Πρόσβαση ΙΑΕΑ σε δεύτερη ύποπτη πυρηνική εγκατάσταση στο Ιράν

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) μπόρεσε να διενεργήσει τους ελέγχους της σε μια δεύτερη εγκατάσταση στο Ιράν όπου μπορεί να πραγματοποιήθηκαν μη δηλωμένες πυρηνικές δραστηριότητες στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

"Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με το Ιράν, η ΙΑΕΑ πραγματοποίησε αυτήν την εβδομάδα μια συμπληρωματική πρόσβαση στη δεύτερη εγκατάσταση της χώρας και έλαβε περιβαλλοντικά δείγματα", έγραψε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας σε ανακοίνωσή της.

Στο

τέλος του περασμένου μήνα, το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα επέτρεπε την πρόσβαση της ΙΑΕΑ και στις δύο εγκαταστάσεις, μετά την επίσκεψη στην Τεχεράνη του γενικού διευθυντή του διεθνούς οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι.

Την πρώτη εγκατάσταση επισκέφθηκαν επιθεωρητές στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το Ιράν είχε αρνηθεί την πρόσβαση στη διεθνή υπηρεσία νωρίτερα φέτος, εκτιμώντας ότι το αίτημά της βασιζόταν αποκλειστικά σε ισχυρισμούς του Ισραήλ.

Το συμβούλιο των κυβερνητών της ΙΑΕΑ ενέκρινε απόφαση τον περασμένο Ιούνιο, την πρώτη από το 2012, η οποία ζητούσε από το Ιράν να συμμορφωθεί στα διεθνή αιτήματα.

Αυτή η διελκυστίνδα απείλησε κάποια στιγμή την πυρηνική συμφωνία του 2015, η οποία κρέμεται σε μια κλωστή μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από αυτήν το 2018.

Σε συνέντευξη Τύπου στις 14 Σεπτεμβρίου, ο Γκρόσι δήλωσε ότι η ανάλυση των περιβαλλοντικών δειγμάτων που ελήφθησαν από την πρώτη εγκατάσταση δεν θα διαρκέσει "λιγότερο από δύο μήνες, ίσως δύο ή τρεις μήνες".

Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι οι φερόμενες πυρηνικές δραστηριότητες που χρονολογούνται πριν από 15 και πλέον χρόνια, οι οποίες δεν έχουν σχέση με τις τρέχουσες δραστηριότητες του Ιράν, αποτελούν απειλή επί του παρόντος.

Ωστόσο, βάσει των δεσμεύσεών του προς την ΙΑΕΑ, το Ιράν, το οποίο αρνείται συνεχώς ότι θέλει να κατασκευάσει ατομική βόμβα, είναι υποχρεωμένο να δεχτεί τις απαιτούμενες επιθεωρήσεις, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρότι δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος εδώ και δυόμισι χρόνια στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν, άσκησαν μεγάλη πίεση στην Τεχεράνη για αυτές τις παλιές εγκαταστάσεις, προκειμένου να ωθήσουν τους Ευρωπαίους, τη Ρωσία και την Κίνα να αποχωρήσουν με τη σειρά τους από τη συμφωνία.

Αντιδρώντας στην αμερικανική αποχώρηση, η Τεχεράνη συνεχίζει να εμπλουτίζει ουράνιο και να χρησιμοποιεί συσκευές φυγοκέντρησης πιο εξελιγμένες από αυτές που επιτρέπει η συμφωνία.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, το Ιράν δήλωνε διατεθειμένο να ακυρώσει το σύνολο ή μέρος των μέτρων αποδέσμευσης εάν η Ευρώπη του εξασφάλιζε "σημαντικά" οικονομικά πλεονεκτήματα.
 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα