Προβλέψεις Κεντρικής:Συνέχιση ανάκαμψης κυπριακής οικονομίας

Συνέχιση της ανάκαμψης της οικονομίας, προβλέπει η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη σε ό,τι αφορά το 2017, ενώ σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, προβλέπει ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω οι προσπάθειες για ακόμα πιο ισχυρή ενδυνάμωσή του.

«Αν και σημαντικά προβλήματα παραμένουν, όπως το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (49%), το υψηλό δημόσιο χρέος (109,6%) και η ανεργία (12,1%), οι προοπτικές είναι ενθαρρυντικές τόσο για τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος βρίσκεται τώρα σε πολύ υγιέστερη βάση, όσο και για τη δημοσιονομική κατάσταση,

η οποία υποστηρίζεται, επίσης, από την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη συνεχή μείωση της ανεργίας», δήλωσε η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, στo πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού.

Η κυρία Γιωρκάτζη παρέθεσε στοιχεία για το 2016 για να υποστηρίξει ότι η ανάκαμψη της Οικονομίας βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία δύο χρόνια.
«Δεδομένης και της πρόσφατης δημοσιοποίησης της προκαταρκτικής εκτίμησης για το τρίτο τρίμηνο του 2016 για αύξηση 2,9%, και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εξαιρετικές επιδόσεις του τουρισμού, που συνεχίζουν και κατά το τέταρτο τρίμηνο, αναμένεται ότι στον επόμενο γύρο των προβλέψεων της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου τον Δεκέμβριο του 2016, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για το 2016 θα αναθεωρηθεί ελαφρώς προς τα πάνω.

Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται περίπου στα ίδια επίπεδα το 2017 και 2018, αντανακλώντας κυρίως την ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και σε μικρότερο βαθμό τις καθαρές εξαγωγές. Ο δυναμισμός της οικονομίας προβλέπεται να ενισχυθεί περαιτέρω, επωφελούμενος από τις βελτιώσεις στην ανταγωνιστικότητα που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια», τόνισε η κυρία Γιωρκάτζη, για να προσθέσει ότι στο μέτωπο των τιμών, ο πληθωρισμός είναι αρνητικός για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Η Διοικητής προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να επανέρχεται σε θετικά επίπεδα το 2017, λόγω κυρίως της ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας, μιας μικρής αναμενόμενης αύξησης των μισθών και των εξελίξεων σε εξωγενείς παράγοντες, όπως οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες, με βάση τις υποθέσεις εργασίας των προβλέψεων, αναμένεται να αυξηθούν.

«Ο Προϋπολογισμός του 2017 είναι ο πρώτος που ετοιμάζεται μετά την έξοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής τον περασμένο Μάρτιο. Οι μακροοικονομικές προβλέψεις που περιλήφθηκαν θεωρούνται συνετές τόσο για το 2016, λαμβανομένων υπ’ όψιν των διαθέσιμων στοιχείων, όσο και για τα μεταγενέστερα έτη, ιδιαίτερα εάν ληφθούν υπ’ όψιν οι σημαντικές επενδύσεις τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, που αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά στο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Η πορεία του δημοσιονομικού ισοζυγίου προβλέπεται να παρουσιάσει συνεχιζόμενη βελτίωση από -0,3% το 2016 στο 0,7% το 2019, ενώ το πρωτογενές ισοζύγιο (δημοσιονομικό ισοζύγιο εξαιρουμένης της καταβολής τόκων) επίσης καταγράφει βελτίωση και σχετίζεται με μεγαλύτερα πλεονάσματα από 2,3% το 2016 σε 3,4% το 2019.

Στα θετικά καταγράφεται και το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου του οικονομικού προγράμματος, η Κυπριακή Δημοκρατία πέτυχε σημαντική δημοσιονομική διόρθωση. Ειδικότερα, τα δημοσιονομικά αποτελέσματα που επιτυγχάνονταν σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος, καταδεικνύουν τη δέσμευση προς τη διαμόρφωση και εκτέλεση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής. Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, αυτό φαίνεται να κορυφώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ γύρω στο 109% το 2015 και εντεύθεν να αποκλιμακώνεται φθάνοντας το 96% του ΑΕΠ το 2019. Σε περίπτωση που συμπεριληφθούν ορισμένα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα, το δημόσιο χρέος θα αποκλιμακωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό», διευκρίνισε η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η κυρία Γιωρκάτζη δήλωσε ότι έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν επιτυχώς στις αυστηρότερες εποπτικές οδηγίες και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων τριών κυρίως χρόνων, διορθώνοντας θεμελιώδεις αδυναμίες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, γεγονός που αποτέλεσε κλειδί για τη σημαντική βελτίωση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης προς τον τομέα.

«Ο καλύτερος δρόμος για την αντιμετώπιση των δύο βασικών προβλημάτων της οικονομίας, αυτό της ανεργίας και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι οι δομικές μεταρρυθμίσεις και η ανάπτυξη, μέσω περισσότερων επενδύσεων», υπέδειξε η Διοικητής της ΚΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα