Πρόσωπο με πρόσωπο για το Κυπριακό

Αβέρωφ: Θέλουμε δύο «ΝΑΙ» για τη λύση - Νικόλας: Θέλουμε ενημέρωση και συμμετοχή στη λύση
Οι διαφωνίες των Προέδρων του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ στην Πολιτική Συζήτηση «Συνομιλίες Ώρα Μηδέν - Λύση ή Διάλυση;»

Η ομιλία Μαυρογιάννη άνοιξε τον χορό ενός σκληρού «Μπρα-ντε-φερ» ανάμεσα στον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Οι δύο αρχηγοί άνοιξαν τα χαρτιά τους για όλα τα καυτά ζητήματα του εθνικού προβλήματος. Η φιλοσοφία των κ. Νεοφύτου και Παπαδόπουλου κινείται σε εντελώς διαφορετικά κύματα.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού εμφανίστηκε υποστηρικτής των προσπαθειών που πραγματοποιεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι, «με τον Νικόλα μπορούμε να γράψουμε την τέλεια λύση. Όμως για να λυθεί το Κυπριακό χρειάζονται δύο ΝΑΙ». Ανέφερε ότι δεν πρέπει να χωρίσουμε τον λαό σε πατριώτες και μη πατριώτες, σε απορριπτικούς και ενδοτικούς. Είπε ότι υπάρχουν δύο σχολές σκέψης και ένας εθνικός στόχος. Η μία σχολή είναι η διεκδικητική και η άλλη που κινείται μέσα στο πλαίσιο των καλών σχέσεων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος άσκησε έντονη κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους χειρισμούς του στο εθνικό θέμα. Ξεκαθάρισε ότι ποτέ το κόμμα του δεν τοποθετήθηκε κατά της διζωνικής, λέγοντας ταυτόχρονα ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μοναδικό μας πλεονέκτημα στις προσπάθειες της Τουρκίας για να μας καταργήσει». Υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραπλανεί τον λαό, ενώ είπε ότι το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2015 δεν αναφέρει πουθενά τη ονομασία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διερωτήθηκε επίσης «γιατί ο Πρόεδρος συνεχίζει να αποενοχοποιεί την Τουρκία;». Επίσης, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες σε Εδαφικό (θέλουμε χάρτη, είπε χαρακτηριστικά) ασφάλεια, εγγυήσεις και εποίκους.

Διαφωνία 1: Περί ενημέρωσης κομμάτων και λαού
Από διαφορετική σκοπιά σχολίασαν το ζήτημα οι κ. Νεοφύτου και Παπαδόπουλος, και οι δύο συμφώνησαν ότι πρέπει να ενημερώνεται ο λαός. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υποστήριξε ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν πέντε στάδια ενημέρωσης:
1. Συμβούλιο Αρχηγών
2. Εθνικό Συμβούλιο
3. Ο Διαπραγματευτής
4. Κάθε κόμμα και κάθε οργανωμένο σύνολο μπορεί να ενημερωθεί και να διαβάσει τα έγγραφα των συνομιλιών.
5. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον λαό και τη Βουλή.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος στάθηκε στις αναφορές του κ. Αναστασιάδη πρόσφατα στη Βουλή και έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα:
1. Ποια είναι η διαδικασία λήψης αποφάσεων;
2. Τι ισχύει για τη Γερουσία;
3. Τι ισχύει για τον Μηχανισμό επίλυσης διαφορών;
4. Για το πλάνο βιωσιμότητας της λύσης τι ισχύει;
5. Ποιες είναι οι κρίσιμες παράμετροι μετά τη λύση;
6. Ποιες είναι οι 29 αρμοδιότητες της Ομόσπονδης Κυβέρνησης;

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι δεν γίνεται να συζητάμε πίσω από κλειστές πόρτες και να μας φέρουν τετελεσμένο σχέδιο και μετά να μας λένε ή το ψηφίζετε ή θα ακολουθήσει η μικρασιατική καταστροφή. Ζήτησε διάλογο και δημοκρατία στην επίλυση του Κυπριακού. Ζήτησε λόγο και άποψη. «Πρέπει να τα ξέρουμε από τώρα», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε όπως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να ξανάρθει στη Βουλή και να συζητήσει μαζί με τους βουλευτές.

Διαφωνία 2: Ο ρόλος της διαπραγμάτευσης και της Τουρκίας
«Μπορούμε να απαλλαγούμε από τα κατοχικά στρατεύματα χωρίς τη διαπραγμάτευση;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, για να πάρει την απάντηση του κ. Παπαδόπουλου: «Το κυπριακό δεν λύνεται μόνο με διαπραγματεύσεις, αλλά και με κινήσεις που στριμώχνουν την Τουρκία, όπως ήταν η ένταξή μας στην ΕΕ».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ αμφισβήτησε έντονα την άποψη ότι η Τουρκία θέλει λύση, ενώ ξεκαθάρισε ότι με τη σημερινή εικόνα που παρουσιάζει δεν μπορεί κανείς να την εμπιστευτεί. Η απάντηση του κ. Νεοφύτου: «Αν δεχθούμε ότι η Τουρκία δεν θέλει λύση, τότε γιατί να εξακολουθούμε να συζητάμε; Πώς θα λύσουμε το Κυπριακό;»

Διαφωνία 3: Ρόλος Ακιντζί και Τουρκίας
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ αναφέρθηκε στις συναντήσεις του κ. Ακιντζί με αρχηγούς κρατών, τονίζοντας ότι για το γεγονός αυτό ευθύνονται οι πολιτικοί χειρισμοί Αναστασιάδη.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου από την πλευρά του απάντησε στον κ. Παπαδόπουλο απαριθμώντας επισκέψεις σημαντικών αξιωματούχων στα κατεχόμενα από το 2005 και μετά. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στους Υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας, στον Πρώην Καγκελάριο της Γερμανίας, στον κ. Μπαρόζο αλλά και στον ΓΓ του ΟΗΕ, με την υποδοχή που του έγινε με κόκκινο χαλί.

Οι δύο αρχηγοί διαφώνησαν και στην ερμηνεία του προσχεδίου της ΕΕ για την πρόοδο της Τουρκίας, με τον μεν κ. Νεοφύτου να τον βρίσκει ικανοποιημένο και τον κ. Παπαδόπουλο να λέει ότι σε όλη την έκθεση η μόνη αναφορά που δίνει η ΕΕ συγχαρητήρια είναι για το Κυπριακό.

Τα αυτονόητα
Τόσο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ όσο και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ξεκαθάρισαν ότι
· Δεν δεχόμαστε να πληρώσουμε τα δάνεια των Τ/κ προς την Τουρκία.
· Δεν δεχόμαστε να χαρίσουμε τις περιουσίες μας
· Δεν δεχόμαστε να φορολογήσουμε τους Ε/κ για το βιοτικό επίπεδο των Τ/κ. Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί σύγκλιση των κ. Χριστόφια και Έρογλου, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Η βιωσιμότητα της λύσης… κατά Αβέρωφ
Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου υπάρχουν τρία κομβικά ζητήματα στο συγκεκριμένο ζήτημα.
1. Η Μετεξέλιξη της Κ.Δ. από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος δεν πρέπει να παράγει ελλείμματα.
2. Πρέπει να απαιτήσουμε και μπορεί να γίνει αυτό μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων για αναδόμηση υποδομών, όπως π.χ. στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου.
3. Περιουσιακό: Δίκαιη διευθέτηση ώστε να μειωθεί το κόστος, διαφορετικά υπάρχει πρόβλημα.

Οι απαντήσεις της Τουρκίας στις «συμφωνίες»
Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στα όσα δήλωσε τόσο η Τουρκία όσο και αξιωματούχοι των κατεχομένων, σχετικά με τις συμφωνίες που υπάρχουν στο τραπέζι των συνομιλιών και παρουσίασε ο κ. Αναστασιάδης:
· Η Τουρκία διέψευσε τον Πρόεδρο για τη συμφωνία αναλογίας πληθυσμού 4 προς ένα.
· Ο κ. Ακιντζί υποβάθμισε το δικαίωμα του χρήστη σε δικαίωμα αίτησης.
· Θέλουν μόνιμες παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, για να μην μπορεί να αμφισβητηθεί η λύση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
· Η Τουρκία λέει με επίσημο έγγραφο ότι η Κ.Δ. είναι εκλιπούσα και ότι οι δύο πολιτείες θα δημιουργήσουν το νέο κράτος συνιδρυτικά.

Ο κ. Νεοφύτου για το θέμα είπε ότι σημασία έχει τι λέμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι τι λέει ο κ. Ερντογάν σχολιάζοντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα