Προβάδισμα υπέρ του Βrexit δείχνει δημοσκόπηση του Times

Προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων λαμβάνει η πρόθεση παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ έναντι του Brexit, σύμφωνα με τη νεότερη δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Times.

Το 44% των ερωτηθέντων θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής και το 40% υπέρ της εξόδου από την Ένωση. Το 12% των ψηφοφόρων δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν ακόμα τι θα ψήφιζαν και το 3% ότι δε θα ψηφίσουν. Αν εξαιρεθούν οι αναποφάσιστοι και όσοι δεν ψηφίσουν, τα

ποσοστά διαμορφώνονται στο 52% έναντι 48% υπέρ της παραμονής.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov με ελαφρώς τροποποιημένη μεθοδολογία. Αν η αλλαγή δεν είχε γίνει, το προβάδισμα υπέρ της παραμονής θα ήταν τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Η προηγούμενη δημοσκόπηση της YouGov για τους Times προ δέκα ημερών έδινε προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων στην παραμονή στην ΕΕ, ενώ στα τέλη του μήνα η διαφορά βρισκόταν μόλις στο 1%.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν δημοσιοποιηθεί δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν με διάφορες μεθόδους μέτρησης και έχουν δώσει από προβάδισμα 15 ή οκτώ μονάδων υπέρ της παραμονής στην ΕΕ έως και προβάδισμα τεσσάρων μονάδων στο Brexit.

Από την ποιοτική ανάλυση της νέας δημοσκόπησης προκύπτει ότι οι ψηφοφόροι των Συντηρητικών του Πρωθυπουργού Κάμερον είναι μοιρασμένοι ακριβώς στη μέση (50%-50%), ενώ το 77% των υποστηρικτών των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν και το 64% των Φιλελεύθερων Δημοκρατών θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Αντίθετα, μόνο το 3% των οπαδών του UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ τάσσονται εναντίον της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Επίσης, οι γυναίκες είναι ελαφρώς πιο πιθανό να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής από τους άντρες. Όσοι ψηφοφόροι έχουν επαγγελματική κατάρτιση και άλλα μέλη της μεσαίας τάξης τάσσονται στην πλειοψηφία τους υπέρ της παραμονής, σε ποσοστό 60%, ενώ τα μέλη της εργατικής τάξης και οι άνεργοι υποστηρίζουν την παραμονή σε ποσοστό μόνο 41%.

Η δημοσκόπηση δημοσιεύεται εν μέσω όλο και πιο έντονης δημόσιας αντιδικίας μεταξύ στελεχών του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος που βρίσκονται στα αντίπαλα στρατόπεδα του δημοψηφίσματος.

Αντιδρώντας στο σχόλιο του Μπόρις Τζόνσον ότι επιδίωξη της ΕΕ είναι η δημιουργία ενός «υπερ-κράτους», όπως επεδίωκαν ο Ναπολέων και ο Χίτλερ, ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Λόρδο Χέσελταϊν είπε ότι ο τέως δήμαρχος Λονδίνου χάνει την πολιτική του κρίση και προβαίνει σε «εξωφρενικές» δηλώσεις.

Άλλα στελέχη του κόμματος κατηγόρησαν τον κ. Τζόνσον ότι κάνει δηλώσεις σε κατάσταση απόγνωσης, ενώ ερωτηθείς για το κατά πόσο ο εκκεντρικός πολιτικός θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία των Τόρις, ο Λόρδος Χέσελταϊν απάντησε πως θα του προκαλούσε «μεγάλη έκπληξη».

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα