Προϋπολογισμός 2020-Χρίστου: Η χώρα χρειάζεται όραμα

Η χώρα χρειάζεται όραμα για να προχωρήσει ανέφερε ο Πρόεδρός του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, λέγοντας ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει για ακόμη μια φορά τον κρατικό προϋπολογισμό, εκτός από τα κονδύλια για την άμυνα, την υγεία και τις ειδικές ανεξάρτητες υπηρεσίες. Στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, ο κ. Χρίστου μίλησε για πολιτική πράξη που στόχο έχει να δηλώσει τη διαφωνία στον τρόπο που κατανέμονται τα κονδύλια και ιεραρχούνται οι ανάγκες λειτουργίας της κρατικής

μηχανής.

Εξάλλου, ο κ. Χρίστου είπε ότι η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας στην λογική της δημιουργίας αποτρεπτικής ισχύος είναι μονόδρομος και ζήτησε συνεχή αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς με νέα προγράμματα και ενεργοποίηση του ενιαίου αμυντικού δόγματος με την Ελλάδα.

Είπε ακόμη ότι οι απειλές της Τουρκίας δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι «συρθήκαμε για μια ακόμη φορά εν μέσω απειλών και παράνομων ενεργειών σε μια τριμερή διάσκεψη στο Βερολίνο» όπου επιτρέψαμε να τεθεί στην ίδια μοίρα ο θύτης με το θύμα.

Σύμφωνα με το Πρόεδρο του ΕΛΑΜ, οδηγούμαστε σε μια νέα πενταμερή χωρίς ουσιαστική πρόοδο στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι οι στιγμές που περνά η πατρίδα είναι κρίσιμες.

Εκτίμησε ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων έχει αφεθεί στην τουρκική πλευρά, η οποία χωρίς να ασκήσει βία, επιβάλλει τετελεσμένα, όπως η συμφωνία για καθορισμό θαλασσίων ζωνών που υπέγραψε με τη Λιβύη.

Είπε ότι το ΕΛΑΜ ζήτησε να διακόψει η Κυπριακή Δημοκρατία όλες τις διπλωματικές σχέσεις με την Λιβύη και να καταγγείλει διεθνώς, σε συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση, τη συμφωνία αυτή.

Ο κ. Χρίστου πρότεινε δύο μέτρα για την δημιουργία κόστους, μέσω του άμεσου κλεισίματος των οδοφραγμάτων και της άσκησης πίεσης στα ευρωπαϊκά όργανα για την επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία.

Το ΕΛΑΜ, συνέχισε, αποτελεί το μοναδικό κίνημα που τάσσεται ξεκάθαρα ενάντιο στην Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και σε κάθε μορφή λύσης ομοσπονδίας είπε. Οποιαδήποτε λύση σε αυτό το μοντέλο λύσης είναι ρατσιστική, καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατίας και δικαιώνει με την υπογραφή μας τα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας σε βάρος του κυπριακού Ελληνισμού, πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι το ΕΛΑΜ κατέθεσε την πρότασή του για αλλαγή του πλαισίου λύσης, και ζήτησε επανεκτίμηση της κατάστασης. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός που προτείνει το ΕΛΑΜ προνοεί την προώθηση λύσης ενιαίου κράτους, επανατοποθέτηση του Κυπριακού στην ορθή του βάση, ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, την συνεργασία με χώρες με τις οποίες υπάρχει σύγκλιση συμφερόντων, τη διεθνοποίηση του Κυπριακού, αλλά και την άσκηση πίεσης στην ΕΕ για την επιβολή ουσιαστικών, όπως είπε, κυρώσεων.

Παράλληλα, ο κ. Χρίστου είπε ότι το ενεργειακό πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα ενώ ζήτησε άμεσο κλείσιμο των οδοφραγμάτων και κατάργηση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής. Όπως είπε, αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική γραμμή που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να υπερασπιστούμε τα δίκαια του λαού μας.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ είπε ότι οι πολίτες μέσα από μακροχρόνια μέτρα λιτότητας πληρώνουν μια κρίση που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι, ενώ όσοι φέρουν την ευθύνη μένουν στο απυρόβλητο.

Οι τράπεζες, είπε, χρησιμοποιούν τα νομοθετικά υπερόπλα που τους παρείχαν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ το 2018, «φέροντας τσουνάμι εκποιήσεων», όπως είπε.

Για τον Συνεργατισμό, είπε ότι το πόρισμα καταλογίζει σαφείς ευθύνες στον ΔΗΣΥ, στο ΑΚΕΛ, στο ΔΗΚΟ και στην ΕΔΕΚ, αλλά έμεινε στα συρτάρια. «Εάν για την Λαϊκή Τράπεζα η κύρια αιτία της κατάρρευσής της οφείλεται στην έκθεσή της στα ελληνικά ομόλογα, κατ’ αντιστοιχία στην περίπτωση του Συνεργατισμού η κατάρρευσή του οφείλεται στην έκθεσή του στα κομματικά ομόλογα» είπε.

Όσον αφορά τα κοινωνικά θέματα, είπε ότι οι άστεγοι είναι δεκάδες, η ανεργία μειώνεται πλασματικά με μισθούς πείνας, τα ενοίκια έχουν φτάσει στα ύψη ενώ φοιτητές νοικιάζουν διαμερίσματα στα κατεχόμενα για να αντεπεξέλθουν οικονομικά.

Ζήτησε, εξάλλου, παραχώρηση κινήτρων για να καταπολεμηθεί η υπογεννητικότητα, μεταξύ άλλων, μέσα από την δημιουργία δομών ολοήμερης φροντίδας παιδιών, την αύξηση της άδειας μητρότητας, την προστασία της ανύπαντρης μητέρας και την απαγόρευση των αμβλώσεων, αλλά και την απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Ο κ. Χρίστου ανέφερε ακόμη ότι η εγκληματικότητα με την εμπλοκή αλλοδαπών παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η γκετοποίηση περιοχών γίνεται πράξη, είπε. Όσον αφορά το μεταναστευτικό, είπε ότι «αν δεν συνέλθουμε σύντομα το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης θα διογκωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό».

«Το βάρος της συντήρησης αυτών των ανθρώπων, χωρίς να είναι ενταγμένοι στην αγορά εργασίας και χωρίς συνεισφέρουν ούτε ένα σεντ στα ταμεία του κράτους θα οδηγήσει την ευάλωτη οικονομία μας και τις δομές πρόνοιας και υγείας του κράτους σε πλήρη κατάρρευση»

Είπε, τέλος, ότι «όσο υπάρχουν Έλληνες της Κύπρου άνεργοι και άστεγοι, όσο οι κατοικίες των συμπατριωτών μας απειλούνται από τις τράπεζες, όσο οι νόμιμοι κάτοικοι αυτής της χώρας λαμβάνουν μισθούς πείνας και ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δεν θα εγκρίνουμε ούτε ένα ευρώ για τους παράνομους μετανάστες» είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα