Διαψεύδει η κυβέρνηση την Κίπρις

Διαψεύδει η κυβέρνηση το δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Κίπρις περί πρότασης της Ε/κ πλευράς, τριών σταδίων, για το θέμα της ασφάλειας εγγυήσεων. Προεδρική πηγή με την οποία συνομίλησε το Sigma ανέφερε ότι η μόνη πρόταση που ισχύει είναι αυτή που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η οποία βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που προνοεί κατάργηση των εγγυήσεων, αποχώρηση του τουρκικού στρατού και σύσταση πολυεθνικής αστυνομικής δύναμης υπό το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και με βάση το Κεφάλαιο 7 του καταστατικού χάρτη του διεθνούς οργανισμού.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα της Κίπρις αναφέρεται σε πρόταση τριών σταδίων της ε/κ πλευράς στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι ανησυχίες των δύο πλευρών στο θέμα της ασφάλειας και γι’ αυτό προβλέπεται να γίνουν κάποια βήματα προκειμένου να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος. Οι πληροφορίες λένε ότι η ε/κ πλευρά δηλώνει πως μια χώρα-μέλος της ΕΕ δεν χρειάζεται τις εγγυήσεις κάποιας άλλης χώρας, όμως παράλληλα ενστερνίζεται την άποψη ότι και στις δύο κοινότητες υπάρχουν ανησυχίες λόγω των όσων συνέβησαν το 1963 και το 1974.

Αναφέρεται επίσης ότι το γεγονός πως οι δύο κοινότητες εδώ και 42 χρόνια ζουν χωριστά, ενδυναμώνει το αίσθημα της ανασφάλειας και γι’ αυτό έχει προταθεί η εφαρμογή κάποιων μέτρων σε μια μεταβατική περίοδο.

Σε πρώτο στάδιο, μετά από τη λύση του Κυπριακού, η Τουρκία, η Ελλάδα και η Κύπρος θα υπογράψουν μια συμφωνία ειρήνης, η οποία θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των τριών αυτών χωρών. Σε δεύτερο στάδιο, για τη μεταβατική περίοδο, στόχος θα είναι η παρουσία στο νησί ενός συντάγματος αποτελούμενου από 2.500 αστυνομικούς και στρατιωτικούς, οι οποίοι θα υπηρετούν με συγκεκριμένα καθήκοντα και κανονισμούς.

Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο προβλέπεται η αποδοχή μιας ισχυρής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ότι οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί στην Κύπρο, θα εφαρμοστεί.

Με αυτό θα αποφευχθεί η επανάληψη αυτού που συνέβη το 2004 όταν η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, άσκησε βέτο στο σχέδιο απόφασης για τη διασφάλιση της εφαρμογής του σχεδίου Ανάν. Επαναλαμβάνεται τέλος η σημασία που αποδίδει ο “τ/κ λαός” στο ότι μαζί με τη νέα δομή που θα δημιουργηθεί θα προσαρμοστεί και ένα νέο σύστημα ασφάλειας και εγγυήσεων, καθώς και την επιθυμία των Τ/κ για εγγυήσεις λόγω των εμπειριών που έζησαν στο παρελθόν.

Προσθέτει δε ότι οι ανεπίσημες επαφές Τουρκίας – Ελλάδας για το θέμα συνεχίζονται.

Με πληοροφορίες από ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα