Ψάχνει κοινό έδαφος με την Τουρκία η ΕΕ για τις παράτυπες αφίξεις στην Κύπρο

Η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson δήλωσε ότι ελπίζει να βρει κοινό έδαφος με την Τουρκία σχετικά με τις παράτυπες αφίξεις ειδικά προς Κύπρο και Ιταλία στην επικείμενη επίσκεψή της στην Τουρκία σε δύο εβδομάδες.

Η κ. Johansson πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο την Τρίτη κατά τη διάρκεια της οποίας είχε επαφές με τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή και άλλους αξιωματούχους

και επισκέφθηκε και το Κέντρο Πουρνάρα.

Σε ερωτήσεις των ΜΜΕ  σχετικά με τη διαφορετική πολιτική της ΕΕ έναντι της Λευκορωσίας και της Τουρκίας για το μεταναστευτικό, η Επίτροπος είπε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές με τον Λουκασένκο και τη Λευκορωσία και τη συνεργασία που χρειάζεται η ΕΕ με την Τουρκία.

Επεσήμανε ότι ο Λουκασένκο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις της ΕΕ και ενεργεί απελπισμένα, δεχόμενος ανθρώπους με μοναδικό σκοπό να τους ωθήσει στην ΕΕ. Όσον αφορά την Τουρκία, είπε ότι δεν είναι πάντα εύκολο η ΕΕ να συνεργαστεί με τη χώρα, αλλά πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι αυτός είναι ο δρόμος προς τα εμπρός.

«Αντιμετωπίσαμε πολλές προκλήσεις στη σχέση μας με την Τουρκία και βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου αυτές οι σχέσεις αυξάνονται, είναι καλύτερες, γι `αυτό είμαστε τώρα σε θέση να ξαναρχίσουμε αυτόν τον υψηλού επιπέδου διάλογο για το μεταναστευτικό. Γι ‘ αυτό μεταβαίνω εκεί σε δύο εβδομάδες. Έτσι, ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος, ώστε να μπορέσουμε και οι δύο να αποτρέψουμε τις παράτυπες αφίξεις από την Τουρκία, ειδικά προς την Κύπρο και την Ιταλία», είπε η Ευρωπαία Επίτροπος.

Σε ερώτηση γιατί δεν γίνεται ενεργοποίηση της δύναμης Frontex για να αποτρέψει τις μεταναστευτικές ροές στην Κύπρο, η Επίτροπος είπε ότι η Frontex είναι παρούσα στην Κύπρο και κάνει αρκετά καλή δουλειά, αλλά υπάρχουν περιορισμοί επειδή μπορούν να προστατεύσουν μόνο τα εξωτερικά σύνορα και δεν είναι δυνατό να τα χρησιμοποιήσουν στην Πράσινη Γραμμή στην Κύπρο.

Είπε επίσης ότι η Επιτροπή και οι υπηρεσίες έχουν πραγματικά ενισχύσει την υποστήριξη στην Κύπρο, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι επίσης η υποστήριξη και η αλληλεγγύη άλλων κρατών μελών όταν πρόκειται για μετεγκαταστάσεις και γι ‘ αυτό το λόγο είναι απαραίτητο το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Πρόσθεσε ότι λόγω της γεωγραφικής της θέσης η Κύπρος δέχεται ιδιαίτερες προκλήσεις και είναι σημαντική η συνεργασία και αλληλεγγύη. Η κ. Johansson  αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες για τη σωστή διαχείριση της μετανάστευσης ενώ αναφερόμενη στην περίπτωση του Αφγανιστάν, είπε ότι υπάρχει φόβος ότι η χώρα θα καταρρεύσει ή ότι θα υπάρξει ανθρωπιστική καταστροφή και είναι σημαντικό να σταθούμε στο πλευρό του Αφγανικού λαού και να παρέχουμε υποστήριξη στο Αφγανιστάν και στις γειτονικές χώρες.

Πρόσθεσε ότι αυτή είναι η προσέγγιση της Επιτροπής, να αποτρέψει τις παράτυπες αφίξεις αλλά και να προωθήσει τις επιστροφές και την επανεισδοχή. Ανέφερε ότι χώρες όπως η Κύπρος χρειάζονται πραγματικά αλληλεγγύη και με τη μορφή μετεγκατάστασης και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο ένα κατάλληλο νομικό πλαίσιο προς αυτή την κατεύθυνση. Σημείωσε επίσης ότι είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει σωστός έλεγχος ατόμων που θα μπορούσαν να αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια και να υπάρχει ένα κατάλληλο σύστημα για την πρόληψη και προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος υποβολής αίτησης ασύλου και προστασίας ευάλωτων ατόμων.

Επικρίσεις για στάση Τουρκίας και ανάγκη αλληλεγγύης από ΕΕ, στις δηλώσεις Νουρή

Στη δική του αρχική δήλωση ο ΥΠΕΣ Νίκος Νουρής είπε ότι η Τουρκία συστηματικά και σε καθημερινή βάση προωθεί μέσω των κατεχομένων παράτυπους μετανάστες και ότι οι κατοχικές αρχές δυστυχώς όχι μόνο δεν παρεμποδίζουν την παράτυπη μετανάστευση, αλλά αντίθετα την ενθαρρύνουν  και αυτό είναι ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να διαχειριστούμε.

Ανέφερε ότι η ΚΔ προχωρεί στην ενίσχυση της Λιμενικής Αστυνομίας, ώστε να περιορίσει τις θαλάσσιες αφίξεις, ενισχύει τα μέτρα αποτροπής στην πράσινη γραμμή με την τοποθέτηση φράκτη και επιτήρηση μέσω περιπόλων, και εφαρμόζει και τεχνολογικά μέσα επιτήρησης, ώστε να αποτρέπονται οι παράτυπες διελεύσεις από οποιοδήποτε σημείο της πράσινης γραμμής, τηρώντας έτσι μεταξύ άλλων και την υποχρέωση μας απέναντι στην ίδια την ΕΕ.

«’Είχα όμως την ευκαιρία να επεξηγήσω στην Επίτροπο μαζί με τους συνεργάτες μου και την τεράστια πρόοδο που έχει επιτελεστεί στις διαδικασίες ασύλου το τελευταίο διάστημα, τόσο σε νομοθετικό επίπεδο αλλά και σε θέματα υποδομών», είπε.

«Το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς οπότε και εφαρμόζεται η νέα πολιτική ασύλου πετύχαμε να εξετάσουμε πέραν των 8.500 αιτήσεων και να επιδώσουμε πέραν των 7.000 απορριπτικών αιτήσεων, αποδεικνύει την τεράστια πρόοδο που έγινε. Την ίδια ώρα όμως, το γεγονός ότι από τους 7.000 απορριφθέντες μπορέσαμε να επιστρέψουμε λιγότερα από 300 άτομα στις χώρες προέλευσης τους, δείχνει την αδυναμία στα θέματα επιστροφών. Μια αδυναμία που δεν είναι κυπριακό, αλλά ευρωπαϊκό φαινόμενο στις πλείστες χώρες», σημείωσε ο κ. Νουρής.

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση των MED 5 στη Μάλαγα της Ισπανίας και στην κοινή απόφαση να ζητηθεί επιπρόσθετη βοήθεια από την ΕΕ . Τόνισε εξάλλου την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου για την νέα πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου και την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, ώστε να περιορίσουμε το πρόβλημα των ροών που πήρε ανησυχητικές διαστάσεις και εγκυμονεί για τις χώρες μας σοβαρότατους κινδύνους.

Ο ΥΠΕΣ ανέφερε πως εξήγησε στην Επίτροπο ότι η Κύπρος στηρίζει κάθε μέτρο που κινείται προς την κατεύθυνση περιορισμού Αφγανικών μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, αφού εάν αφεθεί να εκκολαφθεί ένα τέτοιο φαινόμενο, η Ευρώπη, αλλά ιδιαίτερα η χώρα μας θα βρεθεί ενώπιον μιας τεράστιας κρίσης λαμβάνοντας υπόψη την μέχρι σήμερα συμπεριφορά της Τουρκίας, που όχι μόνο δεν τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αντίθετα, προωθεί τέτοια μεταναστευτικά ρεύματα όπως το Συριακό, προς την Κύπρο, με την προσδοκία να προκαλέσει αποσταθεροποίηση.

«Ως Υπουργός κράτους μέλους πρώτης γραμμής, θέλω ξεκάθαρα να δηλώσω, πως παρά τη δυστοκία που εμφανίζεται στις συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας για μια ενιαία Ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν μπορεί από μόνο ούτε να διαχειριστεί αλλά ούτε και να σηκώσει το βάρος της μετανάστευσης», σημείωσε.

«Είναι γι΄αυτό τον λόγο που η Κύπρος δηλώνει υπέρμαχη στη συνέχιση του διαλόγου ώστε να υπάρξει συνολική κατάληξη στο πακέτο του συμφώνου και όχι σε επί μέρους θέματα. Την ίδια, όμως, ώρα και παράλληλα με τις συζητήσεις για το Σύμφωνο, επιβάλλεται να ληφθούν εκείνα τα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί η σημερινή κρίση και το υπέρμετρο βάρος που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα τα κράτη πρώτης γραμμής», είπε ο Υπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση ο ΥΠΕΣ, ανέφερε ότι έχει παρουσιαστεί στην Επίτροπο η πρόταση που έχει υποβάλει αναφορικά με το Κέντρο στη Μεννόγια που έχει ολοκληρωθεί με εθνικούς πόρους και εκεί εστιάζουν για τη διεκδίκηση της πρόσθετης βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είπε επίσης ότι υπάρχει ένα δεύτερο κέντρο το οποίο δεν άρχισε ακόμη να οικοδομείται και οι αρχές ζητούν και για τα δύο μια πρόσθετη επιχορήγηση 35 εκατομμυρίων για να τα ολοκληρώσουν.

Διαβάστε επίσης: Με Johansson το μήνυμα της Κύπρου στην Τουρκία για το μεταναστευτικό

Keywords
Τυχαία Θέματα