Προϋπολογισμός 2016 χωρίς νέες επιβαρύνσεις για πολίτες

Τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι είναι ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, σημειώνοντας πως έχει περιοριστεί πλήρως το έλλειμμα και υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα, νέους φόρους ή νέες επιβαρύνσεις. Αντίθετα, είπε, υπάρχει αύξηση των πρωτογενών δαπανών, κυρίως των αναπτυξιακών

κατά 5%.

Το 2015, πρόσθεσε, θα καταγράψει ένα αρκετά ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω μας οριστικά την ύφεση, και αυτή την πορεία ανάκαμψης θα στηρίξουμε και το 2016.

Ο Υπουργός τόνισε ότι «η προσπάθεια και συνέπειά μας δεν πρέπει να χαλαρώσει, ούτε ακόμα και μετά την έξοδο από το μνημόνιο».

Αντίθετα, είπε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων, υπάρχει μια αύξηση στις πρωτογενείς δαπάνες του κράτους, του προϋπολογισμού, περίπου 5% των αναπτυξιακών δαπανών.

"Θεωρώ πολύ σημαντική την επίτευξη αυτού του στόχου που συνδυάζει τη δημοσιονομική εξυγίανση, τον περιορισμό ελλειμμάτων που επιβάρυναν πολίτες και επιχειρήσεις, με τη δυνατότητα πλέον στήριξης και περαιτέρω ώθησης της πορείας ανάκαμψης της οικονομίας. Εκτιμούμε πως το 2015 θα καταγράψει ένα αρκετά ικανοποιητικό θετικό ρυθμό ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω μας οριστικά την ύφεση και αυτή την πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης θα στηρίξουμε και για το 2016".

Χωρίς ανάκη πρόσθετων επιβαρύνσεων ο προϋπολογισμός του 2016

Ερωτηθείς αν υπάρχει δυνατότητα για φοροελαφρύνσεις, ο κ. Υπουργός είπε ότι «η ‘χαλάρωση’ δεν είναι η λέξη που θα υιοθετούσα.

"Αντιθέτως, θα τόνιζα πως η προσπάθεια και η συνέπεια δεν πρέπει να χαλαρώσει και δεν πρέπει να χαλαρώσει ούτε και μετά από λίγους μήνες όταν θα έχουμε ολοκληρώσει το πρόγραμμα. Επιδιώκουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αλλά το σημαντικό είναι τους πετυχαίνουμε αυτούς τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς χωρίς την ανάγκη πρόσθετων μέτρων και επιβαρύνσεων, αλλά αντιθέτως, ευθυγραμμίζοντας τα δημόσια οικονομικά με την πορεία της πραγματικής οικονομίας έχουμε κάποια στοχευμένη αύξηση των δαπανών κυρίως των αναπτυξιακών".

Και στο ζήτημα φορολογίας, επεσήμανε ο Υπουργός, η Κυβέρνηση παρουσίασε και έχουν στο μεγαλύτερο μέρος τους εγκριθεί κάποια φορολογικά κίνητρα το περασμένο καλοκαίρι που ενθαρρύνουν την επενδυτική δραστηριότητα και τις επενδύσεις στον τόπο μας.

"Ακόμη και προχθές, στο ζήτημα φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας μπορέσαμε με λελογισμένο και σταδιακό τρόπο να εισηγηθούμε μια περαιτέρω αύξηση της έκπτωσης. Συνεπώς, αυτός είναι ο τρόπος, με προσεκτικές κινήσεις και στο ζήτημα της φορολογίας είναι χωρίς αμφιβολία και εκτός συζήτησης η όποια αύξηση φορολογίας που θα επιβάρυνε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά αντιθέτως (γίνονται) σταδιακά και προσεκτικά βήματα ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών, χωρίς ποτέ αυτό να ισοδυναμεί με γενικότερη χαλάρωση της προσπάθειας ή της συνετής διαχείρισης δημοσίων οικονομικών".

Η ανάπτυξη θα επιλύσει σοβαρά προβλήματα

Ερωτηθείς αν ο επόμενος στόχος της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσει μεταρρύθμιση, ο κ. Υπουργός είπε ότι "είναι πολλαπλοί οι στόχοι της Κυβέρνησης και της οικονομικής πολιτικής. Πρώτα από όλα αυτή την ανάπτυξη που έχουμε πλέον επανακτήσει θέλουμε να την εδραιώσουμε να την καταστήσουμε βιώσιμη και να την ενισχύσουμε. Η ανάπτυξη τελικά είναι αυτή που θα επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο τόπος, όπως η υψηλή ανεργία και το ψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα στόχος είναι μέσα από την αποκατάσταση της διεθνούς εμπιστοσύνης προς την οικονομία μας να αποκαταστήσουμε με οριστικό τρόπο διατηρήσιμο την πιστοληπτική μας ικανότητα.

Να μην έχουμε ανάγκη προγραμμάτων στήριξης, να θέσουμε εκτός συζήτησης την όποια ανάγκη υπαγωγής σε δεύτερο μνημόνιο, αλλά αντιθέτως σε λίγους μήνες να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια. Βασικότερη επιδίωξη που υπηρετεί όλους αυτούς τους στόχους, δηλαδή της βιώσιμης ανάπτυξης, της δημιουργίας πιο ανταγωνιστικής οικονομίας και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης είναι οι μεταρρυθμίσεις. Εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής μια σειρά πολύ σημαντικών νομοσχεδίων και με τον ίδιο ρυθμό αποφασιστικής προώθησης μεταρρυθμίσεων, θετικών αλλαγών και εκσυγχρονιστικών τομών θα συνεχίσουμε".

Ερωτηθείς αν ο προϋπολογισμός προβλέπει έξοδο από το μνημόνιο ενωρίτερα, ο κ. Υπουργός είπε ότι «δεν είναι κάτι που προβλέπεται στον προϋπολογισμό. Η έξοδος από το μνημόνιο προβλέπεται στο μνημόνιο και η ημερομηνία ολοκλήρωσης του είναι αρχές του 2016. Αλλά χωρίς αμφιβολία ο προϋπολογισμός αποτυπώνει τη διόρθωση των δημόσιων οικονομικών που ήταν μια από τις βασικές μνημονιακές υποχρεώσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα