Πρόσβαση σε έργα Πνευματικής Ιδιοκτησίας μέσα από νόμιμες διαδικτυακές πηγές

Το διαδίκτυο έχει αλλάξει τόσο τον τρόπο που οι δημιουργοί και οι επιχειρήσεις προωθούν τα έργα πνευματικής ιδιοκτησίας όσο και τους τρόπους πρόσβασης του κοινού σε αυτά.

Τα βιβλία δεν προωθούνται πια μόνο από τα ράφια των βιβλιοπωλείων αλλά και μέσω του διαδικτύου, ενώ για την μουσική πολλές είναι οι νόμιμες πλατφόρμες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Το ίδιο συμβαίνει και με την τηλεόραση, καθώς όλα τα κανάλια προσφέρουν το περιεχόμενό τους και διαδικτυακά. Ο κινηματογράφος και το θέατρο, επίσης,

προσπαθούν να προωθήσουν διαδικτυακές προβολές έργων, κάτι που ίσως τελικά αναπτυχθεί με πιο γοργούς ρυθμούς λόγω των νέων συνθηκών που διαμορφώθηκαν με την πανδημία του COVID-19 και την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων στην λειτουργία των χώρων αυτών.

Ωστόσο, ένα από τα πιο κρίσιμα ερωτήματα στο ζήτημα της προώθησης έργων πνευματικής ιδιοκτησίας διαδικτυακά αποτελεί η απόλαυσή τους από το κοινό μέσω νόμιμων πηγών, καθώς μέσα από αυτές αμείβονται τόσο οι δημιουργοί όσο και τα δεκάδες άτομα που συνέβαλαν στην δημιουργία και προώθηση του κάθε έργου. Πάνω σε αυτό το θέμα, έρευνες δείχνουν από την μία πλευρά την επιθυμία του Ευρωπαϊκού κοινού στην πρόσβαση σε έργα πνευματικής ιδιοκτησίας μέσα από νόμιμες πηγές (87%) και από την άλλη, υπενθυμίζουν ότι η ενημέρωση πρέπει να είναι συνεχής.

Σύμφωνα με μελέτη του 2016 από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας (EUIPO), στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου ένας στους δύο πολίτες γνωρίζουν νόμιμες πηγές πρόσβασης σε περιεχόμενο πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ, όπως είναι φυσικό, τα ποσοστά αυξάνονται μεταξύ των νέων ανθρώπων. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα για την συμπεριφορά των νέων απέναντι στη πνευματική ιδιοκτησία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 22% των νέων δεν γνωρίζουν αν είχαν πρόσβαση σε έργα πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω παράνομων πηγών. Το ως άνω ποσοστό διαφέρει από χώρα σε χώρα, με την Κύπρο και την Ελλάδα να βρίσκονται ψηλά στον σχετικό κατάλογο, με 30% και 28% αντίστοιχα, με το υψηλότερο ποσοστό να είναι αυτό της Ρουμανίας με 36%. Ταυτόχρονα, σε κάποιες περιπτώσεις, παράνομες διαδικτυακές πηγές προσφοράς έργων πνευματικής ιδιοκτησίας θεωρούνται από τους νέους νόμιμες απλώς επειδή είναι πολύ δημοφιλείς.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η ενημέρωση του κοινού για το ποιες είναι νόμιμες πηγές πρόσβασης έργων πνευματικής ιδιοκτησίας και με ποιους τρόπους μπορεί κάποιος να διακρίνει τις νόμιμες από τις μη νόμιμες είναι τεράστιας σημασίας. Μία από τις πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας, το Ideas Powered, έχει ως σκοπό τόσο την ευαισθητοποίηση γύρω από ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας όσο και την παροχή πληροφοριών για τις νόμιμες πηγές διαδικτυακά. Μία ακόμη προσπάθεια αποτελεί η πλατφόρμα AGORATECA, όπου ο κάτοικος κάθε χώρας της Ε.Ε. μπορεί να αναζητήσει πλατφόρμες με νόμιμο περιεχόμενο για κάθε είδος έργου πνευματικής  ιδιοκτησίας.

Ο σεβασμός της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι καθήκον όλων μας. Η πρόσβαση στα έργα μέσα από νόμιμες διαδικτυακές πηγές αποτελεί αναγνώριση της αξίας του έργου του κάθε δημιουργού και τον βοηθά να συνεχίσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα