasso Nicholas Weadeck, τραγουδιστής και χορευτής από το Καμερούν και Irfan Manzoor Khakhar από το Πακιστάν.

Παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η Rema Beshtawy, Παλαιστίνια από τη Συρία.

Η εκστρατεία «Aware» συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή δημοκρατία.

Keywords
Τυχαία Θέματα