Προτιμούμε από το φανατισμό το διάλογο, δηλώνει ο Κοτζιάς

Με τους καλύτερους οιωνούς έπεσε σήμερα η αυλαία της πρώτης Υπουργικής Διάσκεψης του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών. Με ενθουσιασμό και τους καλύτερους επαίνους για την ελληνική πρωτοβουλία, αλλά και τη συνδιοργάνωση της Κίνας, οι δέκα χώρες ανανέωσαν το ραντεβού της επόμενης συνάντησης σε ένα χρόνο, με τρεις από αυτές να προσφέρονται για την επόμενη διοργάνωση του, την οποία ανέλαβε τελικά η Βολιβία.

Θεσμοθέτηση του Φόρουμ, άνοιγμα σε νέα μέλη και παρατηρητές, πρόσκληση για συμμετοχή

της UNESCO και του ΟΗΕ, αλλά και άλλων διεθνών οργανισμών ανάλογα με το θέμα, καταγραφή των παρεμβάσεων σε βιβλίο και δημιουργία ενός δικτύου εμπειρογνωμόνων είναι τα επόμενα βήματα που συμφωνήθηκαν από κοινού στο δρόμο αυτού του νέου εργαλείου της πολυδιάστασης διεθνούς πολιτικής ήπιας ισχύος, στην οποία βασίστηκε η πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά αποσπώντας την καθολική συναίνεση των συμμετεχόντων.

Αυτή ήταν η εικόνα που παρουσιάστηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ζάππειο, με τη συμμετοχή υψηλών αξιωματούχων -στην πλειοψηφία τους υπουργών Εξωτερικών- των 10 συμμετεχόντων κρατών που αντιπροσωπεύουν αρχαίους πολιτισμούς.

Ο κ. Κοτζιάς εμφανώς ικανοποιημένος από την επιτυχία της πρωτοβουλίας του χαρακτήρισε «ιστορική» τη Διάσκεψη του Φόρουμ και τη συνάντηση των Αθηνών. «Προτιμούμε από το φανατισμό, το διάλογο, προτιμούμε τον εκπολιτισμό από τρομοκρατικές ενέργειες. Προτιμούμε να ανασύρουμε τη σοφία των λαών μας μέσα από το παρελθόν και να σφραγίσουμε το μέλλον» είπε. Και πρόσθεσε: «Ο πολιτισμός για εμάς είναι και ήπια ισχύς και οικονομικός παράγοντας, και είναι αυτό που εκπολιτίζει, εξανθρωπίζει τον άνθρωπο και δίνει τη δυνατότητα να λέμε το ανείπωτο με τρόπο που να φεύγουν οι φόβοι και οι ανασφάλειες».

«Καταλήξαμε», είπε, «ότι μπορούμε και πρέπει να συνεχίσουμε τη συνεργασία για τη διάδοση των αξιών ενός φιλειρηνικού πολιτισμού και συμφωνήσαμε τους επόμενους δύο μήνες να υπάρξει σειρά από σχεδιασμούς, projects».

Τέλος, εξέφρασε τη συγκίνηση του: «Θέλω να σας πω ότι είμαι ξεχωριστά συγκινημένος και ικανοποιημένος για ένα στόχο που είχα θέσει στα βιβλία μου εδώ και διψήφιο αριθμό χρόνων, για ένα στόχο που είχαμε διατυπώσει μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τη συγκρότηση αυτού του φόρουμ». «Χάρη στη βοήθεια όλων και ιδιαίτερα της κινέζικης πλευράς, δυο παράλληλοι, μεγάλοι πολιτισμοί, με τη σύμφωνη εξαρχής γνώμη της Αιγύπτου και της Ιταλίας, με τη χαρά των φίλων μας από τη Λατινική Αμερική και με το μεγαλείο του αραβικού πολιτισμού και των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν εκεί και αποδέχτηκαν με χαμόγελο όλοι πριν από 1,5 με 2 χρόνια την πρότασή μας, σήμερα αυτή αποκρυσταλλώνεται και θα πάρουμε σειρά πρακτικών μέτρων».

«Η σημερινή μας συνάντηση είναι η απαρχή μίας σημαντικής προσπάθειας, που μέσα από γόνιμες συζητήσεις οδήγησαν στη συναίνεση», τόνισε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι εκφράζοντας την αμέριστη υποστήριξη της χώρας του στην ελληνική πρωτοβουλία.

Επισήμανε ότι αυτή η προσπάθεια βασίζεται σε τρεις λέξεις-κλειδιά: την ειρήνη, την ανοχή του άλλου και τη συνεργασία. «Εκτιμούμε πολύ την ειρήνη και έχουμε κοινή ευθύνη στην προάσπισή της» είπε, σημειώνοντας ότι όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται με ειρηνικά μέσα. Πρόσθεσε ότι η διαφορετικότητα έχει συμβάλει στην πρόοδο των πολιτισμών, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κυριαρχία σε πολιτισμούς, όλοι είμαστε επί ίσοις όροις, με την ίδια αξία και θα πρέπει να έχουμε κοινό μέλημα την κοινή ανάπτυξη και ευημερία όλων. «Πιστεύω ότι έτσι οι 10 πολιτισμοί θα συμβάλουν στο μέλλον όλων μας» είπε.

Ο κ. Γι έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, δηλώντας ότι έχει συγκινηθεί από τις σκληρές προσπάθειες και την αφοσίωσή του για τη δημιουργία του Φόρουμ, με την ενεργό υποστήριξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Το Φόρουμ, όπως κατέληξε, «θα ενισχύεται διαρκώς και θα αναγνωριστεί διεθνώς».

Ένα θερμό ευχαριστώ εξέφρασε και ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι προς τον κ. Κοτζιά για την τιμή που έγινε στην Αίγυπτο να συμμετάσχει στο Φόρουμ, το οποίο, όπως είπε, αναβιώνει την ιστορία και τις πανανθρώπινες αξίες και αρχές που πρέπει να είναι πηγή έμπνευσης και καθοδήγησης για το μέλλον.

«Η Αίγυπτος του σήμερα» είπε «είναι προέκταση του παρελθόντος προς το μέλλον που βασίζεται στην ειρηνική συμβίωση για την αντιμετώπιση της ένοπλης σύγκρουσης και την πρόοδο για τους λαούς και τη διεθνή ειρήνη. Προσβλέπουμε σε μία αποτελεσματική συμβολή και αυτές οι προσπάθειες να αποδώσουν καρπούς προς όφελος της ανθρωπότητας» κατέληξε ο κ. Σούκρι.

«Η διεθνής κοινότητα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τη συνεισφορά της σοφίας από όλους τους πολιτισμούς» τόνισε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαφάντ Ζαρίφ εκφράζοντας και αυτός την ευγνωμοσύνη του για την ελληνική φιλοξενία και πρωτοβουλία. Τώρα που ο κόσμος μας υποφέρει από εξτρεμισμούς, χρειαζόμαστε τα μαθήματα των αρχαίων πολιτισμών, είπε διατυπώνοντας την πεποίθηση ότι «αυτή η ιδέα έχει πολλά να προσφέρει στον κόσμο».

Ως ένα εξαιρετικά σημαντικό πρώτο βήμα, όσο κι αν είναι μακρύς ο δρόμος, χαρακτήρισε το Φόρουμ ο Ιρακινός ΥΠΕΞ, Ιμπραήμ Αλ Τζααφάρι, προτείνοντας να διεξάγεται αυτό σε ετήσια βάση, και εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να φιλοξενήσει μία από τις επόμενες διασκέψεις. «Ευελπιστούμε σε μία συνεχή επικοινωνία που να αντανακλά τις αρχές του πολιτισμού, αφού η κουλτούρα των διακρίσεων και του αποκλεισμού έχει κοστίσει πολλά στον κόσμο». Αναφερόμενος στην υπάρχουσα μισαλλοδοξία, τόνισε ότι πρέπει να καλλιεργηθεί κουλτούρα αγάπης και κατανόησης, αρμονίας και προσέγγισης και όχι σύγκρουσης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο Ισλαμικό Κράτος τονίζοντας ότι στοχοποιεί τον ίδιο τον άνθρωπο, τη σκέψη του, καταστρέφοντας τα μνημεία του πολιτισμού, και σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι η χώρα του στηρίζει σθεναρά το βήμα αυτού του Φόρουμ, με την ελπίδα να εδραιωθεί και να εξαπλωθεί.

Με τον ίδιο ενθουσιασμό τοποθετήθηκαν και οι δύο αξιωματούχοι της Λατινικής Αμερικής, η Βολιβιανή υφυπουργός Εξωτερικών Γουαδαλούπε Παλομέκε Ντέλα Κρούς και ο υπουργός Πολιτισμού του Περού, Σαλβαδόρ Αλεχάνδρο Ντελ Σολάρ, για την στήριξη των επόμενων βημάτων του Φόρουμ, το οποίο θα δώσει, όπως ειπώθηκε, «ένα πολύ σημαντικό μέλλον στο παρελθόν μας».

Η Βολιβία μάλιστα προσφέρθηκε και θα είναι η έδρα της 2ης υπουργικής Διάσκεψης του Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί το 2018, «με σθεναρή τη βούληση να δοθεί συνέχεια στην εξέχουσα πρωτοβουλία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα