Πρόταση ΓΓ ΑΚΕΛ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου

Την πρόταση του για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου παρέδωσε σήμερα γραπτώς ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, στον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη να αξιοποιήσει την πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ άμεσα.

Σε δηλώσεις του, μετά από συνάντηση που είχαν στη Βουλή,

ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι θα έχει μια πρώτη σύσκεψη με τα πολιτικά κόμματα -και όχι μόνο- την ερχόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι «είναι τα πρακτικά αποτελέσματα που έχουν σημασία πέραν της βασικής ιδέας».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής η πρόταση του ΑΚΕΛ είναι καλοδεχούμενη, αλλά είναι και μια πρόταση, την οποία θεωρεί ότι πρέπει να μπει σε προτεραιότητα.

«Είναι μια πρόταση και μια ανάγκη η οποία μπορεί να μας ενώσει, μπορεί να αποτελέσει ένα κοινό σκοπό, με κοινή δράση που να φέρει τα αποτελέσματα που χρειάζεται η Κύπρος σήμερα και χρειάζεται πολύ η Κύπρος του αύριο για να βρισκόμαστε στο αύριο και όχι στο παρελθόν», είπε.

Συνέχισε λέγοντας: «Αναλαμβάνω αυτή την ευθύνη για να αξιοποιήσω αυτή την πρωτοβουλία άμεσα. Θα έχουμε μια πρώτη σύσκεψη μεταξύ όλων των κομμάτων -και όχι μόνο- την ερχόμενη εβδομάδα. Είναι τα πρακτικά αποτελέσματα που έχουν σημασία πέραν της βασικής ιδέας και η βασική ιδέα δεν μπορεί να απορριφθεί από κανέναν. Θα κριθούμε, όμως, στη βάση των αποτελεσμάτων.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της κοινωνίας είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Κύπρο και είναι απαραίτητο ταυτόχρονα, γιατί πρόσθεσε, «δυστυχώς είμαστε στις τελευταίες θέσεις στις χώρες τις ΕΕ».

Ανέφερε πως «η υιοθέτηση αυτού του ψηφιακού μετασχηματισμού θα δώσει τεράστια ώθηση σε ολόκληρη την κοινωνία σε όλες τις πτυχές», για να σημειώσει ότι «θα πρέπει να καταβληθεί μια συλλογική προσπάθεια προς την κατεύθυνση της προώθησης αυτού του σημαντικού στόχου».

«Έχω απευθυνθεί με επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής. Θεωρώ ότι θεσμικά η Βουλή είναι ένα σώμα, με εξαιρετική βαρύτητα στην κυπριακή κοινωνία και τον έχω παρακαλέσει να αναλάβει τον συντονισμό μιας προσπάθειας των πολιτικών κομμάτων, έτσι ώστε να απευθυνθούμε από κοινού στην κυβέρνηση, για να ξεκινήσει μια προσπάθεια διαμόρφωσης ενός πλαισίου, στη βάση του οποίου θα υπάρξει προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού», είπε ο κ. Κυπριανού.

Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, γιατί όπως είπε «έχει αποδεχτεί να αναλάβει αυτό το ρόλο.

Επιπλέον, ανέφερε ότι έχουν ανταλλάξει κάποιες απόψεις για το πως αντιλαμβάνονται ότι θα λειτουργήσει η όλη προσπάθεια της Επιτροπής αυτής, η οποία θα συσταθεί της διακομματικής.

«Δεν είμαστε εμπειρογνώμονες εμείς για να επεξεργαστούμε μια πρόταση. Εμείς θα θέσουμε ένα πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα παρακαλέσουμε την κυβέρνηση ακριβώς να συστήσει μια Επιτροπή από εμπειρογνώμονες για το θέμα, έτσι ώστε να ετοιμαστεί το νομοθετικό πλαίσιο, να καθοριστούν οι στόχοι και ο τρόπος λειτουργίας ενός φορέας, που θα έχει την απόλυτη ευθύνη να προωθήσει το θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού στην κυπριακή κοινωνία», κατέληξε.

Πρόταση ΑΚΕΛ

Σύμφωνα με την πρόταση του ΑΚΕΛ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Κύπρου θα καταστήσει την Κύπρο πιο ανταγωνιστική και θα επέλθει αύξηση στο ΑΕΠ.

«Η Κύπρος οφείλει και μπορεί να αναλάβει άμεσα τις πρέπουσες πρωτοβουλίες, ώστε να αναβαθμίσει τη θέση της μέσα στον ευρωπαϊκό ψηφιακό χάρτη. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι κάτι του μέλλοντος, αλλά του παρόντος και δεν αποτελεί επιλογή, αλλά είναι ανάγκη επιβίωσης», αναφέρεται στην πρόταση.

Λαμβάνοντας υπόψη τους ρυθμούς εξάπλωσης των νέων ψηφιακών επιχειρηματικών μοντέλων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και γενικά η ψηφιακή οικονομία δεν είναι μόνο προϋπόθεση για βελτίωση της οικονομίας, αλλά όρος επιβίωσης, στον σημερινό έντονα ανταγωνιστικό κόσμο, συμπληρώνεται.

Όσον αφορά τα πλεονεκτήματα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, στην πρόταση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι ψηφιακές λύσεις μπορούν να απλοποιήσουν και συνάμα να αυξήσουν το επίπεδο ασφαλείας μιας χώρας, να βελτιώσουν την υποδομή της, και να παρέχουν στον απλό πολίτη ψηλότερο επίπεδο διαβίωσης, και κατ’ επέκταση να βελτιώσουν σημαντικά την οικονομία της.

Προστίθεται ακόμα ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες δίνουν σε επιχειρήσεις και οργανισμούς την ευκαιρία να διαμορφώνουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ευελιξία.

Για τους πολίτες, η ψηφιοποίηση υπόσχεται την απαραίτητη βελτίωση στην παροχή υπηρεσιών τόσο από το Δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς επίσης μια γενική βελτίωση στον όλο τρόπο ζωής, αγγίζοντας όλους τους τομείς της καθημερινότητας, σύμφωνα πάντα με την πρόταση του ΑΚΕΛ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα