Πρώτη αυτοψία των ξένων ειδικών στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Τα 14 μέλη του κλιμακίου επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) αναμένεται να επισκεφθούν σήμερα, Πέμπτη τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια (Ζαπαρόζιε κατά τη ρωσική εκδοχή της), αν και παραμένει αδιευκρίνιστο ποιες ακριβώς ήταν οι «τεχνικές απαιτήσεις», που δεν είχαν εκπληρωθεί χθες και τελικά δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί η πρώτη αυτοψία των ξένων ειδικών στην μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση της Ευρώπης.

Η αποστολή διανυκτέρευσε στην ελεγχόμενη από τον ουκρανικό στρατό πόλη της Ζαπορίζια και από εκεί αναμένεται

να μετακινηθεί με αυτοκινητοπομπή προς τον πυρηνικό σταθμό, περνώντας στο έδαφος, που ελέγχεται από το ρωσικό στρατό. Κατά τον εκπρόσωπο της προσκείμενης στη Μόσχα τοπικής διοίκησης Βλαντίμιρ Ρόγκοφ ένα από τα προβλήματα στη μετακίνηση είναι και το γεγονός ότι «το Κίεβο δεν εφοδίασε την αποστολή με ειδικές άδειες διέλευσης, ώστε να μπορέσουν κατά προτεραιότητα και όχι περιμένοντας στην ουρά τα φυλάκια ελέγχου μεταξύ των δύο ζωνών ασφαλείας, της ουκρανικής και της ρωσικής».

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ η αντιπροσωπεία έχει επικεφαλής τον Αργεντινό Ραφαέλ Γκρόσι και τα μέλη της προέρχονται από άλλες εννέα χώρες: Αλβανία, Β.Μακεδονία, Γαλλία, Ιορδανία, Ιταλία, Κίνα, Λιθουανία, Μεξικό, Πολωνία, Σερβία. Μεταξύ των επιθεωρητών δεν υπάρχουν εκπρόσωποι των χωρών, που ερίζουν για την κυριαρχία στον σταθμό, ο οποίος βρίσκεται de facto από τις αρχές Μαρτίου υπό ρωσικό έλεγχο, αν και de jure πρόκειται για ουκρανικό σταθμό, όπως άλλωστε θέλησε να υπογραμμίσει και το κλιμάκιο του ΔΟΑΕ, επιλέγοντας να μεταβεί στην περιοχή μέσω του Κιέβου και υποχρεώνοντας τη ρωσική πλευρά να υποχωρήσει από την αρχική της απαίτηση να εγγυηθεί την ασφάλεια της αποστολής μόνο εάν αυτή μετακινηθεί μέσω των εδαφών, που ελέγχει ο ρωσικός στρατός.

Όπως αναφέρει το ΤΑΣΣ, αλλά και πολλά ρωσικά ΜΜΕ, που περιγράφουν με θετικούς τόνους την επιμονή του Ραφαέλ Γκρόσι να ηγηθεί και να πετύχει την πραγματοποίηση αυτής της αποστολής, σκοπός της θα είναι «να εκτιμηθούν οι ζημιές, που έχει υποστεί ο σταθμός, να προσδιορίσει την επάρκεια των συστημάτων ασφαλείας, καθώς και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού του, αλλά και να υιοθετήσει επείγοντα μέτρα για την κατοχύρωση εγγυήσεων ασφαλούς δραστηριότητάς του». Σύμφωνα με τον κ. Γκρόσι, πρόθεση του ΔΟΑΕ είναι να εγκατασταθεί στον σταθμό μόνιμο κλιμάκιο επιθεωρητών, το οποίο θα ενημερώνει τον Οργανισμό και τη διεθνή κοινότητα για την κατάσταση της κρίσιμης από πολλές απόψεις εγκατάστασης.

Οι τοπικές Αρχές της πόλης του Ενεργκοντάρ (Ενερχοντάρ στην ουκρανική εκδοχή του), εντός των ορίων της οποίας βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, κατήγγειλαν ότι τα χτυπήματα του ουκρανικού πυροβολικού εναντίον της ξεπέρασαν τα εκατό συνολικά μέσα σε ένα 24ωρο. Η ουκρανική πλευρά μέσω των αξιωματούχων της με τη σειρά τους καταγγέλλουν ότι τα χτυπήματα στον σταθμό προέρχονται από τον ρωσικό στρατό, ο οποίος διαψεύδει ότι επιτίθεται ο ίδιος και μάλιστα από τον Ιούλιο εναντίον της εγκατάστασης, που ελέγχει από τον Μάρτιο.

Όπως έγινε τη νύχτα γνωστό από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι», η ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ διένειμε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επιστολή, η οποία συμπεριλαμβάνει τις αποδείξεις, κατά τη Μόσχα, των πυρών των ουκρανικών στρατευμάτων κατά την 29η Αυγούστου. Στην επιστολή αναφέρεται και το χτύπημα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη στέγη του λεγόμενου ειδικού συγκροτήματος υπ’ αρ. 1, όπου φυλάσσεται το πυρηνικό καύσιμο του σταθμού, το οποίο έχει αμερικανική προέλευση, παρά το γεγονός ότι ο σταθμός είναι σοβιετικής κατασκευής. Και μόνο αυτό το γεγονός προκαλεί ανησυχίες σε Ρώσους επιστημονικούς σχολιαστές, οι οποίοι χαρακτηρίζουν πρωτοφανές το γεγονός ότι οβίδα του αμερικανικού πυροβόλου Μ777 προκάλεσε τη διάτρηση της στέγης του κτιρίου, σύμφωνα με το «ΡΙΑ-Νόβοστι».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα