Ψηφιακή Εκπαίδευση σε 150 κοινότητες

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης Emathisis, το οποίο αφορά δωρεάν εκπαίδευση ηλεκτρονικών υπηρεσιών για 150 κοινότητες παρουσίασαν σήμερα ο Οργανισμός Reaction και η Ελληνική Τράπεζα σε διάσκεψη τύπου στα Κεντρικά Γραφεία της Ελληνικής Τράπεζας.

Στόχος του προγράμματος, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή άμεσα και θα έχει διάρκεια 9 μήνες, είναι η εξοικείωση του κοινού στη χρήση του διαδικτύου για υπηρεσίες όπως TAXISNET,

Web Banking, Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ), Πληρωμές λογαριασμών Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η Διοικητική Λειτουργός του Reaction, Κυριακή Παπαδάμου, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα υπογράμμισε ότι τους τελευταίους μήνες, η Μονάδα Ψηφιακής Εκπαίδευσης του Οργανισμού Reaction προχώρησε σε στοχευμένες ενέργειες και μελέτες για αξιολόγηση του προβλήματος. Με ένα εξειδικευμένο όχημα, εξοπλισμένο με όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και τεχνολογικό υλικό (υπολογιστές, tablets και κινητά τηλέφωνα) οι εκπαιδευτές θα επισκεφθούν συνολικά 150 κοινότητες στη διάρκεια του προγράμματος όπου σε συνεννόηση με τα κοινοτικά συμβούλια θα προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση στους κατοίκους.

Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, κ. Γιάννης Μάτσης σημείωσε ότι «Το 2018 δεν χρειάζεται να υπάρχει φυσική παρουσία κυβερνητικών υπηρεσιών ή τραπεζικών υποκαταστημάτων σε κάθε γωνιά του νησιού. Αντιθέτως, αυτό που χρειάζεται είναι η μεταφορά της γνώσης έτσι ώστε να ευκολύνουμε τη ζωή των κατοίκων αυτών. Ως η μεγαλύτερη Λιανική Τράπεζα θέλουμε και έχουμε τη δύναμη να προσφέρουμε πίσω στη κοινωνία, και θα το πράξουμε ποικιλοτρόπως. Αρχίζουμε με το Εθνικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Emathisis»

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Ένωσης Κοινοτήτων, κ. Παναγιώτης Δαμιανού τόνισε ότι «Το Πρόγραμμα αυτό είναι πολύ σημαντικό, λόγω της αναγκαιότητας αξιοποίησης και εκμάθησης της σύγχρονης τεχνολογίας και χρήσης του διαδικτύου από όλους τους κατοίκους, ακόμη και των πιο μικρών και απομακρυσμένων Κοινοτήτων. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι εκ των ων ουκ άνευ στις μέρες μας και είναι μια από τις πολιτικές που προωθεί η Ένωση Κοινοτήτων. Το Πρόγραμμα αυτό θα βοηθήσει ουσιαστικά προς την κατεύθυνση αυτή και η επίτευξη του στόχου του θα μειώσει το χάσμα που υπάρχει στη χρήση του διαδικτύου από τους κατοίκους των πόλεων και των περιαστικών Κοινοτήτων, σε σχέση με τις πιο απομακρυσμένες Κοινότητες στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές, κατέληξε ο κ. Δαμιανού.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Μονάδα Ψηφιακής Εκπαίδευσης του Reaction και την Ελληνική Τράπεζα. Στρατηγικός Ακαδημαϊκός Συνεργάτης είναι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και θεσμικός υποστηρικτής η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου. Το πρόγραμμα τελεί υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Περισσότερες Πληροφορίες στο www.emathisis.org

Η είσοδος της Κύπρου στη ψηφιακή εποχή είναι πλέον γεγονός με τη ζωή μας να γίνεται πιο εύκολη και πιο πρακτική. Μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή, ενός tablet ή/και ενός κινητού τηλεφώνου μπορούμε να κάνουμε πλέον τόσα πολλά, από μια αίτηση σε ένα κρατικό οργανισμό μέχρι και την πληρωμή λογαριασμών και τη διεξαγωγή τραπεζικών εργασιών. Σίγουρα, η μετάβαση στη ψηφιακή εποχή είναι μια εύκολη υπόθεση για τους νέους που κατέχουν τη χρήση των έξυπνων συσκευών, όμως δεν είναι τόσο εύκολο για τους ανθρώπους εκτός αυτής της ηλικιακής ομάδας ή/και στην ύπαιθρο που οι ευκαιρίες είναι πολύ λιγότερες.

Σύμφωνα και με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τα νοικοκυριά με πρόσβαση σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών από 104.214 το 2004 διπλασιάστηκαν και έφτασαν τα 234.645 το 2017 δείχνοντας τη ραγδαία αύξηση στη χρήση του διαδικτύου.

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση είναι ο πενταπλασιασμός από το 2004 στο 2017 στα άτομα που χρησιμοποιήσαν το διαδίκτυο για λήψη πληροφορίων από δημόσιες υπηρεσίες ενώ εικοσαπλασιάστηκε ο αριθμός των ατόμων που υπέβαλαν συμπληρωμένα δημόσια έγγραφα μέσω διαδικτύου. Σε όλες τις μελέτες φαίνεται ξεκάθαρα η αδυναμία των αγροτικών περιοχών στη χρήση του διαδικτύου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση αφού ο αριθμός ατόμων που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, για τέτοιες υπηρεσίες, είναι σχεδόν 5 φορές μικρότερος σε σύγκριση με τις αστικές περιοχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα