«Πρωταθλητές» στις καταδίκες του ΕΔΑΔ Ρωσία,Τουρκία,Ρουμανία

Ρωσία, Τουρκία και Ρουμανία φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των χωρών με τις περισσότερες καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά τη χρονιά που πέρασε.

Ο αριθμός των αποφάσεων που λήφθηκαν αναφορικά με την Κύπρο για το 2015 ανέρχεται σε έξι, στις πέντε εκ των οποίων η Δημοκρατία καταδικάστηκε για τουλάχιστον μια παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση εργασιών για το 2015, που παρουσίασε την Πέμπτη ο Πρόεδρος του

ΕΔΑΔ Guido Raimondi, στο Στρασβούργο, η Ρωσία είναι στην πρώτη θέση με 109 καταδικαστικές αποφάσεις, η Τουρκία έρχεται δεύτερη με 79 αποφάσεις και η Ρουμανία καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 72.

Ακολουθούν η Ουκρανία με 50, η Ελλάδα με 43 και η Ουγγαρία με 42 αποφάσεις, κατά τις οποίες το δικαστήριο εντόπισε τουλάχιστον μια παραβίαση της Σύμβασης.

Συνολικά, το 2015 το δικαστήριο εξέδωσε αποφάσεις σε σχέση με 2.441 προσφυγές, σε σύγκριση με 2.388 κατά το 2014.

Σε σημαντικό αριθμό αιτήσεων έγινε ομαδοποίηση, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των τελικών αποφάσεων που εκδόθηκαν σε 823, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Όσον αφορά τις εκκρεμούσες υποθέσεις, κατά την 31 Δεκεμβρίου του 2015, η πλειοψηφία αφορούσε υποθέσεις εναντίον της Ουκρανίας σε ποσοστό 21,4% και ακολουθούσε η Ρωσία με 14,2%, η Τουρκία με 13% και η Ιταλία με 11,6%. Οι μισές από τις υποθέσεις που αναμένεται να εξεταστούν κατά προτεραιότητα αφορούν την Ουγγαρία και τη Ρωσία.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ενόψει της έναρξης του νέου δικαστικού έτους, ο Πρόεδρος Raimondi αναφέρθηκε στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το ΕΔΑΔ αναφορικά με τη διαχείριση του όγκου των αιτήσεων.

Ενώ η κατάσταση είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιητική, το έργο που απομένει είναι σημαντικό, είπε ο κ. Raimondi και ανέφερε ότι απαιτείται στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του δικαστηρίου αναφέρθηκε και στον αντίκτυπο της προσφυγικής κρίσης, λέγοντας ότι προς το παρόν, οι επιπτώσεις στο φόρτο του δικαστηρίου δεν είναι σημαντικές από ποσοτικής άποψης. Πρόσθεσε, όμως ότι τέθηκε σε ισχύ ένα σχέδιο δράσης για τη διαχείριση μιας πιθανής αύξησης στις αιτήσεις για λήψη ασφαλιστικών μέτρων.

Το 2015 υπήρξαν 24 τέτοιες αιτήσεις από μετανάστες που αρνούνταν να επιστρέψουν στην Ουγγαρία και έγιναν αποδεκτές οι 10. Πρόκειται για μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων, όπως Αφγανοί, Παλαιστίνιοι, Σύροι και άλλοι.

Άλλες δύο παρόμοιες υποθέσεις για λήψη ασφαλιστικών μέτρων κοινοποιήθηκαν το Σεπτέμβριο στην Αυστρία, η εκδίκαση των οποίων εκκρεμεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα