Ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού ζητούν οι πληγείσες επιχειρήσεις

Καθοριστική για την επιβίωσή τους η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού από την Βουλή, τόνισαν φορείς που συμμετείχαν στην συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά την συζήτηση των προβλημάτων  που έχουν προκύψει σε  συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες, λόγω των ειδικών μέτρων για καταπολέμηση της  πανδημίας, όπως  γυμναστήρια, εστιατόρια, κέντρα αναψυχής, σχολές χορού, κέντρα διασκέδασης και την ανάγκη ειδικής στήριξης για επιβίωσή τους.



Την θέση των φορέων

μετέφεραν με δηλώσεις τους ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ανδρέας Κυπριανού, και ο Βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, ο Άγγελος Βότσης και εκπρόσωποι φορέων που συμμετείχαν στη συνεδρία.

Σε δήλωση στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Επιτρνοπής Εμπορίου είπε ότι προσκλήθηκαν στην Επιτροπή οι επιχειρηματίες και οι επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισής της, προσθέτοντας ότι από την συζήτηση, που ήταν μακρά και έντονη, εξάγεται το συμπέρασμα ότι όλοι ανεξαιρέτως χαιρέτισαν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, ιδιαίτερα το τεράστιο πακέτο των 200 εκατ., σε απευθείας στήριξη στις επιχειρήσεις και κάνουν όλοι δραματική έκκληση για ψήφιση του Προϋπολογισμού, ώστε να παραχωρηθούν τα εφάπαξ που συναρτώνται με την μείωση του κύκλου εργασιών.

Το δεύτερο που εξάγεται από την συνεδρία, είπε ο κ. Κυπριανού, είναι ότι όλοι οι παρευρισκόμενοι ζήτησαν την άμεση επαναφορά του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες για να δοθούν επιχειρηματικά δάνεια, ώστε να δημιουργηθεί ρευστότητα στην αγορά για να μπορέσουν να αντέξουν μέχρι να τελειώσει η πανδημία.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε περαιτέρω ότι η Επιτροπή θεωρεί κρίσιμης σημασίας την υλοποίηση των μέτρων στήριξης και την προώθηση κάποιων εισηγήσεων που διατυπώθηκαν και δήλωσε αισιόδοξος, επειδή όπως είπε η κυπριακή οικονομία είναι μικρή και ευέλικτη και μετά την λήξη της πανδημίας θα βρει τον τρόπο να κτίσει ΑΕΠ και να μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Σημείωσε πως μέχρι την ανάκαμψη επιβάλλεται η στήριξη της πολιτείας και των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις για να παραμείνουν βιώσιμες.

Εκ μέρους της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, ο Άγγελος Βότσης είπε ότι στην συνεδρία της Επιτροπής αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τομείς, που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία. Πρόσθεσε ότι από την συζήτηση εντοπίσαμε ότι μας ενδιαφέρει το ύψος των επιδομάτων που παρέχει στο κράτος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των επιχειρήσεων.

«Μας ενδιαφέρει η εφάπαξ χορηγία, την οποία εκ πρώτης όψεως θεωρούμε αρκετά γενναιόδωρη και περιλαμβάνεται στα 200 εκ. που ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό», είπε, διευκρινίζοντας ότι μας ενδιαφέρει το ύψος του εφάπαξ και των επιδομάτων, να διορθωθούν τα όποια λάθη και διαδικασίες υπάρχουν που προκαλούν γραφειοκρατία και λειτουργούν ανασταλτικά και κυρίως η αμεσότητα παραχωρήσεις τους καθώς ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

Ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Διασκέδασης  Νίκος Βασιλείου, που μιλούσε και εκ μέρους του Συνδέσμου Κέντρων Εκδηλώσεων Γάμου, ανέφερε πως αντιμετωπίζεται θετικά η εφάπαξ στήριξη που εξαγγέλθηκε. Πρόσθεσε πως τα κέντρα διασκέδασης και τα κέντρα εκδηλώσεων γάμων είναι δύο επιχειρηματικοί κλάδοι που έχουν πληγεί τα μέγιστα, καθώς είναι κλειστοί εδώ και 11 μήνες και 9 μήνες, αντίστοιχα.

Με την εφάπαξ στήριξη θα κρατηθούν στην ζωή οι επιχειρήσεις μας, είπε και απηύθυνε έκκληση προς όλους τους Βουλευτές να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό του κράτους, επειδή, όπως ανέφερε, οι αντοχές της οικονομίας είναι σε κρίσιμη κατάσταση και οι αντοχές των επιχειρήσεων κρέμονται από μια λεπτή κλωστή

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι με την εφάπαξ στήριξη, εφόσον καλυφθούν τα πάγια έξοδα και τα ενοίκια οι επιχειρήσεις θα μείνουν ζωντανές και μαζί τους και οι 2000 θέσεις εργασίας. Πρόσθεσε ότι κατά την συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου υποβλήθηκαν πρόσθετες εισηγήσεις για χρηματοπιστωτικά μέτρα τα οποία θα συμβάλουν στην γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο Διευθυντής του Παττιχείου Θεάτρου, Βάσος Αργυρίδης, αναφερόμενος στην οικονομική ενίσχυση των ανέργων καλλιτεχνών, είπε ότι το επίδομα προς τους ανθρώπους αυτούς όσο ψηλό και να είναι δεν συνιστά κατ' ανάγκη και στήριξη προς τον πολιτισμό.

Πρόκειται για μια στήριξη προς την επιβίωση των ανθρώπων αυτών και του νοικοκυριού τους, συνέχισε, αναφέροντας πως αν η πολιτεία θέλει πραγματικά να στηρίξει τον πολιτισμό, ο μόνος τρόπος είναι να προκαλέσει και να στηρίξει πολιτιστική παραγωγή.

Μπορεί να αξιοποιήσει αυτή την περίοδο που οι καλλιτέχνες μουσικοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, χορευτές, τραγουδιστές έχουν άπλετο χρόνο για δημιουργία καινούργιων παραγωγών, έτσι που όταν ανοίξει η αγορά να είναι έτοιμες να βγουν στο κοινό προσφέροντας ταυτόχρονα και την ιστορικότητα ότι σχεδιάστηκαν και παρήχθησαν κατά την περίοδο του εγκλεισμού και της πανδημίας, συνέχισε.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες αποδέχθηκαν τις πλείστες προτάσεις για το 2021, αλλά διευκρίνισε ότι αφορά θεσμική στήριξη στο πλαίσιο της ενίσχυσης των σωματείων και των πολιτιστικών φορέων.

Συνεχίζοντας, εξέφρασε την άποψη ότι είναι καιρός οι άνθρωποι της τέχνης να αρχίσουν να διεκδικούν αυτά που τους ανήκουν και περαιτέρω εμπλοκή τους στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι προεξάρχοντες στους τομείς των τεχνών διεκδικούν θέση στο κοινοβούλιο και σε άλλα κέντρα αποφάσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα