Προβλέψεις των κολοσσών ενέργειας για 2023 και οι προοπτικές της Αν. Μεσογείου

 Η Exxon Mobil πραγματοποίησε κέρδη 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, τον μεγαλύτερο της τζίρο έκτοτε. . Η Chevron κέρδισε 36 δισεκατομμύρια δολάρια, επίσης ρεκόρ εταιρείας. Αλλά μετά από ένα πλούσιο 2022, οι προοπτικές για αυτές τις εταιρείες και άλλους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι θολές, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των New York Times.

Επωφελήθηκαν για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους από τις υψηλότερες τιμές για όλα σχεδόν τα καύσιμα, καθώς η συνεχιζόμενη ανάκαμψη από την επιβράδυνση της πανδημίας αύξησε τη ζήτηση και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία  περιόρισε  τις προμήθειες. Το τοπίο φαίνεται ήδη διαφορετικό.

Τα κέρδη τέταρτου τριμήνου της Exxon ύψους 12,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και ήταν ισχυρά, μειώθηκαν απότομα από τα 19,7 δισεκατομμύρια δολάρια που κέρδισε το τρίτο τρίμηνο. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει σε επίπεδο πάνω από το ένα τρίτο χαμηλότερο από το υψηλότερο επίπεδο λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο και οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πέσει κατά 70% από τα υψηλά τους τον Αύγουστο, κυρίως λόγω ενός ασυνήθιστα ζεστού χειμώνα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει το 2023», είπε ο Mike Wirth, διευθύνων σύμβουλος της Chevron, σε αναλυτές την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η αβεβαιότητα απαιτεί «επιχειρησιακή πειθαρχία».

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ έχει προβλέψει ότι οι τιμές για το αργό πετρέλαιο Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, θα είναι κατά μέσο όρο 83 δολάρια το βαρέλι φέτος — ιστορικά υψηλές, αλλά 18 τοις εκατό κάτω από τα επίπεδα του 2022. Τα περιθώρια διύλισης βενζίνης θα μειωθούν κατά σχεδόν 30 τοις εκατό φέτος, προβλέπει το αμερικανικό υπουργείο, οδηγώντας σε μια εθνική μέση τιμή της κανονικής βενζίνης 3,30 $ το γαλόνι, περισσότερο από ένα δολάριο κάτω από τις τιμές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις αρχές του 2022. Το υπουργείο αναμένει επίσης Οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένονται κατά μέσο όρο κατά 25 τοις εκατό χαμηλότερες από πέρυσι.

Ενώ οι χαμηλότερες τιμές είναι μια άνεση για τους καταναλωτές, επιβαρύνουν τα αποτελέσματα των εταιρειών.

Προβλέψεις για 2023

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένουν ένα κερδοφόρο 2023, αλλά τα έσοδα και τα κέρδη θα πρέπει να μειωθούν κάτω από αυτά του 2022. Και ενώ ακόμη γιορτάζουν τα κέρδη τους, τα στελέχη προειδοποιούν ότι η επιχείρηση πετρελαίου υπόκειται σε απότομες διακυμάνσεις στην προσφορά και τη ζήτηση.

Έτσι, οι εταιρείες έχουν υποσχεθεί στους επενδυτές να μην επαναλάβουν το προηγούμενο λάθος των γεωτρήσεων τόσο πολύ ώστε οι τιμές να καταρρεύσουν. Ήταν διστακτικοί να κινηθούν επιθετικά για να επεκτείνουν την παραγωγή —όπως τους παρότρυνε ο Πρόεδρος Μπάιντεν να κάνουν όταν οι προμήθειες κόπηκαν— ή να λάβουν ουσιαστικά βήματα για την οικοδόμηση κερδοφορίας γύρω από καθαρότερα καύσιμα. Αυτός ο περιορισμός θα μπορούσε να σημαίνει αυστηρότερες αγορές και υψηλότερες τιμές εκτός εάν υπάρξει σοβαρή ύφεση.

Αντίθετα, τα στελέχη δήλωσαν ότι δεσμεύτηκαν να επιστρέψουν τα πλεονάζοντα μετρητά στους μετόχους αυξάνοντας τα μερίσματα και αγοράζοντας μετοχές. Η Chevron ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επαναγοράς 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα. Η Exxon ανακοίνωσε το δικό της σχέδιο επαναγοράς 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Δεκέμβριο.

