Πρώτη γυναίκα Διευθύντρια ΕΒΕΑ: Μακρύς ο δρόμος για ισότιμη κατοχή θέσεων

Αναμφίβολα έχουμε μακρύ δρόμο να διανύσουμε, μέχρι την επίτευξη της ισότιμης κατοχής θέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Κύπρο, ανέφερε σε συνέντευξη της στο ΚΥΠΕ η Ελενα Μιχαηλίδη, Γραμματέας/Διευθύντρια του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ) εκφράζοντας ωστόσο αισιοδοξία στο θέμα της ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων.

Η κα. Μιχαηλίδη χαρακτήρισε «τιμητικό» τον πρόσφατο

διορισμό της στη θέση της Γραμματέας/Διευθύντριας του ΕΒΕΑ Αμμοχώστου, η πρώτη γυναίκα αλλά και νεαρότερο σε ηλικία άτομο που εργοδοτήθηκε ποτέ σε Επιμελητήριο στην Κύπρο. Πρόσθεσε πως «ο διορισμός μου είναι τιμητικός δεδομένου του ρόλου που διαδραματίζουν σήμερα τα τοπικά ΕΒΕ, στην προάσπιση των επιχειρηματικών συμφερόντων, στην ανάπτυξη της οικονομίας της πόλης και επαρχίας του κάθε Επιμελητηρίου και στην προαγωγή της Επιχειρηματικότητας με πολλαπλούς τρόπους».

Σε ερώτηση εάν εκτιμά ότι ενδεχομένως να αντιμετωπίσει προβλήματα με τους άνδρες συναδέλφους της, δεδομένου ο τομέας που θα κινείται είναι καθαρά ανδροκρατούμενος, η Ελενη Μιχαηλίδη απάντησε πως «αν και στην Κύπρο, αλλά και παγκοσμίως ευρύτερα παρατηρείται μια ποσοστιαία αύξηση στη γυναικεία αντιπροσώπευση με την πάροδο του χρόνου, αναμφίβολα έχουμε μακρύ δρόμο να διανύσουμε, μέχρι την επίτευξη της ισότιμης κατοχής θέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Σημείωσε πως «επειδή ο χαρακτήρας της κοινωνίας στην οποία ζούμε εξακολουθεί να είναι ο ίδιος με πριν πολλά χρόνια ως επί το πλείστον, αυτό προϋποθέτει ακόμα μεγαλύτερη καταβολή των όποιων προσπαθειών. Ωστόσο δε θεωρώ ότι θα αντιμετωπίσω προβλήματα από τους άνδρες συναδέλφους μου. Έτσι και αλλιώς, δε με αφήνει να έχω αντίθετη άποψη αυτό που έχω λάβει μέχρι στιγμής»».

Είμαι αισιόδοξη, συνέχισε «για την πρόοδο στο θέμα ίσης μεταχείρισης, σχετικά με τη γυναικεία αντιπροσώπευση. Αυτό αντικατοπτρίζεται και από το γεγονός ότι 6 εκ των 20 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ είναι γυναίκες – γεγονός που καθιστά και σ’ αυτό τον τομέα, το Επιμελητήριο πρωτοπόρο».

Ανέφερε επίσης ότι το ΕΒΕΑ «είναι το τοπικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Κύπρου που στο Διοικητικό Συμβούλιο του έχει τη μεγαλύτερη γυναικεία αντιπροσώπευση. Επιπρόσθετα είμαι αισιόδοξη, αφού, πέραν της αυξανόμενης γυναικείας αντιπροσώπευσης που σημειώνεται, βλέπω κάποιες θετικές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση».

Εξέφρασε ακόμα την εκτίμηση ότι το Επιμελητήριο, πίστεψε στις ικανότητες της και γι’ αυτό προχώρησε στην πρόσληψη της, προσθέτοντας πως «ένα άτομο πρέπει να είναι στη θέση που είναι λόγω των επαγγελματικών προσόντων του και της προσωπικότητας του, είτε αυτό είναι άντρας, είτε γυναίκα. Συνεπώς, θα πρέπει να εκτιμάται για αυτά που έχει να προσφέρει και όχι για το αν είναι άντρας ή γυναίκα και βεβαίως ανεξαρτήτως θρησκεύματος, πολιτικών πεποιθήσεων και άλλων. Ο δρόμος προς την καταξίωση επιτυγχάνεται με σκληρή δουλειά και ικανότητες και τίποτε άλλο» είπε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά την προώθηση των γυναικών στην Κύπρο σε ψηλές διοικητικές ή άλλες θέσεις σε Οργανισμούς και αλλού, η κα. Ζαχαριάδη είπε πως «πολλές  Κύπριες γυναίκες, που διέπρεψαν στο χώρο τους αλλά και γενικότερα αποτελούν από μόνες τους πηγή έμπνευσης, όπως είναι η Στέλλα Κακογιάννη - Σουλιώτη, η πρώτη γυναίκα Υπουργός της ανεξάρτητης τότε Κύπρου, που  ήταν και η πρώτη γυναίκα δικηγόρος. Ακόμα είναι και οι γυναίκες Υπουργοί που ακολούθησαν, έστω πολλά χρόνια αργότερα, μεταξύ των οποίων η Κλαίρη Αγγελίδου και η μακαριστή Ζέτα Αιμιλιανίδου».

Σημείωσε ακόμα ότι «η συνεχιζόμενη εξέλιξη και ανέλιξη θα πρέπει να είναι επιδίωξη κάθε ατόμου. Η ανέλιξη δεν μπορεί να έχει περιορισμούς, δεν έχει τελειωμό, αφού τα μόνα κριτήρια πρέπει να αποτελούν οι γνώσεις, εμπειρίες, δεξιότητες, ικανότητες, συνεχής μάθηση».

Συνεπώς κατέληξε «άνδρες και γυναίκες, παρά τις όποιες δυσκολίες ενδέχεται να υπάρχουν λόγω διάφορων παραγόντων, οφείλουν προς τον εαυτό τους, να επιδιώκουν πάντοτε ανέλιξη, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο».

Η κα. Μιχαηλίδη ερωτήθηκε κατά πόσον μετά τον πρόσφατο διορισμό της στη συγκεκριμένη θέση, θα συνεργαστεί με γυναικείες οργανώσεις σε χώρες της Ευρώπης προκειμένου να γνωστοποιήσει το ΕΒΕ Αμμοχώστου και κατ’ επέκταση την κατεχόμενη πόλη, αλλά και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους να προχωρήσουν σε άνοιγμα παραλιών στη περιοχή.

Νοιείται, απάντησε πως «πρέπει να τύχουν αξιοποίησης, όποιοι φορείς και οργανώσεις, είτε είναι γυναικείες οργανώσεις σε χώρες της Ευρώπης ή άλλοι, δύνανται να συμβάλουν στην αναγνωρισιμότητα του ΕΒΕ Αμμοχώστου και της Αμμοχώστου καθώς επίσης να γνωστοποιήσουν τις σημερινές απαράδεκτες ενέργειες του ψευδοκράτους».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως  «το ΕΒΕ Αμμοχώστου είναι ένα Επιμελητήριο άξιο της μέγιστης προβολής και προώθησης, αλλά και εκτίμησης, χάριν του γεγονότος ότι, παρά τις σημερινές αντιξοότητες, όχι απλά στέκεται στα πόδια του, αλλά αναπτύσσει μια δυναμική μεγάλης εμβέλειας. Και όταν λέμε αντιξοότητες, σίγουρα δεν εννοούμε απλά κάποια μικρά προβλήματα, αλλά πραγματικά προβλήματα, όπως είναι αυτό του ξεριζωμού» σημείωσε. 

Σαφέστατα, συνέχισε «αποτελεί στοιχείο προς αξιοποίηση η τεράστια προοπτική ανάπτυξης που παρουσιάζεται σήμερα για το Επιμελητήριο Αμμοχώστου. Ανάμεσα στα στοιχεία που δηλώνουν την προοπτική αυτή είναι και η πρόσφατη παραχώρηση γραφείου στον Πειραιά προς το ΕΒΕΑ από το αντίστοιχο ΕΒΕ Πειραιώς, στο πλαίσιο σύσφιξης και ενδυνάμωσης των σχέσεων των δύο Επιμελητηρίων, με την ευκαιρία των 50 χρόνων αδελφοποίησης τους».

Το γραφείο είπε η κα. Μιχαηλίδη «εγκαινιάστηκε στις 20 Ιουνίου 2022 και το ΕΒΕ Αμμοχώστου είναι το μοναδικό και το πρώτο στην ιστορία τοπικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Κύπρου με γραφεία στο εξωτερικό. Στόχος είναι η επέκταση, με αύξηση μελών και δράσεων και με όποιο άλλο τρόπο είναι αυτό εφικτό, με μοναδικό γνώμονα τη μεγιστοποίηση της στήριξης των επιχειρήσεων» είπε και σημείωσε πως «γυναίκες, άντρες, διευθυντές, τμηματάρχες, λειτουργοί, όλοι μαζί, συλλογικά και υπεύθυνα μπορούμε να πετύχουμε πολλά».

Keywords
Τυχαία Θέματα