Προτεραιότητα στις επενδύσεις σε τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών

Η παγκόσμια οικονομία τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει πολλές μετατροπές με την ψηφιακή να είναι η πιο κυρίαρχη. Μάλιστα, η τεράστια σημασία της εν λόγω εξέλιξης αποδείχθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της αναγκαστικής αλλαγής του παραγωγικού και εμπορικού μοντέλου (π.χ. κατακόρυφη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και το κλείσιμο των καταστημάτων λιανικής πώλησης με φυσική παρουσία). Ως εκ τούτου,

η ανάπτυξη και εμπέδωση των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) είναι λοιπόν πια ζωτικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στις νέες πραγματικότητες και μόδες που δημιουργούνται λόγω και φαινομένων όπως η πανδημία.

Κατά την τελευταία προγραμματική περίοδο 2014-2020, η βελτίωση της πρόσβασης, χρήσης και ποιότητας των ΤΠΕ υπήρξε ένας από τους 11 θεματικούς στόχους της Πολιτικής Συνοχής. Στο πλαίσιο αυτό, διατέθηκαν περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια για επενδύσεις σε ΤΠΕ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), δίνοντας έμφαση:

στην επέκταση των ευρυζωνικών συνδέσεων και στην ανάπτυξη δικτύων υψηλών ταχυτήτων,στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών ΤΠΕ και του ηλεκτρονικού εμπορίου και στην ενίσχυση των εφαρμογών ΤΠΕ για ψηφιακή διακυβέρνηση, μάθηση, ένταξη, πολιτισμό και υγεία.

Οι πιο πάνω επενδύσεις ήταν τελικά καθοριστικές για την Ευρώπη των τελευταίων 18 μηνών όχι μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με την προετοιμασία της για την ψηφιακή εποχή αλλά και για τις νέες προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Μέσω των προγραμμάτων της Πολιτικής Συνοχής για την περίοδο 2014-2020, πάνω από 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά ανά την ΕΕ απέκτησαν πρόσβαση σε ευρυζωνική σύνδεση μέχρι το 2019, πάνω από 19.000 ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβαν υποστήριξη για τη μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Ενωμένης Ευρώπης έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας μέσω ΤΠΕ. Ταυτόχρονα, ανά την ΕΕ προωθήθηκαν συστήματα διαδικτυακής εκπαίδευσης καθώς και η ψηφιακή οικονομία, κοινωνία και διακυβέρνηση.

Με βάση τα παραπάνω, η ΕΕ κατάφερε ν’απαντήσει πειστικά σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση όπως αυτή διαμορφώθηκε την άνοιξη του 2020 και είχε τα εργαλεία για να μπορέσει να εφαρμόσει το ψηφιακό μετασχηματισμό στην πράξη, τότε που οι ανάγκες ήταν πιο κρίσιμες από ποτέ. Έτσι, όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα έγινε κατορθωτή η λειτουργία κρίσιμων τομέων της κοινωνίας ψηφιακά: διαδικτυακή μάθηση, εξ αποστάσεως διακυβέρνηση, υποστήριξη του έργου των υγειονομικών μέσω του ψηφιακού κόσμου κ.α. Ταυτόχρονα, εταιρείες που είχαν αξιοποιήσει την περίοδο μετασχηματισμού, κατάφεραν να προσαρμοστούν γρήγορα στις νέες πραγματικότητες με στροφή στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στην εξ αποστάσεως εργασία κτλ.

Χωρίς καμία αμφιβολία, η όλη στόχευση και προσπάθεια για την ψηφιακή μετάβαση των κρατών-μέλων της ΕΕ διαμορφώθηκε και πήρε σάρκα και οστά τότε που ο κορωνοϊός δεν υφίστατο ακόμα σαν λέξη. Η σημασία όμως όλης αυτής της προσπάθειας ήρθε να αποδειχτεί αδιαμφησβήτητα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα τη χρησιμότητα της Πολιτικής Συνοχής για τις ζωές όλων μας.

Μάθε περισσότερα εδώ

 

Διάβασε επίσης:

Δώσε δύναμη στη φωνή σου! Η γνώμη σου μετρά

Έρευνα καταδεικνύει τις πραγματικές καθημερινές ανάγκες των Κύπριων πολιτών

Πάρε μέρος στον διαγωνισμό φωτογραφίας «Η Ευρώπη μου!» που μόλις ξεκίνησε

Παράταση διαγωνισμού φωτογραφίας «Η Ευρώπη μου!»

Έχεις επισκεφτεί ένα από τα πιο κάτω μέρη; Τότε μπορείς να κερδίσεις ένα ταξίδι για δύο σε ένα ευρωπαϊκό προορισμό!

Καλοπαναγιώτης: Από την εγκατάλειψη, στην ανάπτυξη με χρηματοδότηση από την Πολιτική Συνοχής

Keywords
Τυχαία Θέματα