Ενώ οι επικριτές συχνά κατηγορούν τη βιομηχανία πετρελαίου για κερδοσκοπία όταν οι τιμές είναι υψηλές, στελέχη λένε ότι οι εταιρείες τους είναι επιρρεπείς σε κύκλους. Οι τιμές των μετοχών τους έχουν εκτοξευθεί τον τελευταίο χρόνο μετά από μια δεκαετία χαμηλών επιδόσεων σχεδόν σε όλους τους άλλους κλάδους. Μόλις πριν από δύο χρόνια, η Exxon ανέφερε ετήσια απώλεια καθώς η ζήτηση κατέρρευσε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι μεταβλητές που καθορίζουν την κερδοφορία

Οι μεταβλητές που θα καθορίσουν την κερδοφορία των εταιρειών πετρελαίου φέτος είναι σε μεγάλο βαθμό εκτός ελέγχου - τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να επεκταθεί ή όχι. Μια ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη θα μπορούσε να είναι βαθιά ή να αποφευχθεί πλήρως. Οι τιμές των καυσίμων και γενικά ο πληθωρισμός θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη των γεγονότων.

Παρά τον πόλεμο, η οικονομία της Ευρώπης τους τελευταίους μήνες ήταν ισχυρότερη από το αναμενόμενο, σε μεγάλο βαθμό επειδή ο ήπιος χειμώνας κράτησε τη ζήτηση και τις τιμές φυσικού αερίου υπό έλεγχο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει προβλέψει ότι η ζήτηση πετρελαίου φέτος θα αυξηθεί μέτρια, κατά σχεδόν δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 101,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Αυτό μπορεί να στηρίξει τα κέρδη της εταιρείας πετρελαίου.

Καθώς οι περιορισμοί της πανδημίας έχουν χαλαρώσει, η αύξηση των αεροπορικών ταξιδιών έχει προσθέσει στη ζήτηση των διυλιστηρίων για καύσιμα αεροσκαφών. Η ικανότητα των πετρελαϊκών εταιρειών να παρέχουν καύσιμα σε λογικές τιμές θα μπορούσε να παραταθεί, ειδικά επειδή ήταν προσεκτικές όσον αφορά την αύξηση της παραγωγής.

Άρση lockdown Κίνα

Και με την άρση των lockdown στην Κίνα, η οικονομία της θα πρέπει να αναπτυχθεί ταχύτερα και η ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα πρέπει να αυξηθεί, εάν η χώρα μπορέσει να ξεπεράσει ένα νέο κύμα ιού. Όμως, η εικόνα παραμένει ασυγκίνητη. Οι κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου παραμένουν χαμηλές προς το παρόν και τα κινεζικά διυλιστήρια ετοιμάζονται για ανάκαμψη παράγοντας περισσότερα καύσιμα για εγχώρια κατανάλωση και εξαγωγή.

Ένας άλλος μπαλαντέρ είναι η Ρωσία.

Με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ρωσικές προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου ενδέχεται να περιοριστούν από τη χαμηλότερη παραγωγή λόγω των δυτικών κυρώσεων και της έλλειψης ξένων επενδύσεων. Πριν από τον πόλεμο, η Ρωσία παρήγαγε ένα στα 10 βαρέλια πετρελαίου που καταναλώνονταν παγκοσμίως. Οι εξαγωγές της έχουν μειωθεί, αν και πιο αργά από ό,τι περίμεναν πολλοί αναλυτές στην αρχή του πολέμου.

Συνολικά, πολλοί στον κλάδο στοιχηματίζουν ότι το υπόλοιπο θα υποχωρήσει προς την υψηλή ζήτηση και όχι προς την υπερβολή.

«Ενάντια στη στενή προσφορά, η ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι ισχυρή και πιστεύουμε ότι θα παραμείνει έτσι», είπε σε αναλυτές την περασμένη εβδομάδα ο Jeff Miller, διευθύνων σύμβουλος της Halliburton, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών πετρελαίου. Είπε ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η πλευρά της προσφοράς της εξίσωσης θα ήταν «πολλαπλά χρόνια αυξημένων επενδύσεων».

Ακόμη και με την περσινή κερδοφορία για τις πετρελαϊκές εταιρείες, τα στελέχη ήταν επιφυλακτικά να επιδιώξουν επιθετικά νέες επενδύσεις που θα αποφέρουν κέρδη στην παραγωγή. Αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να επαναβαθμονομούν αυτή την αποστροφή κινδύνου.

«Επενδύουμε ανεπαρκώς ως βιομηχανία», είπε ο Ντάρεν Γουντς, διευθύνων σύμβουλος της Exxon, σε αναλυτές την Τρίτη, σημειώνοντας ότι πολλά κοιτάσματα πετρελαίου εξαντλούνται. «Βλέπουμε τη δυνατότητα για συνεχιζόμενες στενές αγορές».

Η Exxon ανέφερε τον Δεκέμβριο ότι θα ξοδέψει 23 έως 25 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξερεύνηση και την παραγωγή φέτος, κάτι που οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση άνω του 10 τοις εκατό στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτή είναι μια μερική αντιστροφή από τη μείωση της δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο κ. Woods είπε την Τρίτη ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της Exxon σε σχέση με τους ανταγωνιστές θα αποτελούσαν πλεονέκτημα καθώς η εταιρεία προώθησε την ανάπτυξη πεδίων στη λεκάνη Permian που καλύπτει το Τέξας και το Νέο Μεξικό και τις υπεράκτιες Γουιάνα και Βραζιλία.

Ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα κέρδη των επιχειρήσεων διύλισης της Exxon.

«Με τις οικονομίες να ανακάμπτουν και την Κίνα να βγαίνει από το lockdown της Covid και την οικονομική ανάπτυξη εκεί», είπε, «θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτή τη στενότητα και τα υψηλά περιθώρια διύλισης».

Η Chevron σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος στην εξερεύνηση και την παραγωγή, πάνω από 25 τοις εκατό περισσότερα από πέρυσι, αλλά ακόμα λιγότερα από ό,τι η εταιρεία είχε προβλέψει ότι θα ξοδέψει το 2020 πριν η πανδημία μείωσε τη ζήτηση για ενέργεια κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2020 και του 2021.

Προοπτικές Ανατολικής Μεσογείου

Οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου έχουν επικεντρώσει όλο και περισσότερο τις επενδύσεις τους στο δυτικό ημισφαίριο. Πέρυσι, η Chevron έσπασε το ρεκόρ της για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρόλο που η παγκόσμια παραγωγή της μειώθηκε κατά περισσότερο από 3 τοις εκατό το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Exxon ανέφερε ότι αύξησε τη συνδυασμένη παραγωγή της στη Γουιάνα και τη λεκάνη της Πέρμιας, τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης της, κατά πάνω από 30%.

Αλλά οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, ιδιαίτερα η Exxon, η Chevron και η ConocoPhillips, μπορεί να επανεξετάζουν αυτή τη στρατηγική και να επιστρέφουν προσεκτικά στη Μέση Ανατολή, μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες έψαχναν αλλού για να αποφύγουν την αναταραχή των πολιτικών συρράξεων και απαλλοτριώσεων.

Η Exxon ανακοίνωσε πρόσφατα ότι είχε αποκτήσει δύο οικόπεδα βαθέων υδάτων για εξερεύνηση αερίου στα ανοιχτά της Αιγύπτου. Αυτό δίνει στην εταιρεία ένα μεγάλο αδιάσπαστο τμήμα της θάλασσας μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου για να εξερευνήσει φυσικό αέριο που θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει την Ευρώπη να ξεπεράσει την απώλεια ρωσικών προμηθειών.

Η Chevron, η οποία εκμεταλλεύεται δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοιχτά του Ισραήλ, ανακοίνωσε πρόσφατα μια μεγάλη ανακάλυψη ανοιχτά της Αιγύπτου. Στην τηλεδιάσκεψή του με τους αναλυτές, ο κ. Wirth είπε ότι η Chevron εργάζεται σε αναπτυξιακά σχέδια στα ισραηλινά ύδατα και αλλού στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Έχουμε σεισμικά και αναπτύσσουμε τα σχέδιά μας εξερεύνησης», είπε. «Θα ακούσετε περισσότερα για αυτό καθώς προχωράμε. Άρα, είναι υψηλή προτεραιότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα