Πρόταση νόμου: Θεραπεία αντί φυλακή σε εξαρτημένα άτομα

Με πρόταση νόμου, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών θα αλλάξει τη σύνθεση της συμβουλευτικής επιτροπής - όπως αυτή ορίσθηκε στο νόμο για την νομοθεσία για θεραπεία των ουσιοεξαρτημένων ατόμων αντί για ποινή φυλάκισης - μετά τη διαπίστωση ότι ο νόμος μένει ανενεργός.

Η μη εφαρμογή του νόμου αποδίδεται στο ότι διαφωνίες μεταξύ των μελών της συμβουλευτικής επιτροπής (ψυχιάτρων και νοσηλευτών ψυχικής υγείας ) δεν κατέστησαν δυνατό να συνέλθει και να εξετάσει το όποιο αίτημα για να ετοιμάσει την έκθεση προς το Δικαστήριο, όπως προβλέπει ο νόμος, με αποτέλεσμα

ουσιοεξαρτημένα άτομα να μην μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το ευεργέτημα.

Μετά τη συζήτηση που διεξήχθη ενώπιον της Επιτροπής επί της πρότασης νόμου, ο Πρόεδρός της, Γιώργος Γεωργίου είπε πως με την πρόταση νόμου θα περιληφθεί διάταξη που θα διαλαμβάνει ότι δεν θα επιτρέπεται σε υπόδικο να κάνει χρήση του ευεργετήματος εάν κατηγορείται για εμπορία και διάθεση ναρκωτικών ή άλλων παράνομων ουσιών.

Θα μπορούσε να καταγραφεί σε ρεκόρ γκίνες αν υπήρχε τέτοιο, ανέφερε ο κ. Γεωργίου, προσθέτοντας ότι από το 2016 που ψηφίστηκε ο νόμος για θεραπεία αντί φυλάκιση, η συμβουλευτική επιτροπή ουδέποτε συνήλθε με αποτέλεσμα μια ουσιώδης διάταξη να θέτει το νόμο σε αχρησία.

Πρόσθεσε πως η Επιτροπή Νομικών ανέλαβε πρωτοβουλία και με πρόταση νόμου που στοχεύει να προωθήσει προς ψήφιση το συντομότερο δυνατό θα ρυθμίσει εκ νέου τη σύνθεση της συμβουλευτικής επιτροπής.

Εξήγησε ότι η σύνθεση της συμβουλευτικής επιτροπής όπως είναι στην υφιστάμενη νομοθεσία αποτελείται από εκπρόσωπο της νομικής υπηρεσίας, ψυχιάτρους και επαγγελματία υγείας. Πρόσθεσε πως η διάσταση απόψεων οδήγησε τη συμβουλευτική επιτροπή σε αχρησία.

Ο κ. Γεωργίου απαντώντας σε ερώτηση εξέφρασε την εκτίμηση ότι “αναμφίβολα ήταν πολλά τα αιτήματα επειδή είναι πολλοί οι χρήστες που βρέθηκαν ενώπιον των δικαστηρίων”.

Εξήγησε ακόμα ότι με βάση τη νομοθεσία πριν από την επιβολή ποινής, ο κατηγορούμενος έχει την ευχέρεια να ζητήσει την έκδοση διατάγματος για διαφορετική μεταχείριση αντί της φυλάκισης.

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε επίσης ότι μια ενδεχόμενη σύνθεση της συμβουλευτικής είναι να αποτελείται από 1 εκπρόσωπο της νομικής υπηρεσίας, 1 εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας και 1 εκπρόσωπο του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού είπε ότι το γεγονός ότι δεν λειτούργησε η συμβουλευτική επιτροπή είχε ως αποτέλεσμα πολίτες να μην μπορούν να απολάβουν το δικαίωμα.

Πρόσθεσε ότι με στόχο να καταστεί λειτουργική η συμβουλευτική επιτροπή και να εφαρμοστεί ο νόμος, η Επιτροπή Νομικών θα προωθήσει κατά προτεραιότητα την πρόταση νόμου, με στόχο να ψηφιστεί εντός Ιουνίου για να μπορέσει να λειτουργήσει ο νόμος.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο που συζητά η Επιτροπή Νομικών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οπως είπε ο κ. Γεωργίου, με το νομοσχέδιο θα συμπληρωθούν κενά στις ρυθμίσεις για οικονομικές κυρώσεις για την τρομοκρατία και συγκεκριμένα την υποχρέωση των αρμόδιων αρχών να δεσμεύουν περιουσιακά στοιχεία όσων περιλαμβάνονται στους καταλόγους για την τρομοκρατία.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δέσμευση κεφαλαίων, περιουσιακών στοιχείων και άλλων, που ανήκουν ή ελέγχονται από τα πρόσωπα, ομάδες ή οντότητες που περιλαμβάνονται στους σχετικούς καταλόγους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι η πρόνοια εισάγεται στη βάση σύστασης της πρωτοβουλίας Financial Action Task Force, η οποία αφορά στην εφαρμογή οικονομικών κυρώσεων σχετιζόμενων με την τρομοκρατία και τη χρηματοδότησή της και έρχεται να καλύψει το σχετικό κενό την εθνικής νομοθεσίας που εντοπίστηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής της κυπριακής Δημοκρατίας στην επιτροπή Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η προτεινόμενη νομοθεσία, μεταξύ άλλων, ποινικοποιεί την παράβαση οποιωνδήποτε διατάξεων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ην. Εθνών που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι προβλέπονται παράλληλα, ποινές για τα άτομα αυτά, οι οποίες φθάνουν μέχρι τα 8 χρόνια φυλάκιση ή €50. 000 πρόστιμο ή και τις δύο ποινές μαζί.

Προστίθεται επίσης, πρόνοια ώστε τα πρόσωπα που ασκούν χρηματοοικονομικές ή άλλες δραστηριότητες, δεσμεύουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία και οικονομικούς πόρους που ανήκουν ή ελέγχονται από πρόσωπο ή οντότητα που περιλαμβάνεται στους καταλόγους.

Το ίδιο ισχύει και για φυσικά ή νομικά πρόσωπα στα οποία περιέρχονται με οποιοδήποτε τρόπο στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία ή οικονομικοί πόροι και που γνωρίζουν ή έχουν εύλογη αιτία να πιστεύουν ότι ανήκουν ή ελέγχονται από πρόσωπο ή οντότητα που περιλαμβάνεται στους εν λόγω καταλόγους.

Οι κατάλογοι κατέχονται από τα δικηγορικά γραφεία, ώστε να αποφεύγονται οι συναλλαγές με ύποπτες εταιρίες.

Η Επιτροπή Νομικών, όπως είπε, θα τοποθετηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα