Προβλήματα νέων αυτοτελών εργαζομένων συζητήθηκαν στη Βουλή

Συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η συζήτηση για τον Περί σύστασης ενιαίας υπηρεσίας επιθεωρήσεων Νόμο στο Υπουργείο Εργασίας, που δίδει εργαλεία στο Υπουργείο να ασκεί έλεγχο αναφορικά με 28 νομοθεσίες όσον αφορά παραβιάσεις, είτε είναι αδήλωτη εργασία, ή παραβίαση στο νόμο περί μισθών κτλ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής είπε ότι στη σημερινή συνεδρία το Κίνημα Οικολόγων κατέθεσε πρόταση που περιλαμβάνει πολλές τροπολογίες επί του υφιστάμενου

νομοσχεδίου και ότι κλήθηκε το Υπουργείο να καταθέσει την άποψή του. Το Υπουργείο, είπε, διαφώνησε με όλες τις τροπολογίες. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή αποφάσισε να δοθεί χρόνος για να μελετηθούν οι τροπολογίες του Κινήματος Οικολόγων στην επόμενη συνεδρία. Το νομοσχέδιο, είπε, θα κατατεθεί σε 15 μέρες στην ολομέλεια για την τελική τοποθέτηση του Σώματος επί της νομοθεσίας αυτής.

Επίσης, οι βουλευτές συζήτησαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τους πιστοποιούντες υπαλλήλους και άλλες κατηγορίες εργαζομένων οι οποίοι δεν ήταν εγγεγραμμένοι ως αυτοτελώς εργαζόμενοι και για τους οποίους έχει αποφασιστεί από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι πρέπει να καταβάλλουν κοινωνικές ασφαλίσεις γιατί θεωρούνται ότι είναι αυτοτελώς εργαζόμενοι.

Είπε ότι η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στις κατηγορίες αυτές που καλούνται να πληρώσουν κοινωνικές ασφαλίσεις αναδρομικά για έξι χρόνια και ότι σε πολλές περιπτώσεις το ποσό αυτό ξεπερνά τα 20,000 ευρώ.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι η Επιτροπή, συζητώντας το θέμα, κάλεσε τη Νομική Υπηρεσία να απαντήσει σε σωρεία ερωτημάτων για να επιλυθεί το πρόβλημα.

Είπε ότι το ερώτημα που υπάρχει είναι κατά πόσον πρέπει να πληρώσουν αναδρομικά για έξι χρόνια.

Ζητήσαμε, πρόσθεσε, να γνωματεύσει η ΝΥ κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα να μην καταβάλουν την αναδρομική οφειλή.

Το δεύτερο ερώτημα που τέθηκε στη ΝΥ είναι κατά πόσον θα τους δοθεί δικαίωμα για ένταση για να καλύψουν την αναδρομικότητα των έξι χρόνων χωρίς την επιβολή του πέναλτι του 27%. Ζητήσαμε, είπε, να υπάρχει η δυνατότητα της ένστασης ώστε εάν μπορούν να αποδείξουν ότι τα εισοδήματα τους ήταν λιγότερα να μην υποχρεωθούν να καταβάλουν επί όλου του ποσού και σίγουρα χωρίς το πέναλτι του 27%.

Το τρίτο ερώτημα που τέθηκε στη ΝΥ είπε, είναι κατά πόσον μπορεί να τροποποιηθεί ο νόμος και κατά πόσον ο νόμος να έχει αναδρομικότητα ώστε να μην χρειαστεί να καταβληθεί το ποσό αυτό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα