Προβλέψεις ΑΝΑΔ για 1.000 κενές θέσεις εργασίας τεχνητών τον χρόνο

Τεράστιες είναι οι ανάγκες σε τεχνίτες στην κατασκευαστική βιομηχανία στην Κύπρο, αφού οι κενές θέσεις εργασίας τεχνητών, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΑΝΑΔ, για την δεκαετία 2022 – 2032 ξεπερνούν τις 1.000 κάθε χρόνο.

Το ζήτημα αυτό σε συνδυασμό με την πολιτική απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικού και τα προγράμματα κατάρτισης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης ολοκλήρωσης του έργου Erasmus

Mitrust, για την εφαρμογή καινοτόμων «ψηφιακών εργαλείων κατάρτισης μεταναστών στις κατασκευές».

H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, στο Μέγαρο της ΠΟΒΕΚ, με τη συμμετοχή ενδιαφερομένων φορέων, συνδέσμων και πολιτών. Την οργάνωσαν η ΠΟΒΕΚ και η Opinion &Action που είναι ο κυπριακός φορέας στο ευρωπαϊκό εταιρικό σχήμα Erasmus “Mitrust”.

Ο λειτουργός ΑΝΑΔ στην Διεύθυνση Έρευνας και Προγραμματισμού, Στέλιος Μυτίδης, παρουσίασε τις προβλέψεις αναγκών απασχόλησης στην Κύπρο για τη δεκαετία 2022 - 2032 στον τομέα των κατασκευών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τη δεκαετία 2022 – 2032 θα χρειαστούν περίπου 850 εργαζόμενοι, για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς και της οικοδομικής ανάπτυξης και για να αντικαταστήσουν όσους συνταξιοδοτούνται ή αποχωρούν για λόγους υγείας ή άλλους λόγους.

Η μελέτη της ΑΝΑΔ καταδεικνύει ότι στα επαγγέλματα τεχνιτών, χειριστών μηχανημάτων και εργατών θα χρειαστούν κάθε χρόνο περίπου 179 οικοδόμοι κατοικιών, 104 ηλεκτρολόγοι κτηρίων, 77 πελεκάνοι και ξυλουργοί, 71 τεχνίτες σκυροδέματος, καλουψιήδες και σιδεροσυνδέτες, 70 εργάτες οικοδομών, 51 ελαιοχρωματιστές κτηρίων και 49 υδραυλικοί και εγκαταστάτες σωληνώσεων.

Επίσης, αναφέρει ότι  στα επαγγέλματα τεχνιτών, χειριστών μηχανημάτων και εργατών θα χρειαστούν κάθε χρόνο περίπου 42 χειριστές χωματουργικών μηχανημάτων, 36 συγκολλητές και κόπτες μετάλλου, 19 μηχανικοί και εγκαταστάτες ηλεκτρονικού εξοπλισμού, μηχανών και συσκευών, 19 μηχανικοί κλιματιστικών και ψυκτικών εγκαταστάσεων, 15 γυψοτεχνίτες και σοβατζήδες και 11 χειριστές μηχανημάτων παραγωγής σκυροδέματος και προϊόντων από τσιμέντο.

Ο κ. Μυτίδης είπε πως οι πλείστες θέσεις εργασίας στα τεχνικά επαγγέλματα κρίνεται αδύνατο να καλυφθούν από εγχώριο εργατικό δυναμικό, για να σημειώσει ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το πρόγραμμα Erasmus Mitrust, τα αποτελέσματα του οποίου παρουσίασε ο εκπαιδευτής επαγγελματικής κατάρτισης, Στέλιος Πιερίδης.

Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε, τα αποτελέσματα βρίσκονται σε μια Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Μάθησης, που απευθύνεται σε ξένο εργατικό δυναμικό, το οποίο θέλει να απασχοληθεί στην κατασκευαστική βιομηχανία, αλλά και στους εργοδότες τους, προκειμένου να αποκτήσουν τις πιο βασικές οριζόντιες δεξιότητες και την γνώση ορολογιών και εργαλείων στα εργοτάξια.

Εκ μέρους της ΠΟΒΕΚ, την εκδήλωση χαιρέτισε ο Ευέλθων Ιακωβίδης, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία αξιοποίησης των καλών πρακτικών που προσφέρουν τα προγράμματα Erasmus και της εμπειρίας που μεταφέρεται από χώρες όπως η Γερμανία, που διαθέτουν προηγμένα συστήματα επαγγελματικής κατάρτισης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα