Πρόταση νόμου για να ρυθμιστεί το θέμα της διαχείρισης πολυκατοικιών

Πρόταση νόμου, με την οποία ρυθμίζεται η διαχείριση των κοινόκτητων οικοδομών, κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, με στόχο να μπει ένα τέλος στα προβλήματα για ιδιοκτήτες και ένοικους σε πολυκατοικίες και συγκροτήματα κατοικιών.

Η πρόταση νόμου κατατέθηκε από τη βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου, τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, Μάριο Μαυρίδη και τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργο Γεωργίου,

οι οποίοι με την πρότασή τους θα επιχειρήσουν μέσω της νομοθετικής οδού να ρυθμίσουν τις στρεβλώσεις, που παρατηρούνται μέσα στις πολυκατοικίες, αλλά και στα συγκροτήματα κατοικιών, που αφορούν την ομαλή λειτουργία τους, αλλά και τη διαβίωση των ενοίκων τους.

Η εφαρμογή του νέου νόμου θα αφορά υφιστάμενες εγγεγραμμένες κοινόκτητες οικοδομές (πολυκατοικίες), αλλά και τις κοινόκτητες οικοδομές που δεν έχουν εγγραφεί ακόμα ως τέτοιες με βάση τις διατάξεις του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας Νόμου.

30 χιλιάδες κοινόκτητες οικοδομές, 200 χιλιάδες διαμερίσματα

Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, η οποία ξεκίνησε σήμερα τη συζήτηση, η  Πρόεδρος, Ελένη Μαύρου, είπε πως οι κοινόκτητες οικοδομές αφορούν τον μισό πληθυσμό της Κύπρου, αφού υπάρχουν γύρω στις 30 χιλιάδες κοινόκτητες οικοδομές, οι οποίες μεταφράζονται σε περίπου 200 χιλιάδες διαμερίσματα μονάδες.

«Το θέμα είναι πολύ ευρύ. Αφορά και στις ανέσεις των κατοίκων σε αυτές τις οικοδομές, αφορά και στην αισθητική των πόλεων μας, αφορά και στην ασφάλεια ανθρώπινων ζωών. Η προσπάθεια είναι το σύστημα να γίνει πιο αποτελεσματικό. Μιλάμε για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Κύπρου», είπε.

Ωστόσο, σημείωσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία για τις Διαχειριστικές Επιτροπές, αφού σήμερα δεν τηρείται μητρώο.

Όπως ανέφερε με την πρόταση νόμου θα είναι υποχρεωτική η εγγραφή των Διαχειριστικών Επιτροπών και θα υπάρχουν συγκεκριμένες πρόνοιες σε ό,τι αφορά την καταβολή των κοινοχρήστων.

Μάλιστα, σημείωσε, «προβλέπεται η δημιουργία πάγιου ταμείου, ώστε να είναι δυνατή και η περιοδική συντήρηση των πολυκατοικιών, ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα εγκαταλελειμμένων πολυκατοικιών που βλέπουμε σήμερα».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, είπε πως χρειάζεται ένα πλαίσιο διαχείρισης αυτών των οικοδομών, γιατί δημιουργούνται πολλά προβλήματα.

«Ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια σήμερα με τη στήριξη όλων των άλλων φορέων και ελπίζουμε να τελεσφορήσουμε σύντομα», ανέφερε.

Τι αλλάζει με την πρόταση νόμου

Ο κ. Μαυρίδης είπε πως «πολλές φορές δεν υπάρχουν σ’ αυτές τις οικοδομές Διαχειριστικές Επιτροπές, οι ένοικοι αρνούνται να συμμετέχουν, να πληρώσουν και δεν υπάρχει πλαίσιο εφαρμογής των αυτονόητων».

Συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει ένας Φορέας που να επιβλέπει αυτές τις Διαχειριστικές Επιτροπές, για να σημειώσει πως το νομοσχέδιο αυτό προτείνει τη δημιουργία ενός Φορέα, ο οποίος θα εγγράφει όλες αυτές τις Διαχειριστικές Επιτροπές δια νόμου, θα τις εποπτεύει ότι λειτουργούν σωστά, θα εισπράττει και θα μεριμνά για όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στις πολυκατοικίες.

Ανέφερε ακόμα ότι έχει ζητηθεί η στήριξη όλων των αρμόδιων φορέων, οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι θα βοηθήσουν, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, ανέφερε πως είναι μια πρόταση ολοκληρωμένη, που αποτελεί μια βάση για συζήτηση και επίλυση του διαχρονικού προβλήματος της διαχείρισης, κυρίως των πολυκατοικιών.

Είπε πως σήμερα επικρατεί είναι ένα χάος, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια ανενεργός νομοθεσία, που αποποιείται ο κάθε ένας να αναλάβει τις ευθύνες του, με αποτέλεσμα πολλές πολυκατοικίες να κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, λόγω αυτής της αδυναμίας της διαχείρισης από μέρους των ιδιοκτητών ή  ενοίκων.

Είπε πως το κόμμα του θα στηρίξει τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου και θα εργαστεί για να μπορέσουν να δημιουργήσουν μια νομοθεσία, με την οποία να εφαρμοστεί αλλά και να συμβάλει ακριβώς στην επίλυση όλων αυτών των ζητημάτων, που αφορούν τις κοινόκτητες οικοδομές.

Keywords
Τυχαία Θέματα