Προβληματίζει ο αποπληθωρισμός

Η μείωση του πληθωρισμού βραχυπρόθεσμα είναι προς όφελος του καταναλωτή αλλά η πιθανή μακροπρόθεσμη διατήρηση του φαινομένου απαιτεί διαχείριση και συνεχή παρακολούθηση, ιδιαίτερα όταν η Κύπρος βρίσκεται στην κορυφή των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποπληθωριστικές τάσεις.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στην Κύπρο διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο -1,9% από -2,4% τον Ιούλιο, ως αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών και ειδικότερα αυτών του πετρελαίου.

Ο αποπληθωρισμός, που συνεπάγεται μείωση τιμών, ευνοεί τον καταναλωτή, ο οποίος δαπανά λιγότερα και αγοράζει περισσότερα. Σε δεύτερο στάδιο συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Θετικά επενεργεί και σε περίπτωση που αποδεδειγμένα έρχεται να διορθώσει τις πλασματικές τιμές που είχαν εκτοξευθεί ευκαιριακά σε περιόδους "φούσκας".

Παράλληλα, υπάρχουν προβληματισμοί που έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με τον παρατεταμένο αποπληθωρισμό. Εάν με απλά λόγια οι χαμηλές τιμές δεν ωθήσουν προς τα πάνω την κατανάλωση, δεν λειτουργήσουν ενθαρρυντικά για τις επενδύσεις και το φαινόμενο του αποπληθωρισμού παρατείνεται, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Κυοφορείται σειρά προβλημάτων, που δυνητικά επηρεάζουν τις επιχειρήσεις, τον τραπεζικό τομέα, και κατ' επέκταση το δημόσιο, σε τυχόν παρατεταμένη περίοδο χαμηλής ζήτησης.

Συγκεκριμένα:

- Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων όπως μείωση των εισοδημάτων λόγω περιορισμένης ζήτησης

- Υπάρχουν προβλήματα και στον τομέα της απασχόλησης.

- Η οικονομία οδηγείται σε ύφεση λόγω μείωσης του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων.

- Ενδεχομένως να επηρεάζονται αρνητικά τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

- Τα έσοδα του κράτους μειώνονται.

- Δυσκολεύει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επικεντρώνονται στην ενίσχυση των επενδύσεων και της κατανάλωσης προκειμένου ο πληθωρισμός να φτάσει το στόχο του 2%, από το 0,1% που βρίσκεται σήμερα.

Η Φρανκφούρτη έχει ρίξει όλα τα όπλα νομισματικής πολιτικής στη "μάχη", διατηρώντας τα επιτόκιά της σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και ενισχύοντας τη ρευστότητα μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Αντίπαλο δέος αποτελεί η διαφαινόμενη κάμψη στις αναδυόμενες αγορές που προκαλεί μείωση της κατανάλωσης και ανασφάλεια στους επενδυτές.

Σύμφωνα με την έκθεσή του που έδωσε χθες στη δημοσιότητα προβλέπεται ότι:

Ο πληθωρισμός το 2015 θα είναι στο -1%, ενώ από το 2016 και έπειτα θα αυξηθεί και θα φτάσει στο 1,5% το 2018.

Ο δείκτης πληθωρισμού στην Κύπρο επηρεάζεται σημαντικά από την πορεία των τιμών του πετρελαίου.

Αν και η κυπριακή οικονομία έχει δώσει θετικά σημάδια, ειδικά τα τελευταία τρίμηνα που παρουσιάζονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και οι εκτιμήσεις του υπουργείου οικονομικών υποδεικνύουν ανάκαμψη του πληθωρισμού, άπαντες θεωρούν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα